621

Odp: Wiosna 2013

po kukurydzy zasieje pszenice, po pszenicy rzepak, po rzepaku kukurydze... U mnie zostało kukurydzy jeszcze na polu 8 rzędów tak na 15 metrów bo woda tam całkiem stała. Teraz to kolby są puste bo wydziubane przez ptaki smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

622

yokoslaw napisał/a:

No wiadomo macie racje, ale co z ta wiosna? Zaskoczy nas jak zima drogowcow. Ale uważamże nawozy wysiane miesiąc temu w 90 % poszły w atmosfere.

Do 20 % procent jest strat azotu...

623

goldenarts napisał/a:
kamil3993 napisał/a:

No dzisiaj pogoda ładna 8 stopni na plusie i słoneczko . 4 takie dni i śniegu nie będzie smile

Tak, śniegu moze i nie będzie, ale w ole po tak szybkim topnieniu to chyba po 25tym da się u mnie wjechać...

ja myślę że 16-17 przy takiej pogodzie to się wjedzie na sianie. U mnie ziemie nie są aż tak ścisłe i melioracja ociągnie wodę smile z nawozami to wcześniej ale u mnie tylko 4 ha zostały bo na 20 posiałem wcześniej i chyba poszło wszystko w atmosfere....

624

Byłem dzisiaj sprawdzić jak wygląda sytuacja na polach, śniegu resztki jutro powinien zniknąć, widać że zboża trochę dostały po du... ale nie jest źle, 3-4 dni takiej pogody jak dzisiaj i w pole pójdzie wjechać

625

Napewo sytuacja z oziminami jest o niebo lepsza niż w zeszłym roku  wszystko sie wyjaśni jak ruszą  w wegetacje .

626 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-04-07 20:04:45)

Myślę o wprowadzeniu kolejnej rośliny do płodozmianu. Byłem już bliski podpisana kontraktu na jęczmień ozimy na browar, ale logistycznie bym chyba nie wyrobił. To samo się tyczy kukurydzy - we własnym zakresie logistycznie nie dam rady, musiałbym najmować kombajn, transport i w niejednym przypadku wóz przeładowczy - nie wszędzie auto z naczepą wjedzie....

Co do strat azotu i nawozów wysianych miesiąc temu - kto czytał wypowiedź dr Szczepaniaka w aktualnym Przeglądzie Tygodniku Rolniczym ?? Podsumuję to jednym zdaniem - kto wysiał ten wygrał. Dr odnosi się też do nawożenia roślin dolistnie mocznikiem - Jack, Androl, MarekP - macie dostęp do tej gazety ?? Komu wierzyć???

627

Spłetuj  to  jasno  - w kwestii zasilania dolistnego  co ów dr . powiedział - ja tej gazety  nie mam - choć mam swoj poglad   w tej sprawie.

628

Dla roślin bardzo ważny jest azot podany dolistnie - zwłaszcza w takich warunkach jak mamy w tym roku.

629

rudemenes - w przypadku twojego zmianowania mocznik dolistnie to duży błąd, przy prawidłowym można dyskutować, aczkolwiek ja swoje zdanie już na ten temat mam
prenumeruję tylko TAP , dołączam się do prośby traktora

630

Myślę ze podważyłes  teze o zasilaniu dolistnym niektórych kolegów z forum  i uwierzyłeś  ponownie  ze  to  jest to !

631

Dokładnie czytałem właśnie przed chwilą. W tym roku jeśli ktoś nie wysiał pierwszej dawki azotu w marcu na rzepak to siejąc teraz może być za mało czasu na pobranie azotu z gleby więc dobrze by było uzupełnić dawkami dolistnymi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

632

Traktor - ja czuję "wewnętrzne rozdarcie". Nie wiem co robić ....

633

Wyspowiadaj  sie u doradcy WODR  w Legnicy i bedzie ci lżej  i ?!

634

Przed paroma minutami wróciłem z pola, Jęczmień wygląda całkiem nieźle, zobaczmy jak ruszy. dostał już pierwszą dawkę azotu na początku marca. Żyto przewódkowe też powinno być ok. teraz tylko czekać aż podeschnie i z powrotem z azotem.

635 Ostatnio edytowany przez androl (2013-04-07 20:50:55)

rudemenes napisał/a:

Traktor - ja czuję "wewnętrzne rozdarcie". Nie wiem co robić ....

utwierdzę Cię w myśleniu o zmianie płodozmianu przede wszystkim :brawo:

636

Traktor - ironizujesz .. ?? !!

637

a na mazurach śniegu po kolana

638

nie  po prostu musisz uwierzyć że zasilanie dolistne  jest zabiegiem prawidłowym  i jeśli masz watpliwośći   to jednak konsultuj z doradcami  by Cię  uspokojć  że to co robilęs do tej pory to jest prawidłowe.!

639

A co z późnymi pszenicami które dopiero szpilkują? Będą miały czas się wykłosić? U mnie śniegu też po kolana a 6km dalej może w tym tygodniu wjadę.

640

Wykłosić - na pewno. Będzie miała tylko bardzo mało czasu na krzewienie - dlatego myślę podać jej CCC