Odp: ziemniaki 2010
U nas już raczej nie zarobią na wczesnych. On już powinien być wysadzony a raczej przez dwa tygodnie nie będzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas już raczej nie zarobią na wczesnych. On już powinien być wysadzony a raczej przez dwa tygodnie nie będzie.
Ja mam kontraktację i odbór sklepu - dlatego zawsze tylę sadzę Krzychu- trzeba mierzyć sily na zamiary
sadził tyle od jakiś 10 lat ale ostatnie 3 to tragedia nie dość ,że tanie to jeszcze nikt nie chce kupić... w zeszłym roku przywiózł mi całą przyczepę żebym krowami spasł bo już był koniec listopada a nie miał gdzie tego trzymać...
Znam ten ból - sprzedaję zawsze tylko CENY jak jest nadmiar to tragedia jak nieurodzaj to jest ok ten rok jest dobry a jak będzie to ????????
mówił że obsieje pszenicą i jęczmieniem... mniej roboty a lepiej zarobi.
Sytuacja z ziemniakiem wczesnym jest beznadziejna powinien byc posadzony a nie jest ? - czy sadzić go z odmianami pozniejszymi to tez bez sensu ? zima nieżle miesza w tym roku?
Do jakiej ceny dojdzie stary ziemniak w czerwcu ?
Jak nie ściągną z zagranicy to może być bardzo wysoka... A jaka faktycznie cena będzie to się w czerwcu dowiemy bo teraz to trudno cokolwiek przewidzieć.... U mnie w okolicy, we wszystkich marketach są "młode" ziemniaki z Izraela...
Ja w tym roku sprzedawałem tak jak jaki kupiec był, od 20 gr dp 80 gr, sprzedałem to co miałem. W zeszłym roku 10 ton oddalem z 3 wyrzuciłem , dlatego w tym roku nie byłem wybredny.
Obawiam się że nie bedzie wysoka już ziemniak polecial z ceną w hurcie import mlodego z poludnia Europy i Afryki to spowodowal - u nas wczesnego nie bedzie to to import nie śpi i tą luke uzupełni.
Panowie, tak jak Holandia eksportuje warzywa na całą Europę aż po Ural, tak Północna Afryka eksportuje ziemniaki. Izrael, Maroko, Holandia, stawiając palec na mapie przykryje je całe. W większej skali przykrywa się je beretem.
Policzyłem. Europejczyków jest 712 milionów, każdy zjada średnio 100 kg ziemniaków lub ich przetworów rocznie. Miesięcznie potrzeba ich sześć milionów ton. Do młodych w pół lipca zostało dobre trzy miesiące i potrzebnych będzie 18 milionów ton.
Izrael, Tunezja, Maroko, Cypr, Egipt, Grecja, wyłączając pustynie, góry, zbiorniki wodne i tereny zurbanizowane - musiałyby ziemniakami obsadzić wszystkie swoje ziemie uprawne, wykopać i sprzedać je wszystkie w czerwcu i lipcu do Europy.
Socjotechnika. Jak nie będzie to się sprowadzi. Portki do parteru.
Ostatecznie zostają Chiny ze swoją produkcją ponad 72 miliony ton. Na eksport wysyłają do siedmiu procent produkcji i to stałym odbiorcom.
Ziemniaki które mam, prędzej po polu kultywatorem rozciągnę, niż sprzedam po 5 - 6 zł cwaniaczkom.
Jak przygotowania z materiałem nasadzeniowym ? - czy jeszcze w tym temacie zima ? do mnie na przyszły tydzień przyjeżdzają sadzeniaki z 1 strefy zdrowotności
U mnie jeszcze śpią w kopczyku ...
U mnie podobnie czekają sobie w przechowalni. W tym roku z powodu późnej wiosny zamiast sadzić na płaskim polu posadzimy na południowym stoku. Ziemia tam szybciej wyschnie i mocniej się nagrzeje. To się przyda w szczególności że sadzimy odmianę DENAR.
Co koledzy plantatorzy ziemniaka - zima czy wiosna - u mnie przedwiośnie i tez czekam na to by coś ruszyć ale mokro i nie ma rady trzeba czekać aby obeschlo - taki ten rok 2013 ???
Taki rok , u mnie dzisiaj 18 stopni, a z ziemniakiem to dopiero sadzeniaki na tygodniu mam odebrać a sadzenie za dwa tygodnie chyba.
Co słychać w temacie ?
Ja denara sadze w poniedziałek. Satine jak tylko z drugiego kawałka woda zejdzie więc pewnie ze 2 tygodnie jeszcze. Oby w tym roku cena dopisała.
Jutro przywożą sadzeniaki z północy Polski odm - Satina i tajfun - mam jeszcze swoją satinę i Hermesa - ale sadzić będę po niedzieli - jeszcze mokro bo gleby mam cięzkie to kompleks pszenno - buraczany. Jutro zawłókuje pole - w poniedziałek nawożenie i uprawa Forsz uzbroję w agregat- myślę ze uprawie to pole- wszystko zależy od pogody? Pytalem firmę dlaczego tak póżno przywoża sadzeniaka - odpowiedz dopiero sie skończyla u nich zima - pólnoc polski?- A co u Was plantatorzy ziemniaka?
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo