461

Odp: problemy z hydraulika

tak tylko że żadko kiedy używasz aż 4 wyjsc hydrauliki z tyłu ... o ile ją używasz .... 

a jak jest tam hydraulika połączona w placaku ??   od razu   złącze jest przykrecone do  siłownika ??  czy jest  w plecaku jakiś łącznik  pomiedzy siłownikiem a  ścianą całego plecaka ??  moze tam jest pęknięte i gubi ciśnienie ...  nie wiem gdzie Piotr mierzył to ciśnienie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

462

odłącz przewody doporowadzające do siłownika głównego  i  wczep się z sekcji  wyjścia z tyłu  prosto w  siłownik

Wojtuś nie da rady zasilanie (podnoszenie) siłownika idzie w stopie rozdzielacza już o tym myslałem , tylko opuszczanie idzie rurką

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

463

hmm  no o tym  nie pomyślałem ...     a w sumie zrobiłeś  przyłacza do  siłowników  jak byś  się w to przyłacze połączył i pchną ciśnienie ..    może by to coś pokazało  co go boli ...   bo mnie samego to ciekawi ....  wymieniałeś rodzielacz ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

464

pchnąć nie problem ale tam jest siłownik dwustronny czyli musi wejść  i wyjść

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

465

To prada że idzie przez stopę ale w tą krótką rurkę rozdzielacza wpinaliśmy się przy montażu siłowników wspomagających. Są zdjęcia, może tutaj gubi ciśnienie.

466

dzisiaj zdjąłem wszystkie sekcje z rozdzielacza rozebrałem na części pierwsze , do podnośnika założyłem tą w której wałek sterujący chodził "najciaśniej" oprócz tego zmieniłem wnetrzności zaworu sterującego (tego z małymi dźwigienkami) są ich 3 rodzaje co pokazuje rysunek
1 - z dźwignią
2- z jedną kulką na rysunku nr 2.6
3- z dwiema kulkami na rysunku nr 2.5

ja miałem 2 sekcje  z dźwigienkami i jedną z 2 kulkami (ostatnia do hydrauliki zewnętrznej) w oryginale do podnośnika jest z jedną kulką (rys. 2.6) i tak też zastosowałem.

Efekt:
Poprzednio ciśnienie na hydraulice zewnętrznej 200 atm. po podłożeniu podkładki pod zawór regulujący ciśnienie w układzie a na podnośniku 50 atm. Teraz na wszystkich wyjściach zewnętrznych i na podnośniku mam równo po 160 atm. Pług na wolnych obrotach szybko podnosi na raz do samej góry mogę powiedzieć że usterka usunięta , jest tylko jedno ale dalej buczy.

http://img827.imageshack.us/img827/2940/rozdzielacz2a.jpg

Uploaded with ImageShack.us

467

mozesz troche jasniej co z czym zamieniles bo troche nie rozumiem chodzi ci o te zawory 2,5 i 2,6

Fortschritt zt 423 a razy 2

468

zamieniłem na początku całą sekcję a potem zawór z dźwignią zamieniłem na zawór z jedną kulką rysunek przedstawia 3 warianty opis działania w wątku rozpiska rozdzielacza. Jeśli nie miałeś w ręku sekcji może być to trudne.

469

Jeszcze wiosna nie ruszyla a ja juz mam awarie w 323.Hydraulika zwariowala.
Na wolnych obrotach wywalilo chlodnice oleju hydraulicznego,wiec ja ominalem i dojechalem do domu.Nagle przestal tez dzialac poprawnie hamulec i sprzeglo,a mianowicie po wcicnieciu pedaly nie wracaja sie.Nie ruszysz,bo jest wysprzeglone,albo zahamowane.Dopiero po kilku nacisnieciach,lub po wylaczeniu silnika odpuszcza.Chlodnice myslalem,ze przetarlo gdzies,zawiozlem do pospawania,mialem druga peknieta tez delikatnie,wiec pospawalem dwie sztuki.Zalozylem pierwsza,odpalilem i wywalilo znowu,z druga to samo.Pospawalem je znowu i boje sie zakladac,bo to dziwne.Tak jakby cisnienie walilo za duze.Co sadzicie?

470

Ja zmieniłem ciągnik jak mi roił podobne jaja co twój. Ciśnienie raczej nie , próbuj do skutku, może chłodnice takie słabe już sa. a w którym miejscu pękają? a powietrze prawidłowo nabija? sprawdzałeś czy ma plyn hamulcowy i do sprzegła?

mdw

471 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-03-25 15:17:15)

Sprawdź czy co się nie przytkało . Wygląda jak by główny obieg został zatkany . Może zawór sterujący zatkany ? A układ kierowniczy  jak działa ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

472

Yokoslaw masz minus za to,ze zwatpiles w Fortschritta hehe.
Jedna pekla na spawie,a druga w nowym miejscu.Jutro sprobuje zalozyc je jeszcze raz,ale wczesniej wykrece ten zawor pod kabina.Sprzeglo,hamulec dzialaja i jak wcisniesz pedal,to zostaje w podlodze.Od hamulca stop caly czas swieci,a jak zgasze ciagnik,jakby cisnienie spadlo i wszystko odpuszcza.Kierownica lekko chodzi,wspomaganie sprzegla i hamulca tez.

473

Miałem ta maszyne i musze powiedzieć że serie 300 i 303 były mniej awaryjne ,ale komfort pracy 323 nie do porównania. Jedyne co moge pomóc to trzymać kciuki, wymadrzać sie na odległość każdy może.

mdw

474

Kolego Piotrfire widzę że jesteś obryty w temacie rozdzielacza - która część odpowiada za funkcję przytrzymywania automatycznego dzwigienek do momentu końcowego gdzie dzwigienka wraca do położenia neutralnego?

475

piotreknnn nasz gdzieś przypchaną hydraulikę ,kup zegar i podłączaj się po kolej aż do filtra.Najbardziej prawdopodobne to zaworek pod kabiną  za aku.

476

Moze sprężyn pękła w tym zaworku. Jak sie okaże ze tak to dzwoń do Piotra K jak ma to ci wyśle, jak nie to powie jakie wymiary dopasujesz coś ja tak robiłem. Ja miałem tak że  pedał sprzęgła po odpaleniu sam się wciskał...

477

Kolego Piotrfire widzę że jesteś obryty w temacie rozdzielacza - która część odpowiada za funkcję przytrzymywania automatycznego dzwigienek do momentu końcowego gdzie dzwigienka wraca do położenia neutralnego?

Pozycja 8 na schemacie

http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=2744&p=2

478

Wykrecilem dzisiaj zawor i okazalo sie,ze druga sprezynka ma w 1/4 taki rozmiar ,co pierwsza.Nie wiem jakie maja byc,bo nie widzialem tego wczesniej.Wymienilem sprezynke,wkrecilem zawor,ominalem chlodnice na wszelki wypadek,odpalilem i jest lepiej,bo pedaly sie wracaja,ale nie dziala wspomaganie sprzegla i hamulca.Zastanawiam sie co sie stalo ze sprezynka????Zniknela przez zime?Na wiosne wszystko chodzilo,jak marzenie-Sprzeglo i hamulec lzej niz w nowym aucie,biegi bez najmniejszego zgrzytu,a teraz rakie jaja.

479

JAk berety.... Nie ma wspomagania. kombinuj dalej z tymi spreżynami i zaworem tam jaet przyczyna. Dzwoń do PiotraK

480

piotreknnn a filtr czysty.