401

Odp: Wiosna 2013

na taki śnieg nie ma co siać bo nawóz nie doleci do ziemi tylko później ze śniegiem spłynie... Koledzy nie ma się co spieszyć przyroda wszystko nadrobi.

402

Prawdę  piszesz Krzychu  co nagle  to po diable -  na wszystko przyjdzie  czas.

403

U mnie już na rzepak drugą dawke nawozu sypią, a śnieg miesiąc leży już.

mdw

404

ja jutro chyba pojadę właśnie z dawką na jęczmień  i na rzepak  z 2 ...  śniegu brak  byle się zima nie wróciła

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

405

Ja jaszcze grama nawozu nie wysiałem, 50 ton saletry czeka i ja na wiosne, jak narazie u mnie środek zimy.

mdw

406

ciekawi mnie czy na dzień dzisiejszy stosownym jest sypanie drugiej dawki skoro wegetacja jeszcze nie ruszyła i pierwsza dawka zapewne nawet nie ruszona przez rośliny.
Ja chyba muszę jutro skoro świt wyruszyć bo jutrzejszy poranek zapowiada się ostatni z przymrozkami, później kilka dni deszczu i temp na +

gg 5118068

407 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-03-28 08:44:20)

Oby, oby, ja jednak po świętach wyjeżdzam z nawozami. Ale jak patrze na długo terminowe to szału nie będzie z temperaturami.

mdw

408

No szału nie będzie. do prawdziwej wiosny to jeszcze tak z 2 tygodnie. Najbliższy czas 2 w dzień -5 w nocy i tak przez tydzień dwa. No a jutro śnieg i deszcz w całym kraju.

409

Ludowa przepowiednia że jaka pogoda na 40-stu męczenników takich 40 dni następnych, o zgrozo sprawdza się w tym roku w 100%
Ja na razie czekam bo może się zdarzyć wersja 4b z wykładu Bombaya mimo tak późnej już pory.

410

ja gromniczna z dachu ciecze zima długo sie powlecze. Przysłowia sprawdzają się. Ja rozsiałem przed wiosenna zima nawozy a o drugiej dawce nie mysle bo wpierw roslinki musza pobrac to co dostały.
nie ma co sie oszukiwac plony w tym roku beda dośc niskie

Rolnik z powołania:-)

411 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-03-28 20:25:20)

androl napisał/a:

Ludowa przepowiednia że jaka pogoda na 40-stu męczenników takich 40 dni następnych, o zgrozo sprawdza się w tym roku w 100%
Ja na razie czekam bo może się zdarzyć wersja 4b z wykładu Bombaya mimo tak późnej już pory.

Nie wszyscy są obyci w tych sprawach....
to kiedy minie te 40 dni?

Ogladam to http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type … ent=europa temperatury jakie są takie są ale nie widać żadnego niżu który pchnie do nas wiosnę z nad oceanu. W afryce też królują wyże w azji to samo, obama też ma wyże, co jest?
Dziś dowieźli mi nawozu, pustej  przyczepy nie mogłem ruszyć z miejsca bo przymarzła

412 Ostatnio edytowany przez androl (2013-03-28 20:57:41)

Krzysiek to nie dostałeś prezentu od żony na dzień chłopa.
10 III 40-stu męczenników [DZIEŃ CHŁOPA] :beer:

413

nie dostałem.....
+5 C

+5 Cm śniegu

kupiłem 500 kg węgla
dziwnie się to robi w "kwietniu"

414

U mnie święta zapowiadają się biało i mroźnie, od 11 pada śnieg.

415

dziś posiałem  nawóz na jęczmień   jeszcze ładnie było  zamarznięte a teraz już ciapa ... wiosna

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

416

u mnie podobnie jak i u Krzyśka. +5cm śniegu i koł 0st

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

417

a u mnie 10 cm białego puchu... można lepić bałwana... ślisko na jezdni... chyba jutro trza będzie po choinkę na święta... wink

418

U mnie płaty śniegu jak w środku zimy od rana ale teraz się uspokoiło i temp na -2 spadła

419

Wczoraj od 18 zaczął snieg padać. Dziś już jest tak nawiane że zaraz idę odsnieżać bo mleczarnia by miała problemy z przejazdem. Zawsze było odsiane do 15 kwietnia. A teraz ? Jak 15 zacznie dopiero śnieg schodzić i zanim odpuści wszystko to będzie prawie Maj. I wtedy warto wgl co siać ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

420

Bywało już podobnie, owies sie tak nie boi aby susza go nie złapała troche gęściej go dać, po prostu żniwa będą w sierpniu a nie do końca lipca pożniwach. Albo zostaje kukurydza, znam takich co i w drugiej połowie czerwca sieją , szalu nie ma ale coś nazbierają.

mdw