Odp: Pszenica
nikt z was nie używa Płynu Heliga do badania pH ?
http://allegro.pl/kwasomierz-glebowy-pl … 65543.html
ja go mam 3 lata i juz prawie 20 tych buteleczek zużyłem, wiem gdzie i co mam na polu. Robie próbki pH gdzie chce i ile chce co na moich mozaikach sie dobrze sprawuje, miałbym robić próbki i wysyłać to bym za wiele sie nie dowiedzial, czasami mam tak ze robie probki pH ujde parę kroków i z zielonego zmienia sie na czerwony .... kup Krzych taki kwasomierz i zebyś wiedział jak odczytac to ( masz krowy to masz kiche z QQ) wez rozrobnij ziarniaka QQ polej i otrzymasz silnie czerwoną barwę - jak bedziesz miał taki kolor próbki ziemi to w granicach pH 4 a później weź ziemie z doniczki albo krede pastewną, tam barwa będzie silnie zielona, prawie niebieska. Wtedy bedzie ph 7 a w kredzie pH 8. znając kolory graniczne bedziesz mogł w miarę dokładnie określić swoje pH gleby. pisze tak ponieważ kiedyś na początku miałem problem z odczytaniem wartości ze skali na płytce- zastanawiałem sie czy to 5 czy to 4 a na piaskach 5 jakoś ujdzie a 4 to trzeba wapnować. tyle w sprawie badania pH , sorry za offtopa :beer:
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38