661

Odp: Wiosna 2013

Ja na lekkiej ziemi jechałem brona "12" i te wchodziły tak na 2-4 cm. Pracy lzejszymi bronami sobie nie wyobrażam. Jechałem oczywiście w ukos. Vatras nikt Twojego pola nie widział, więc decyzja nalezy do Ciebie. Ta moja nie przemarznięta w 100% tam gzie było więcej śniegu żyła w 90%. Tylko nie rób tego przed przymrozkiem. No i musi być zdecydowanie cieplej.
A jak w prognozie pogody zaraz zobaczysz temp powyżej 18 i więcej co nie powinno nikogo zaskoczyc o tej porze roku to z dokrzewiania nic nie będzie rośliny przejdą na next level.

662

Next level mam nadzieję że się mylisz. Bo wtedy nici z mojej listopadowej pseudoprzewódki.

663

Koledzy cokolwiek będziemy cudować na naszych polach, to w tym roku rewelacyjnych plonów i tak nie będzie, jak zresztą w całej europie, Was to martwi ?

664

Grzegorz89 napisał/a:

Next level mam nadzieję że się mylisz. Bo wtedy nici z mojej listopadowej pseudoprzewódki.

Miałem  psudo przewódkę odmianę Bryza siana 24 listopada 2011. Mrozy w 2012r zastały ją w fazie szpilkowania i przeżyła lepiej niż niejedna zimowa, a wypadła tylko tam gdzie były zastoiska wodne. Myślę, że w tym roku przewódki mogą być na tym samym poziomie plonowania co oziminy, ale poczekamy do żniw i zobaczymy.

665

Martwi ale ja bym tego nie przesadzał jeszcze.

mdw

666

Ja zasiałem zwykłą ozimą pszenicę po burakach jakoś pod koniec listopada. Widziałem ją przed wiosennym śniegiem i ładnie powychodziła. Każdy kogo nie zapytam mówi że będzie dobrze. I a też mam taką nadzieję. Mam sąsiadów którzy sieją nawóz normalnie w kwietniu ak obeschnie i też te 4tony im pszenica da. Także mnie tyle zadowoli w tym roku.

667

Plony będą takie same... natura nadrobi swoje... co do pszenicy to sąsiad kiedyś siał 5 grudnia po burakach, i ładne mu urosła z tego co pamiętam...

668

zamiast tych bron to ja bym dał  ccc na dokrzewienie

669

NPK pod owies już leży. Rozsiewanie po śniegu to bajka...... Patrzę na meteo ze chłopaki na południu będziecie mieli co najmniej 2 dni wcześniej + 12 niż tu u mnie.
Idę obudzić F323 z snu zimowego......

670

ja koło soboty może na piachach po żytach coś nie coś rozsieje wink niestety mnie nie stać na to żeby siać po śniegu... nawóz za drogi na to żeby poszedł z wodą...

671

Ile jest na forum ludzi którzy nic nie posiali? Dziś rozmawiałem z gościem który dziś kupował nawozy i mówił że sprzedawca powiedział że to niedobrze że niektórzy posiali rzepaki przed tym śniegiem. Trochę mnie to zdziwiło, i teraz już jedno wiem na pewno. Że nic nie wiem.

672

Wiadomo że nawóz musi czekać na roślinę zanim zacznie się wegetacja ale żeby czekał 6 tygodni to wielka przesada i niektórzy przeszarżowali ale wiadomo takiej zimy tej wiosny to trudno było przewidzieć ale wiadomo że do błędu trudno się przyznać ...POLACY NIC SIĘ NIE STAŁO...

673

A u mnie śnieg pada ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

674

Powiem szczerze że gdyby jeszcze było przed tymi śniegami 3 dni ładnej pogody to też rozsiałbym. Czekałem żeby mi na jednym kawałku stopniał bo przy drzewach była spora zaspa. I teraz sam nie wiem czy lepiej czy gorzej zrobiłem. Jeżeli daje się duże dawki to myślę ze sporo tego azotu zostało. Tylko przy b.małych dawkach jest różnica, ale tylko dlatego ze w ogóle tego składnika jest mało. Wcześniej sam wrzuciłem film jak sypali w grudniu tą samą dawkę co w marcu a efekty były takie same. Mimo że od grudnia wtedy zima też pewnie do końca marca trzymała. Co dawałoby ok 3.5 miesiąca, przez które nawóz leżał i czekał. Mimo to robotę zrobił. W tej chwili nawóz czeka ok miesiąca. Ja mam nadzieję że pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego uda mi się wjechać i śnieg zginie. Liczę jeszcze na małe przygruntowne przymrozki.

675

z tymi nawozami to są jakieś legendy i ilu  sprzedawców to tyle opinii ...  dzis byłem  po odżywki z rana przed robotą i  gość mówi że na rzepaki już za puźno sypać ...  dziwne .. bo jeszcze mam zamiar ..  póżniej dzwoni  kierownik że do roboty z nawozami  i pojechalismy  machneliśmy 55ha pod korzeń na jęczmien ... gość sraczki dostał i powiedział  że jak by przymrozki  zeszły to pod koniec tygodnia chce jęczmień wysiac ... ja jutro jadę z saletrą w pszenice ...  z rana mam nadzieje że nie będzie padało ...    pszenica czerwono brązowa a rzepak taki sobie ... zdało by sie juz tej pogody  bo nie ładnie to wygląda ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

676

a u mnie jeszcze śnieg leży na polach ale miedze już widać... dziś było +8 w cieniu... co do nawozu to on nie będzie czekał tylko część spłynie z wodą a część się ulotni... (przypadek z wodą przerabiałem na sobie)

677 Ostatnio edytowany przez Bombay (2013-04-08 20:52:53)

Od kilku dni tylko obserwuję co dzieje sie w temacie "wiosna 2013", i naprawde juz nie wiem czy ten nawoz co pniektórzy posieli w tym ja, czy wparował czy spłynął czy cholera wie co sie dzieje.
Ci którzy nie posiali nawozu to mało co "nas narwanych " mało co nie zlinczuja postami, a my próbujemy sie jakos wybronic.
Rozmawiam cały czas na uczelni z róznymi profesorami(wiem że zaraz bedzie że oni tylko sa od teorii i g..wno sie znaja na prawdziwym rolnictwie), ale częśc z nich ma swoje gospodarstwa i sa rowniez praktykami.
Wychodzi na to że tak jak pisałem wczesniej nie ma co sie martwic, nawoz bedzie dostepny ale tak na 100 % to nikt mi nie może odpowiedziec bo nie było takiej wiosny chyba? ja nie pamietam. U nas na polach sniegu prawie nie ma, a był równo cały miesiąc. Chyba azot nie ma takiej siły ze yparował przez 22-30 cm sniegu. Na pewno ten snieg nie zaszkodził w pewnym sensie znazceniu bo inaczej by wymarzło, ale chyba najgorsze przede mna ( i innymi ) ze względu na zapowiadane 4 dni deszczu.
Cały czas zastanwiamy sie czy siac jeszcze owies? Czy juz nie warto a planowalismy 15 ha owsa posiac. Aha i teraz jak uda sie wjechac to wrzucamy wszytkie nawozy pod rzepak i pod jare, nad oziminami sie zastanawiamy jak to wykombinowac.
Pozdrawiam Panowie

Ależ sie rozpisałem..

Krzysiek woda w piwnicy była w zimie, na poczatku marca znikneła i teraz znow sie pojawia, rowy pełne a na polach miejscami tez duzo smile
Oby Twoje meteo sie sprawdziło.

678 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-04-08 20:54:47)

Terminy.... wink  Moje dzisiejsze spostrzeżenia z pomorza.
Śniegu na niektórych kawałkach nie ma w ogóle, sa też miejsca gdzie leży 50cm np w porzeczkach. Powiedzmy średnio zostało 2 cm. Czyli tyle co nic. Ja nieśmiało planuje siewy na sobotę poniedziałek jeśli nie popada. Ale jak patrzę na puste rowy suchą piwnicę to zastanawiam się gdzie k... ten śnieg? Tez to widzicie?
No nie pytam chłopaków z południa....
Jutro jak przymozi jade na pszenicę i owies z azotem

O deszczu ojciec też coś gadał. Patrzę na meteo i nie widzę żadnego konkretnego deszczu przez 3 dni ....:nie_wiem:

Tu http://www.meteox.co.uk/forecast.aspx?v … p;c=poland
niby przepowiadają opady ale w ciągu kilku dni łącznie 5mm :hmmm:

679

Z tym owsem to myślę że jak rok dobry był dalej to udałby się. Zawsze myślę sobie żeby owies siać w błoto, ale jak jest w mieszance siany razem z jęczmieniem dużo później to też ładnie wychodzi.

680

Podobno wiosna w tym roku idzie powoli i ostrożnie bo uważa na fotoradary.