Temat: Agregat siewny bierny ,
Dzisiaj kupiłem agregat , dodam że śiewnik kupiłem amazona w ciemno , wiziałem tylko na zdjęciach. wrażenia opisze jutro, bo gościu ma przywieść z drugiego końca polski, zdjęcia siewnika też jutro.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne maszyny » Agregat siewny bierny ,
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzisiaj kupiłem agregat , dodam że śiewnik kupiłem amazona w ciemno , wiziałem tylko na zdjęciach. wrażenia opisze jutro, bo gościu ma przywieść z drugiego końca polski, zdjęcia siewnika też jutro.
Pytam czysto teoretycznie - czy ten agregat nie będzie zostawiał kolein po ciągniku?
Są do niego jeszcze łapy doprawiające za kołami.
wiele za niego? szukam coś taniego ale coraz bardziej zaczyna mi po głowie chodzić aktywny. Mam tak 50/50 ziemie piaszczyste i gliny i zwykłym kultywatorem coś porobić to sztuka....
Wał konkret, hydropak jest, ale bida z tymi elementami roboczymi. Nawet jak masz spulchniacze śladów to brakuje mi tu włóki no i boczków tj. takich blach które zapobiegają wyłażeniu gleby obok wału szczególnie przy wyższych prędkościach.
Patrząc na Twój park maszynowy spodziewałem się czegoś bardziej wyszukanego. Ale spoko zawsze mozesz go udoskonalić. Niech służy. A ile kosztował?
6500, jaka kasa ,taki sprzęt, ale na nic lepszego mnie nie stać , bo rozwód by mi kobita zrobiła, bo powoli przymierzam sie jakąś chacjende postawić a tu tylk graty, graty , graty... W sumie na orke nie bedzie to siane bezpośrednio , pierw bronka , agregat czeski z wałkami podwojnymi strunowymi no i na końcu siewnik z tym agregatem, więc powinno zdać egzamin w moim przypadku. Napewno sie podziele wrażeniami jak to bedzie sie sprawować przy predkosciach typu 10-12 km/ha ;-)
wiele za niego? szukam coś taniego ale coraz bardziej zaczyna mi po głowie chodzić aktywny. Mam tak 50/50 ziemie piaszczyste i gliny i zwykłym kultywatorem coś porobić to sztuka....
A co do aktywnego ,no to ciągnik ma co robić z nim, na gliny dobry jest ares talerzowy, kuzyn ma gliny i właśnie aresa ma przed siewnikiem to sobie radzi, agromasz i podobne jemu nie polecałbym, Może unia to nie szał , ale coś tam robi a te podróbki to jednorazówki.
no może i ma co robić ale pole jak ładnie wygląda.... talerzowy używana wyrwać ciężko a aktywne we względnym stanie to można za podobną cenę jak Twojego dostać....
Kolega ma na sprzedaż agregat aktywny na glebogryzarce z hydropakiem i siewnikiem nodet 3 metry za 6500
http://otomoto.pl/agregat-uprawowo-siew … 90060.html Porównajcie oba
ten czerwony agregat z ostatniego linku ma bardzo ciekawie zamontowaną włókę - pod kontem aby zaciągała ziemię w ślady po kołach ciągnika.
czy to dobre rozwiązanie?Według mnie nie. Agregat powinien spulchnić slady potem ubić wszystko równo a nie zasypywać koleiny warstwą ziemi. Jak przed agregatem szedł rozsiewacz to nawóz zgarnie w okolice kolein. A jak się ziemia uleży okaże się że ślady ciągnika są wyżej niż reszta..... moze wyolbrzymiam ale chyba nie tędy droga
więc najlepiej koła bliźniacze i wał oponowy na przedni TUZ, jak dobrze kojarzę to Koseś ma tak
albo cambel na przód
tzn zupa, a później drugie a na to jeszcze poprawka z truskawek z bitą śmietaną i kompcik
Hehe, siewnik na podwórko , ogólnie ok, talerze w porządku, przywiózł mi jeszcze gościu częsci o wartości 500 zł do niego. Jedyne ,,ale" co do siewnika to mechanizm przerzucania znaczników jest mechaniczny i musze troch go przerobić bo nie działa najlepiej. Ale ogólnie ok, jak za taką kase.
Przerób sobie znaczniki na hydraulike, wystarczy mały tłoczek
No właśnie musze zobaczyć jak to wyglada na hydraulice, właśnie sie przestraszyłem jak zobaczyłe cene regulatora głebokości talerza, a potrzebuje z 7 ,
Ładny agregat Też takiego bym potrzebował a u mnie piaski to wymagającego nie potrzebuje. + a znaczniki to piekna sprawa
nie wiem czy jest sens przerabiać znacznili ile taki siewnik jest szerszy od forszaja?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne maszyny » Agregat siewny bierny ,
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo