701

Odp: Wiosna 2013

Koledzy a jak u was z przezimowaniem bo u mnie tam gdzie była mniejsza okrywa śniegu to widać oznaki przemarznięcia rzepaku czy zbóż.

702

Na Dolnym Śląsku  z tego  co wynika  ozimina przezimowala  dość dobrze   - okaże sie  jak ruszy  w wegetację jaki ma stopień  porażenia chorobami grzybowymi ?

703

Właśnie wyciągnąłem kumpla z pola - ulgnął z rozrzutnikiem tytanem pełnym ale dało radę go wyrwać:)

704

sławek77 napisał/a:

Jak w nocy nie będzie padać to jutro jadę z nawozem a i może pod jare z pługiem spróbuję wjechać

Z pługiem pod jare??? poplon? Duży? Moja gorczyca miała  z 30 cm  po zimie nie wiele z niej zostało.... Agregat i heja

705

Poplonu nie było ale zaorać trzeba

706

U nas już orają też , nawozy rozsiałem bez problemu(pierwsza dawka), nawet nie poryłem, rzepak i pszenica wyglądają obiecująca a i chwasty tez ladnie rosna , myśle że do tygodnia wegetacja ruszy na dobre

mdw

707

zorak napisał/a:

wczoraj od 4 rano szło pięknie bo było -6. Dziś wyjechałem o 5 i już nie wszędzie dałem radę bo na termometrze 0. Jak nie popada deszcz to będę się bawił z łąkami bo na nie się wjedzie - w zboża już nie. A teraz śniadanie, oczy na zapałki i do pracy sad

weż się chłopie dobrze napij,ale nie zimnej wody tylko czegoś macnego ;jak wrucisz do żywych będzie wiosna.

708

Paweł ale do czego pijesz ? że tak rano w polu ? wolę po zmarzlinie niż w błocie bo o 9 rano już nie ma mowy o robocie.

gg 5118068

709

scoda19 napisał/a:

Ja ten deszcz z chęcią przygarnę bo prędzej śnieg się roztopi.Był dziś gość po owies to mówił że koło Szczecina widział rolników z pługami czy to możliwe?

Wczoraj w opolskim widziałem jak robią orkę

710 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-09 21:40:22)

zorak napisał/a:

Paweł ale do czego pijesz ? że tak rano w polu ? wolę po zmarzlinie niż w błocie bo o 9 rano już nie ma mowy o robocie.

Nie do czego ,tak na spokojnie -zdrówko::beer:

711 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2013-04-10 08:41:48)

Ja wczoraj zorałem 0,7ha i dziś 0,5 wcale mokro nie było powiem, że się nawet super się orało.

712

U mnie wszystko pod śniegiem , w pszenicy  śniegu po kostki  miejscami 30 cm  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

Ja od wczoraj orałem i niby tyle śniegu było ale wody mniej niż rok temu o tej porze.

714

W dolnośląskiem to już szał macicy smile  wczoraj widziałem, ale u Was ładnie na polach bez śniegu i w dzień też z nawozami jeździli....
Ja cierpliwie czekam ale teraz to już chyba kukurydzy będzie dużo więcej niż planowałem... smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

715

ja też widzialem wczoraj w sąsiedniej wsi w RSP   2 szesnastki ciągły opryskiwacz 2000l po rzepaku ,ale co.... jak plan to plan , opryskiwacz ślizgał się na brzuchu

716

Rozmawiałem z moim profesorem chemikiem i mówił żeby nie sypac nawozu na te pola na których był wysiany na poczatku marca, straty powinny byc minimalne bo był mróz  i śnieg wiec nie wyparował może tylko spłynac ale to tez nie duzoi radził czekac na ruszenie wegatcji  i wtedy jechac z nawozem. Zapytałem co w związku z tym że p[rzed kwitnieniem trzeba na 3-4 tygodnie dac ostani azot i wtedy profesor zapytał czy uważam ze w ciagu 3 tyg rzepak zakwitnie? wiosna sie przedłużyła wegatacja dopiero rusza wiec kwitnienia rzepaku mozemy sie spodziewac o okolicy połowy maja i pozniej, mowa o zachodzie kraju bo każdy rejon ma inny termin wegatcji wiec tam bedzie troche inaczej.

717

najważniejsze żeby teraz nie siać nawozu na mokre pole bo tylko szkoda pieniędzy i roboty...

718

najpierw wjedź teraz na pole, dziś też próbowałem walczyć z wapnem ale jeszcze daŁEM sobie spokój

E 516 na części
Telefon 695 076 269

719

a u nas ciągle śniegu do kolan...

720

Panowie nie będę zakładał osobnego wątku. Wiosna to wiosna.....
Ugór
mój plan
Talerzówka nade in ZSSR ustawiona tak by lekko szła i na krzyż, brona i pług siew owsa agregatem
druga opcja (optymistyczna)
Jak wyżej tylko bez pługa tylko siew owsa agregatem
To którą wybiorę to się okaże w ciągu prac.
Pytanie do was jakie wybralibyscie brony do takiej akcji? Ciezkie 20 czy lekkie 12?
Czy może zestaw 20 wałek 12 bo moge tak to pozapinać.
Nie pytam po to by pytać. Mam 4,5 km do pola no i sami wiecie....
Na polu jest  wszystko poza perzem 4,5 ha