521

Odp: Wiosna 2013

Karol323 napisał/a:

Dobra panowie to jest temat o wiosnie a nie o ru*****u heh. A znajomy mial byc ksiedzem i poszedl na pielgrzymke i spotkal jakas dziewczyne co miala byc siostra zakonna a teraz sa malzenstwem i maja dzieci wiec nie wiadomo co komu jest pisane. Pewnie w tym roku to siew bedzie i w niedziele bo bardzo malo czasu bedzie a znoiwa potem wyjda gdzie przed wrzesniem. Masakra.

Widzisz gdyby nie pielgrzymka to meczyłby sie w sutannie a kobita w zakonie wiec warto.
co do ruchania to w kazdym stadzie znajdzie sie czarna owca, jak mu to mowimy sa pielgrzymi i turysci.
Fruzomaniak dzięki ci za to ze przyjmujesz zawsze powtarzałem ze są dobrzy ludzie. a dlaczego warto chodzic? moze przedstawie to co wojtasowi napisałem
wiec tak moze bede wymieniał
1. poznaje sie mnóstwo ciekawych ludzi, wszyscy sa życzliwi itd nie tak jak w realu, posnałem wielu znajomych z którymi do dzis sie przyjaźnie
2. podczas wysiłku wydzielaja sie endorfiny, a jek jeszcze do tego dochodzi fajne towazystwo to jest tzw grupowa głupawka, wszyscy sie smieja zaryuja itd
3. na kilka dni ucieka sie od problemow, nie myslisz ze susza ci plony zabiera, ze rzad kantuje, idziesz i cieszysz sie życiem, dostajesz żarcie spanie czego trzeba wiecej
4. mozna sie pomodlić, choć to nie jest argumrnt dla ciebie
5. na pielgrzymce uczysz sie pokory, to czasem jest potrzebne
6. wybierz sie kiedys to zrozumiesz, bo tego trudno słowami opisac

Rolnik z powołania:-)

522

Pajej nie bierz wszystkiego tak na serio ,ale punkt na 2i3   to wystarczy dzojnta  wypalić wink

523

każdy ma inny sposób na spędzanie wolnego czasu. Można tak jak Pajej i można tak jak koseś - osobiście wolę opcję tak jak koseś wink Jednak jeśli mam wolną chwilę wsiadam na motor i w teren. Ja też wymienię zalety:
1. Ilu poznałem kumpli na trasie,  mam to szczęście że mieszkam w terenie górzystym i mam gości z całej polski którzy chcą z nami jeździć.
2. Wysiłku po całym dniu bądź weekendzie mam aż nadto.
3. Nie mam czasu myśleć o problemach bo skupiam się na moto. Tylko jak wybieramy się na cały weekend to jedzenie muszę sam zrobić i śpię w szczerym lesie pod drzewkiem - ale to akurat super frajda.
4. Też się czasem modlę jak widzę podjazd pod który nie można podejść a ja muszę na niego wjechać wink
5. Mnie pokory uczy motor.
6. Kto kupi crosówkę to się przekona jakie to fajne smile
A co do wiosny to proponuję wyciągać grille.

gg 5118068

524

u mnie już 4 na plusie wiosnę pomału czuć smile
a co do spędzania wolnego czasu (którego mam śladowe ilości)  to z reguły spędzam go w warsztacie pomału konstruując jaką maszynę albo od czasu do czasu z żoną w sobotę się do klubu pojedzie big_smile

525

zorak    ucztuje się takim samym  zabijaniem nadmiernego wolnego czasu smile  i właśnie nikt nikogo nie nauczy tak pokory jak coś silniejszego ...  modlenie się na pielgrzymce do  złotego domu  haha ogarnia mnie smiech   jak o tym pomyśle ... wole iśc się przejśc po lesie aż mi nogi do dupy wlezą  też się można pomodlić ale chyba trzeba to przenieśc do  odpowiedniego działu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

