Odp: Wiosna 2013
Koledzy a jak u was z przezimowaniem bo u mnie tam gdzie była mniejsza okrywa śniegu to widać oznaki przemarznięcia rzepaku czy zbóż.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Koledzy a jak u was z przezimowaniem bo u mnie tam gdzie była mniejsza okrywa śniegu to widać oznaki przemarznięcia rzepaku czy zbóż.
Na Dolnym Śląsku z tego co wynika ozimina przezimowala dość dobrze - okaże sie jak ruszy w wegetację jaki ma stopień porażenia chorobami grzybowymi ?
Właśnie wyciągnąłem kumpla z pola - ulgnął z rozrzutnikiem tytanem pełnym ale dało radę go wyrwać:)
Jak w nocy nie będzie padać to jutro jadę z nawozem a i może pod jare z pługiem spróbuję wjechać
Z pługiem pod jare??? poplon? Duży? Moja gorczyca miała z 30 cm po zimie nie wiele z niej zostało.... Agregat i heja
Poplonu nie było ale zaorać trzeba
U nas już orają też , nawozy rozsiałem bez problemu(pierwsza dawka), nawet nie poryłem, rzepak i pszenica wyglądają obiecująca a i chwasty tez ladnie rosna , myśle że do tygodnia wegetacja ruszy na dobre
wczoraj od 4 rano szło pięknie bo było -6. Dziś wyjechałem o 5 i już nie wszędzie dałem radę bo na termometrze 0. Jak nie popada deszcz to będę się bawił z łąkami bo na nie się wjedzie - w zboża już nie. A teraz śniadanie, oczy na zapałki i do pracy
weż się chłopie dobrze napij,ale nie zimnej wody tylko czegoś macnego ;jak wrucisz do żywych będzie wiosna.
Paweł ale do czego pijesz ? że tak rano w polu ? wolę po zmarzlinie niż w błocie bo o 9 rano już nie ma mowy o robocie.
Ja ten deszcz z chęcią przygarnę bo prędzej śnieg się roztopi.Był dziś gość po owies to mówił że koło Szczecina widział rolników z pługami czy to możliwe?
Wczoraj w opolskim widziałem jak robią orkę
Paweł ale do czego pijesz ? że tak rano w polu ? wolę po zmarzlinie niż w błocie bo o 9 rano już nie ma mowy o robocie.
Nie do czego ,tak na spokojnie -zdrówko::beer:
Ja wczoraj zorałem 0,7ha i dziś 0,5 wcale mokro nie było powiem, że się nawet super się orało.
U mnie wszystko pod śniegiem , w pszenicy śniegu po kostki miejscami 30 cm .
Ja od wczoraj orałem i niby tyle śniegu było ale wody mniej niż rok temu o tej porze.
W dolnośląskiem to już szał macicy wczoraj widziałem, ale u Was ładnie na polach bez śniegu i w dzień też z nawozami jeździli....
Ja cierpliwie czekam ale teraz to już chyba kukurydzy będzie dużo więcej niż planowałem...
ja też widzialem wczoraj w sąsiedniej wsi w RSP 2 szesnastki ciągły opryskiwacz 2000l po rzepaku ,ale co.... jak plan to plan , opryskiwacz ślizgał się na brzuchu
Rozmawiałem z moim profesorem chemikiem i mówił żeby nie sypac nawozu na te pola na których był wysiany na poczatku marca, straty powinny byc minimalne bo był mróz i śnieg wiec nie wyparował może tylko spłynac ale to tez nie duzoi radził czekac na ruszenie wegatcji i wtedy jechac z nawozem. Zapytałem co w związku z tym że p[rzed kwitnieniem trzeba na 3-4 tygodnie dac ostani azot i wtedy profesor zapytał czy uważam ze w ciagu 3 tyg rzepak zakwitnie? wiosna sie przedłużyła wegatacja dopiero rusza wiec kwitnienia rzepaku mozemy sie spodziewac o okolicy połowy maja i pozniej, mowa o zachodzie kraju bo każdy rejon ma inny termin wegatcji wiec tam bedzie troche inaczej.
najważniejsze żeby teraz nie siać nawozu na mokre pole bo tylko szkoda pieniędzy i roboty...
najpierw wjedź teraz na pole, dziś też próbowałem walczyć z wapnem ale jeszcze daŁEM sobie spokój
a u nas ciągle śniegu do kolan...
Panowie nie będę zakładał osobnego wątku. Wiosna to wiosna.....
Ugór
mój plan
Talerzówka nade in ZSSR ustawiona tak by lekko szła i na krzyż, brona i pług siew owsa agregatem
druga opcja (optymistyczna)
Jak wyżej tylko bez pługa tylko siew owsa agregatem
To którą wybiorę to się okaże w ciągu prac.
Pytanie do was jakie wybralibyscie brony do takiej akcji? Ciezkie 20 czy lekkie 12?
Czy może zestaw 20 wałek 12 bo moge tak to pozapinać.
Nie pytam po to by pytać. Mam 4,5 km do pola no i sami wiecie....
Na polu jest wszystko poza perzem 4,5 ha
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36 37 38 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo