121

Odp: Case devid brown

ja jakoś nie widze jazdy bez hamólców w przyczepie, no chyba ze po polnych drogach to mozna sie bawic, jak jakas góreczka to przed zjazdem zredukować i to mocno i pomaluśku pomaluśku ze strachem zjeżdzać

Rolnik z powołania:-)

122

Blondynka do męża
kochanie słyszałam że dobrze jest hamować silnikiem, pokaz mi gdzie jest ten hamulec bo ja niewiem

123

U mnie górek nie ma wszędzie płasko...

124

no właśnie, płasko, na moich górkach niema co się łudzić że to coś da, zresztą przy głupiej kontroli drogowej muszą być, co tu dużo gadać

125

pamiętam jak jechałem z kukurydzą z dwiema d47, w pierwszej miałem hamulce w drugiej brak. Musiałem ostro hamować ta z tyłu staneła bokiem na drodze w tk niesamowitej konfiguracji że nie wiedziałem jak to się stało, dobrze że nik nie jechał bo bym samochód roztarł na drodze. jechałem forszem więc zatrzymał się natychmiast.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

126

Jak zwykle nie na temat, ale ja jechałem ostatnio z dwiema przyczepami obornika (obie bez hamulców)  Forszem tylko z ręcznym hamulcem.... horror... zdolność przewidywania musiała być większa niż u Nostradamusa smile

127

ja już zakładałem pneumatykę do Duńskiej wersji ursusa, części niby ogólnie dostępne a był problem z poerdołami uchwytami itp. a w tych ciągnikach trzeba kombinować i tak zrobić żeby się to nie rzucało za bardzo w oczy,  ale co się nie da jak się da.

128

Panowie jack  lub bartek .. gdzie się sprawdza olej  w skrzyni , po drugie gdzie a raczej którędy się go tam wlewa ... i co tam wlac w razie dolewki ?   bo przydało by się sprawdzić a żadnego   bagnetu nie widze ,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

129

dobra poszedłem pogrzebałem ...  tam z tyłu na podnośniku śruba na 32 klucz  raczej korek . odkręcasz  wsadzam   uniwersalną  miarkę (kij)  w ten otwór  wlazł jakieś 30cm i koniec dno .... gdzie do spodu  tylnego mostu jeszcze metr big_smile   o co tu chodzi ??

dobra na skrzyni  odkręcam ten korek    nad wałem od napędu  na klucz 32  i  tak plus minus brakuje 2cm  do  korka ... którędy wlac tam ten Hipol czy co tam ??  tym korkiem ?   olej jest tam czyściutki  jak by był dopiero świerzo wlany

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

130

Dobra chłopaki jak by kto chciał to ja do swojego   zamontowałem w między czasie sprężarkę powietrza  wraz z instalacją ....  spręzarka się mieści nad pompą wtryskową  zamiast alternatora a alternator poszedł na górę silnika

131

Bartek  wiem że masz 1255 powiedz ty mi ile masz biegów ?  bo mam na oku  ze skrzynią 40stką  i ma 6 biegów  do tego 2 zakresy do przodu i po półbiegu  do tego jeden wsteczny  do tego 4 biegi   gość twierdzi że to  już identyczny model jak fendt .... hmmm szło coś takiego ?   rocznik  85  koła tył ma coś wąskie bo 18.4 -38 a przód 14.9 na 28  reszta ok  gdize zaglądać ?

132

Wojtas co powiesz o użytkowaniu dłuższym Case 955 ? Jak się sprawuje ? Wygodniejszy o wiele od 10111? Jak spalanie wychodzi w nim ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

133

mocy porównywalnie do 1224 pokusił bym się ostwierdzenie nawet że jak 16stka ... ostatnio pomagałem trochę znajomym w lesie pościągać tartaczki  gdzie oni walczyli  2 ursusami  znaczy osiemdziesiątką i szesnastką ja się do tego samego kołka podpinałem swoim i spokojnie jechałem

co do spalania to więcej niż w baku  jest to nie spali ....
a tak na serio  to tragedi nie ma  6 ha w 4 kawałkach  oddalonych od bazy 4km  pojechałem zorałem wróciłem  zaczepiłem  brony pojechałem zbronowałem 2 razy wróciłem i paliwo jeszcze było  jakieś 20l zostało  ,,, mieści sie 130 więc jest ok
w kabinie cicho i spokojnie  ogrzewanie  takie że można się ugotować  już po 10 minutach grzeje ,
napęd załączany   mechanicznie ząb za ząb   działa  i nie puszcza  blokada jak wciśniesz to puki nie staniesz to trzyma  w zimę gada spokojnie   ogólnie jak na swój wiek maszyna godna podziwu ,,, bo nasi to do tej pory  klepią to samo co z początku  ... tylko że wolny  a szukam coś by 40 chociaż jechało ....

134

wojtas napisał/a:

Bartek  wiem że masz 1255 powiedz ty mi ile masz biegów ?  bo mam na oku  ze skrzynią 40stką  i ma 6 biegów  do tego 2 zakresy do przodu i po półbiegu  do tego jeden wsteczny  do tego 4 biegi   gość twierdzi że to  już identyczny model jak fendt .... hmmm szło coś takiego ?   rocznik  85  koła tył ma coś wąskie bo 18.4 -38 a przód 14.9 na 28  reszta ok  gdize zaglądać ?

Ja mam 20 do przodu i 9 do tyłu, czyli
po 4 na reduktorze do przodu i do tyłu,
6 do przodu na żółwiu i 6 na zającu,
5 do tyłu.
Mój jest z grudnia 85 koła też mam 18.4-38 a powinny być 20.8-38 tylko ja mam wolną skrzynię niestety.

135

hmmm ostatnio zaciekawiły mnie te wersje z racji że  stało sie brak mocy a przedewszystkim prędkości big_smile

136

co to za model case http://olx.pl/oferta/case-1694-4x4-nowy … 334325897f

137

to to sobie wybij z głowy ....  devid brown jak już coś to bierz coś z case nternational lub international ... w tym co pokazałeś to  jest skrzynia pół hydro   bierz coś mechanicznego

138

hym... w case 5140 jest skrzynia hydro, a ludzie chwalą...

139

W case seri 51xx nie jest skrzynia hydro tylko z powershiftem a to roznica i jaka wygoda w pracy.

140

Kuzyn( bliski zawału) ma takiego-od trzech miesięcy w serwisie case,ze względu na niedziałający hydra-shift.Ogólnie brak mechaników,którzy się na nich znają,oraz nie wszystkie części są dostępne.Z tego powodu mój drugi zt 323 ma traktorzystę.W czasie gdy nic mu nie dolegało ,to praca nim nie była męcząca.Serwisanci mówią, że gdy go naprawią, to najlepiej go sprzedać.Najpierw była opcja naprawy w niemieckim serwisie ,ale niemcy się wycofali.Chyba nie znają tego modelu,aby zobaczyć jak wygląda to szukali jego fotek w internecie.