526

Wracając do tematu wiosny, martwiłem się kiedy wejdę w pole i oto kiedy i w jakiej ilości wysiać nawóz. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden możliwy. Otóż, odwalałem z odwodnienia śnieg i przy samym odwodnieniu chwasty o wysokości ok15cm. Pokrzywa najwięcej ale innych też jest mnóstwo. Gdy już myślałem że będzie koniec zimy wybrałem się na pole obejrzeć pszenice i tam też było sporo chwastów. A co będzie teraz? Mam nadzieję że opryski będą miały dobrą skuteczność. Jesienią nie odchwaszczałem zbóż , tylko rzepak o niego się nie martwię.

527

wojtas napisał/a:

zorak    ucztuje się takim samym  zabijaniem nadmiernego wolnego czasu smile  i właśnie nikt nikogo nie nauczy tak pokory jak coś silniejszego ...  modlenie się na pielgrzymce do  złotego domu  haha ogarnia mnie smiech   jak o tym pomyśle ... wole iśc się przejśc po lesie aż mi nogi do dupy wlezą  też się można pomodlić ale chyba trzeba to przenieśc do  odpowiedniego działu

Wojtek jak idziesz do lasu to jestes sam a nie z cała banda rozesmianych pipoli.
Zaorak ciebie to rozumiem i jak widac nase sposoby spedzania wolnego czasu maja duzo wspolnego

Rolnik z powołania:-)

528

Grzegorz89 napisał/a:

Gdy już myślałem że będzie koniec zimy wybrałem się na pole obejrzeć pszenice i tam też było sporo chwastów. A co będzie teraz? Mam nadzieję że opryski będą miały dobrą skuteczność. Jesienią nie odchwaszczałem zbóż , tylko rzepak o niego się nie martwię.

Spoko, spoko. Przeglądając kiedyś papiery zauważyłem, że w 2010 roku pierwszy raz z opryskiwaczem w pszenicę dało się wjechać 26 maja, troszkę solidniejsze dawki i nie było problemu z chwastami. A i plon był bardzo przyzwoity. Cerpliwości.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

529

dziś w nocy część podwórka została odsłonięta, gdzie mniej tam już śniegu nie ma, czuć tam smród zgnilizny, byłem na polu i nie jest tak źle. Ciekawe jak ozimina będzie wyglądać po zejściu śniegu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

530

http://odkrywcy.pl/kat,111406,title,Czy … aid=6105bc

531

jak nie jak tak

532

Zrobiłem dwa dni temu test przezimowania pszenicy - jest dobrze. Może nie bardzo dobrze, ale nie ma żadnej tragedii. Jutro jak się uda uzupełnię azot na rzepak. Łączę w jedno dokończenie pierwszej dawki i cała druga. Wyjdzie 280 litrów RSM 28.

533

Krzysiek... mam nadzieję że lato jednak będzie...

534

rudemenes ja też planuję supnąć po 300 kg saletry na pszenicy

535

W jednej dawce czy dzielonej ?

536

Na pszenicę dałem miesiąc temu już 150 kg saletrosanu i teraz dokończę pierwszą dawkę RSM'em. Planuję dać 100 litrów RSM 28 i w sumie wyjdzie ok 75 kg N na pierwszy rzut.

537

Panowie a myślał ktoś o prysnięciu regulatorem mała dawką aby pobudzić do krzewienia

538

http://www.reapers.pl/swiat/elitybudujaschrony

w razie co Norwedzy mają trochę nasionek big_smile

539

Pietia napisał/a:

Panowie a myślał ktoś o prysnięciu regulatorem mała dawką aby pobudzić do krzewienia

Ja mam taki zamiar - ale wszytko zależy od pogody..... Planuję ok 2 tyg po ruszeniu wegetacji podać ok 0,5 l CCC

540

CCC daje porządne rezultaty jeśli ma ktoś niedostatecznie rozkrzewioną plantację i cenowo też ok.