481

Odp: Wiosna 2013

Koledzy bez paniki, pamiętam jak dziadek odwoził mnie i starszą siostrę saniami do domu po powrocie mamy ze szpitala, nie wiedział jak jechać bo tak było zawiane. Koń w pewnym momencie stanął i nie chciał iść dalej, dziadek skojarzył że pewnie zboczył z drogi i najechał prosto na staw który był blisko drogi w szczerym polu. Dziadek zawrócił i pojechaliśmy inną dłuższą drogą. Dziś z mamą to wspominaliśmy a był to 7 IV 1970 r

To całe ocieplenie to nikt nie wie skąd. Niby człowiek produkuje pełno dwutlenku węgla ale jak 2010 wybuchł wulkan na Islandii to wyrzucił więcej gazów niż człowiek przez całe swoje istnienie. Jedno z czym na pewno można się zgodzić to dziura ozonowa to nasza "robota".

483

A propo wiosny.... Jednak się chyba pomyliłem i nie wjadę koło 10 tylko długo po.. A już wczoraj ładnie się topiło. Nic za młody jeszcze jestem i to mój pierwszy raz smile

484

Chłopaki to już nie jest śmieszne epoka lodowcowa czy armagedon?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

485 Ostatnio edytowany przez Rafał DKL (2013-04-03 08:05:44)

znowu minus 5,wiatr i śnieg po za tym że będzie nam ciężko nadrobić stracony czas i zbiory nie będą już takie jak zawsze to do tego jeszcze szykuje nam się depresja i załamanie nerwowe z powodu bezsilności wobec pogody. :uuuu:

486

Chyba trzeba się przyzwyczaić.

487

Grzegorz89], u mnie sypie od rana, teraz coraz większy wiatr, robią się już zaspy... nasypało od rana z 15 cm...
... a ja muszę rozwieźć obornik i zasiać owies... sad będę ponad miesiąc do tyłu...

488

W tej chwili u nas jest już nie przejezdny odcinek do głównej szosy, a główna nie wygląda o wiele lepiej. Nie wiem jak ta wiosna wygląda, na razie  o straty azotu się nie martwię, ale o plonu już zaczynam. Chociaż nie wiem co byłoby gorsze. Opóźniony siew czy susza wiosenna? Przez zimę nie było wiele śniegu i pogoda musi wyrównać zapasy wody,w postaci śniegu. Zasiałem kupiony jęczmień w doniczce w domu ok18 stopni pewnie jest zszedł po 3 dniach i rośnie jak głupi. Mam nadzieję, że nie będzie przez tą ilość śniegu suszy zaraz po wschodach. I że roślinki ładnie nadrobią.

489

o suszę na razie się nie boję, ale o to kiedy będzie można wjechać w pole.... mam niedrenowane i normalnie to ok. 2 tyg po zejściu śniegu, ale nie takiej jego ilości... sad

490

u nas jak kiedyś nie było drenowane to siali w połowie maja i urosło wink

491

U mnie w zeszłym roku prawie cały powiat wszystko przesiewał,w sąsiedniej wsi facet zasiał w kwietniu pszenicę - ozimą  (tanio kupił jako jarą) i też urosła.

492

ale ile tego im narosło? ja siałem w tamtym roku wcześnie pszenice jara i niezły plon zebrałem, spółdzielnia siała pod koniec kwietnia i nakosili 1,5-2 tony a ziarno siewne mieli lepsze od mojego.

493

Panowie  mamy wiosnę w aurze zimowej- co nie znaczy że jak warunki pozwolą  nie posiejemy zbóż - myślę że temperatura  wilgoć szybko zniwelują  czas który ucieka - w przyrodzie nic nie ginie to i plony mogą  być poprawne - aczkolwiek rewelacji chyba nie bedzie   narazie  trzeba się  uzbroić w cierpliwość?

494

Z owsem mialem podobna sytuacje 5 lat temu, część zasiałem 10 marca , 11 spadl śnieg , drugą część zasiałem 15 kwietnia, prędzej nie było mowy , róznica w plonie kolosalna, wczesny- plon 4-4,5 tony, pózniejszy do 2 ton.Zaczełem siać kukurydze i z owsa sie wyleczyłem.

mdw

495

a ja jak siałem kukurydzę w czerwcu to miałem lepszy plon od tej sianej w maju

496

Z kukurydzą to  już inny temat. W tym roku też bedą póżno siane

mdw

497

ja zawsze sieje po 10 maja chyba że mokro to w czerwcu.

498

Może mi się uda choć ziemniaki w terminie posadzić  poza wczesnymi?

499

Korbanek od 8 kwietnia rusza na pokazy polowe po kraju albo ma dobre chody  u tego na górze,lub będzie pokaz odśnieżania pól.

500

oloe34 napisał/a:

U mnie w zeszłym roku prawie cały powiat wszystko przesiewał,w sąsiedniej wsi facet zasiał w kwietniu pszenicę - ozimą  (tanio kupił jako jarą) i też urosła.

No ciekawe jak? Jak to była ozima, a siana jako jara to jdynie mogła powschodzic i sie rozkrzewic. Kuzyn dwa lata temu posiał tak 15 ha pszenicy, pożniej nieszło tego zatalerzowac, bo zrobiła sie jak trawa.