501

Odp: Pszenica

nikt z was nie używa Płynu Heliga do badania pH ?
http://allegro.pl/kwasomierz-glebowy-pl … 65543.html
ja go mam 3 lata i juz prawie 20 tych buteleczek zużyłem, wiem gdzie i co mam na polu. Robie próbki pH gdzie chce i ile chce co na moich mozaikach sie dobrze sprawuje, miałbym robić próbki i wysyłać to bym za wiele sie nie dowiedzial, czasami mam tak ze robie probki pH  ujde parę kroków i z zielonego zmienia sie na czerwony .... kup Krzych taki kwasomierz i zebyś wiedział jak odczytac to ( masz krowy to masz kiche z QQ) wez rozrobnij ziarniaka QQ polej i otrzymasz silnie czerwoną barwę - jak bedziesz miał taki kolor próbki ziemi to w granicach pH 4 a później weź ziemie z doniczki albo krede pastewną, tam barwa będzie silnie zielona, prawie niebieska. Wtedy bedzie ph 7 a w kredzie pH 8. znając kolory graniczne bedziesz mogł w miarę dokładnie określić swoje pH gleby. pisze tak ponieważ kiedyś na początku miałem problem z odczytaniem wartości ze skali na płytce- zastanawiałem sie czy to 5 czy to 4 a na piaskach 5 jakoś ujdzie a 4 to trzeba wapnować. tyle w sprawie badania pH , sorry za offtopa :beer:

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

502

Ja kupiłem Kandelę, u mnie w centrali była po 2100, a owies Krezus po 1780/t.

503

Pajej napisał/a:
rudemenes napisał/a:

Krzychu - moja propozycja była by taka:
Nie znamy dokładnie zawartości składników w ziemi. Tak na oko to nie dawałbym PK pod korzeń lub ewentualnie tylko trochę (np. 100 kg Polifoski 6). Na pewno trzeba dać azotu pod korzeń - ok 60-70 kg w czystym składniku (np. 200 kg saletry). Druga dawka azotu w okolicach pierwszego kolanka (np. 150 kg -200 kg saletry). Trzecia dawka azotu - tu na razie nie ma co dumać - będą warunki to można dać a jak będzie susza to mija się to z celem...
Oprysk herbicydami obowiązkowo, no i jak wytrzyma budżet - zabiegi fungicydowe. Za ok 200-250 zł można zrobić dwa dobre zabiegi i one niejednokrotnie wystarczą - wszystko zależy od pogody.
Odżywki - ja od kilku lat stosuje Foliar i dorzucam do tego mangan i miedź. Dodatkowo do prawie każdego zabiegu (oprócz herbicydowego) możesz dorzucić mocznik i siarczan magnezu.
Zostaje jeszcze temat regulacji wysokości plonu... Ale celowość jego wykonania zależy od poziomu nawożenia azotem....

z ta polifoską to chyba żartujesz ja 6 to daje 300kg

Napisał, że pole na jesień zdrowo gnojone .....
Ja stosuję od 50 do 250 kg - zależy od zasobności gleby.... Dlatego jestem zwolennikiem częstego badania gleby - wiesz gdzie masz dać więcej a gdzie można oszczędzić na nawozach PKMg

Co do kwasomierza Heliga - mam go, ale używam tylko orientacyjnie - próbke bierzesz z wierzchniej warstwy gleby, a jak przyjeżdża gość po próbki to wbija się na 60 cm wgłąb.....

504

Tylko po co tak głęboko bierze ?? przecież nikt tak głęboko nie orze ani nie uprawia... myślę że chyba bardziej odpowiedni jest pomiar z płytszych warstw.

505

A jak głęboko sięga system korzeniowy ??

506

rudemenes napisał/a:
Pajej napisał/a:
rudemenes napisał/a:

Nie znamy dokładnie zawartości składników w ziemi. Tak na oko to nie dawałbym PK pod korzeń lub ewentualnie tylko trochę (np. 100 kg Polifoski 6). Na pewno trzeba dać azotu pod korzeń - ok 60-70 kg w czystym składniku (np. 200 kg saletry). Druga dawka azotu w okolicach pierwszego kolanka (np. 150 kg -200 kg saletry). Trzecia dawka azotu - tu na razie nie ma co dumać - będą warunki to można dać a jak będzie susza to mija się to z celem...
Oprysk herbicydami obowiązkowo, no i jak wytrzyma budżet - zabiegi fungicydowe. Za ok 200-250 zł można zrobić dwa dobre zabiegi i one niejednokrotnie wystarczą - wszystko zależy od pogody.
Odżywki - ja od kilku lat stosuje Foliar i dorzucam do tego mangan i miedź. Dodatkowo do prawie każdego zabiegu (oprócz herbicydowego) możesz dorzucić mocznik i siarczan magnezu.
Zostaje jeszcze temat regulacji wysokości plonu... Ale celowość jego wykonania zależy od poziomu nawożenia azotem....

Ja stosuję od 50 do 250 kg - zależy od zasobności gleby.... Dlatego jestem zwolennikiem częstego badania gleby - wiesz gdzie masz dać więcej a gdzie można oszczędzić na nawozach PKMg

To ze gnojone to nie doczytałem,a co do prób to mam zrównowazone wiec wmiare wiem co w polu siedzi.

Rolnik z powołania:-)

507

Nawet głupiego buraka cukrowego, korzeń potrafi 1.5 metra sięgać i z tamtąd bierze wodę i składniki jeżeli są oczywiście. A przecież wydaje się że płytko siedzi.

508

z tego co kiedyś gdzieś czytałem to chyba najgłębiej sięga lucerna do 8 metrów...

509

No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Pszenica sięga do ok 100 cm...

510

a jak się wyrwie to się wydaję że korzenie to tylko taka kępka big_smile

511

takie rośliny jak rzepak gorczyca sięgają wpłukane do głębszych warstw składniki po ich przyoraniu i gdy się rozłożą mamy je z powrotem dostępne dla zbóż

512

owszem ze korzenie sięgają głęboko. Z Ca jest taka historia ze najczęściej jest u nas wypłukiwany, więc jeżeli pH na 5 cm z wierzchu masz ok to głębiej też jest ok. to po pierwsze a po drugie jeśli głębiej jest kwas a góra ok ( w co nie wierze ) to nic wapnem nie zdziałasz bo nie orzesz na 0.6m tylko 0.2 m także jak badam tym płynem to badam tą warstwę na którą mogę mieć wpływ. co do głębszych warstw to przydatna informacją jest jej zasobność .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

513

rudemenes napisał/a:
Pajej napisał/a:
rudemenes napisał/a:

Co do kwasomierza Heliga - mam go, ale używam tylko orientacyjnie - próbke bierzesz z wierzchniej warstwy gleby, a jak przyjeżdża gość po próbki to wbija się na 60 cm wgłąb.....

Z tego co pamiętam to pod sady bierze się próbkę sięgającą do 60 cm a pod zboża to tak do 20 cm. Przecież laska EGNERA sięga właśnie na taką głębokość. Bynajmniej ja taką robiłem i brałem próby a sprzęt był wypożyczony ze stacji badawczej.

514

jak by kto chciał to mam przenice jarą .WERBENA.w klasie c1 po 120zł , jeczmień jary .PROMYK. w klasie c1 po 110zł plony w zeszłym roku powyżej 7t z ha

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

515

towar kradziony czy jak? może C2?

516

nie kradziony produkcja robiona pod centrale a centrala przed zakupem stwierdziła że ma zadurzo i się wypieła jak by ktoś nie wierzył mam oryginalne etykiety towaru elitarnego klasy b pozdrawiam Krzysiek przenica nawet była oceniana na SGGW w Warszawie gdzie zaskoczyła profesorów swojmi parametrami a wydajność z ich wyliczeń wyszła 8,5t z ha

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

517

Czym to zaprawione? Wystawiasz fakturę?

518

Wszystkie  znaki wskazują że pszenica ozima  ruszy w wegetacje  bez szwanku - chociaż taki  mróz o tej porze to jest anomalia?

519

Panowie tak jak tu Grzesiek napisał kwasonierzem heliga to tylko orientacyjne możemy sobie sprawdzic pH, ale żeby miec wiarygodny odczyt musimy pobra próbkę z 20 cm i zbadac w laboratorium. próbki z głebokodci większej niz 20 cm pobieraane sa do oznaczania azotu mineralnego i do bardziej precyzyjnych oznaczeń, ale na pewno nie do pH i oznaczania zawartości ogólnej i przyswajlalnej mikro i makroskładnków.

520

Zastanawiam się czym by tu prysnąć na dwuliścienne... Na jesieni był Expert met plus gleanu 10g. Ostrożeń miejscami się trafia, jest bodziszek, rumiany, maruny, maki, chabry, jasnoty, fiołek i przytulia...