641

Odp: Wiosna 2013

Pawel21990 napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

No wiadomo macie racje, ale co z ta wiosna? Zaskoczy nas jak zima drogowcow. Ale uważamże nawozy wysiane miesiąc temu w 90 % poszły w atmosfere.

Do 20 % procent jest strat azotu...

jakieś naukowe dowody na to?
Bo mamy 3 opinie
90%
20%
i moja 0%.  20% N wyleciało ale szacuję że plon może być wyższy o 5-10%.
Co do nawożenia rzepaków. To czytałem w TR że nie ma co się czaić tylko walić wszystko od razu. Ewentualnie potem jeszcze dołożyć na "kłos" jak pisze bodaj że Wojtas.

642

Krzysiek  - interesuje mnie ta trzecia opinia-  na czym opierasz swoje szacunki ?

643 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-04-07 21:24:20)

Ja niebyłbym taki pewien co do tej trzeciej  , aczkolwiek skonczyłem tylko technikum OŚ

mdw

644 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-04-07 21:37:49)

traktor napisał/a:

Krzysiek  - interesuje mnie ta trzecia opinia-  na czym opierasz swoje szacunki ?

Mówię o swoich polach. Przez marzec kwiecień spadło i stopnialo jakies 15 cm śniegu tj około 20l wody - sprawdzałem na grzejniku, więc straty z wymywania będą nie wielkie.
Wegetacja ruszy lada chwila a azot jest juz tam gdzie powinien być.  Sypany w tym tygodniu będzie potrzebował kilku dni na dotarcie do korzeni i tu będą straty bo liczy się kazdy dzień. Ktos na forum wrzucił filmik z lat 70 tych gzie robiono eksperymenty z różnymi terminami sypania N i najlepsze efekty były z nawożenia w lutym i grudniu nie kwietniu i maju....
Mam jeszcze 8 cm śniegu na polu. Jutro z rana wale NPK pod jare i saletrę na pszenicę tam gdzie nie dałem rady w marccu.

645

W sumie też oglądałem ten film   , u mnie o wiele więcej śniegu niż  ciebie jak piszesz, no zobaczymy, jak to wyjdzie.

mdw

646

Czy aby dasz rade wjechac w pole nie utopiwszy  traktora - ha, ha .

647 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-04-07 21:50:28)

Mam dosyć chłonne ziemie, a sieje teraz dużym masseyem ma szerokie kapcie takze daje sobie rade i nawet kolein nie robi dużych jak bagno,a siałem już i 255 i ZEtorem swoim i forszem 300, jednak 5465 najlepiej sie spisuje , ale u mnie jeszcze biało na polach.

mdw

648

z sytuacją z jaką mamy teraz do czynienia spotykamy się po raz pierwszy więc wszyscy się uczymy razem z wszelakimi jajogłowymi
teoria teorią a jakie ma to odniesienie do rzeczywistości? nie jestem przekonany do tych wszystkich przewidywań na pewno w tym roku dolistne zasilanie poprawi jakoś plonów ale jak z azotem który był wcześniej wysiany wielka niewiadoma to bardziej zależy od regionu i pogody jaka panowała w tym okresie ja uważam że na moich pagórkach to cały azot wcześniej wysiany był by w Bałtyku ( ziemia zamarznięta przychodzi śnieg dziś widziałem jak po zmrożonej ziemi wszystko spływa do rowów) wątpię żeby coś zostało w glebie bo i w niektórych miejscach tylko kamyczki zostały więc też bierzmy pod uwagę region jak i warunki melioracyjne bo to chyba w tej sytuacji najważniejsze elementy

649

Krzysiek napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:
yokoslaw napisał/a:

No wiadomo macie racje, ale co z ta wiosna? Zaskoczy nas jak zima drogowcow. Ale uważamże nawozy wysiane miesiąc temu w 90 % poszły w atmosfere.

Do 20 % procent jest strat azotu...

jakieś naukowe dowody na to?
Bo mamy 3 opinie
90%
20%
i moja 0%.  20% N wyleciało ale szacuję że plon może być wyższy o 5-10%.
Co do nawożenia rzepaków. To czytałem w TR że nie ma co się czaić tylko walić wszystko od razu. Ewentualnie potem jeszcze dołożyć na "kłos" jak pisze bodaj że Wojtas.

Ja napisałem że do 20%, zależy od gleby - Słowa agronoma dr Wyczlinga. Tak gdzie robili badania azot mineralny również nie został praktycznie wymyty z gleby. Oczywiście to też zależy od gleby

650

popieram.
wszelkiej maści doktorzy moga pisać różne rzeczy-oni za to nie płacą i z tego nie żyja.myśle ze to dalszy przebieg pogody zweryfikuje nasze gdybania kto zrobił dobrze a kto źle.
słuchając rad jajogłowych można by dośc do przekonania że całe nawożenie możnaby wykonać razem z siewem.i co to też ma sens??

651

Zupełnie się z tobą vatras240 zgadzam  od stopnia przemrożenia gleby  wiele  wtym roku zależy- a zasilanie nigdy żadnej roślinie nie zaszkodziło  wręcz odwrotnie !

652

No tak ale jeśli pierwsze dawki zostały dane ponad miesiac temu a wegetacja jeszcze nie ruszyła i jeszcze troche minie zanim ruszy to przy tej pogodzie straty są 20 % ? Chyba nie.

mdw

653

przez cały czas piszemy o nawożeniu a ja obecnie się zastanawiam nad czymś innym a mianowicie nad bronowaniem swoich upraw tzn posianie saletry i lekkie bronki mam jeszcze takie lekkie bodajże 12 pól jak sądzicie czy ten zabieg miałby jakieś korzystny wpływ na rozwój naszych roślinek (ja tam swoją opinie mam ale chciałbym się was doradzić bo co 2 głowy to nie jedna)

654

Myśle że tak  tylko żeby trochę podeschło  - ja w swojej praktyce posiewnie  azotem  używam bron   jako coś normalnego  w uprawkach polowych.  w pszenicy ozimej.

655

Ja taki zabieg wykonywałem w zeszłym roku na przemrożonej pszenicy. Powiem szczerze nie wiem czy to cokolwiek dało. Ojciec kiedyś co roku taki zabieg robił ..... kiedyś . Daj sobie spokój. taka moja opinia.

656

I tu bym sie  nie zgodzil - przemieszam nawoz  w glebie -  puszszam powietrze - co przyczynia się do szybszej  wegetacji  i poboru azotu przez pszenicę  oraz  niszcze niewielką cześć chwastów  - przed zastosowaniem herbicydu wiosną .

657

Krzychu piszesz na przemrożonej a teraz niema przemrożonej tylko długo śnieg na niej zalega mi chodzi o napowietrzenie gleby a co za tym idzie pobudzenie do rozwoju ( myślę że jak znajdę czas to jednak przejadę co będzie to będzie)

658

No i bronowanie działa podobno pozytywnie na krzewienie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

659

nie no brony to juz u mnie nawet najstarsi indianie nie stosuja na oziminy.
napowietrzenie?ile ci te lekkie bronki wejda w ziemie?
lepsze pobranie azotu?jakos tego nie widze w ten sposób.

660

Jack  jak dlugo gospodarzysz  że wszystko wiesz lepiej  niż pozostali - brona jest narzedziem  tradycyjnym  wtego typu uprawkach  - nawet w Niemczech  ją stosują  a wiem bo bylem tam nie raz -  nie wszystko  co bylo kiedyś  musi sie nie sprawdzwć wg. Ciebie?