821

Odp: Wiosna 2013

a ja z dzisiejszego siania wróciłem cały w kurzu. Podczas siania za ciągnikiem tumany kurzu, ciągnik, agregat i siewnik całe zakurzone. Wilgotno dopiero poniżej 10 cm.

gg 5118068

822

Nom fakt u  mnie podobnie.

mdw

823

ja siałem dziś nawóz pod korzeń i uprawiałem do siewu, mam nadzieje że w nocy i jutro do południa nie będzie padać. Za sucho u mnie nie jest. A wczoraj nieco wpadłem z pługiem w miejscu gdzie byłą pryzma gnoju, traktor śmierdzi jak cap big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

824 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-21 17:16:50)

Laszek napisał/a:

Ja się ciesze że wtedy nawóz w marcu posiałem. Gadałem dziś z przedstawicielem z Chemirolu to mówił że robili jakiś badanie-test w ich gospodarstwie koło Wągrowca i wyszło im że wykorzystanie nawozu wysianego w marcu jest na poziomie 90-95%

A tyle było gadania że straty itp.Ja w marcu dałem tylko 40 kg N/ha.Dzisiaj lałem rsm w dawce 160 kg/ha,zrobiłem też zdjęcia porównujące dokarmione i głodne- różnica ewidentna. Wczesny wysiew pierwszej dawki to podstawa nawet jak zima wróci na cały miesiąc.

http://i35.tinypic.com/2myai42.jpg

http://i34.tinypic.com/nccys5.jpg

http://i38.tinypic.com/2mzxvfm.jpg

http://i38.tinypic.com/2598gmp.jpg

http://i38.tinypic.com/pueyt.jpg

825

Dziś w sąsiedniej wsi u obszarnika rozlewali RSM na ozime ciągnąc opryskiwacz na dwa ciągniki 80 i 180 KM a koleiny zostawiają w kolano i po jakimś czasie stoi w nich woda .

826

widocznie przygotowywali pole do melioracji, teraz tylko e te koleiny kłaść wąż, posypać słomą,zagarnąć i pole zdrenowane jak ta lala smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

827

lol dobre  Laszek

U nas chłopaki od stokłosy sypali N po jęczmieniu.  Koleinami woda z pola spływała ....
Chciałem sobie skrócic droge przez te ich koleiny ale sobie odpuściłem .....

828

Krzysiek na Boboszewie? Koło mnie siali jęczmień Horschem to też zestaw siadał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

829

korner2 napisał/a:
bamreras napisał/a:

Tak na marginesie jak lepiej? Dać ją zakuć na pracie czy może skręcić tymi specjalnymi zaciskami?

Według mnie to najlepiej trzyma zapleciona linka

Ja też wszystko co się da - zaplatam, po pierwsze nie do urwania, a po drugie 15 minut roboty z szukaniem zaplataka włącznie, a po trzecie nie ma tańszych rozwiązań.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

830

Marku, możesz przybliżyć technologię zaplatania i jak wygląda sam zaplatak... muszę zakończyć pętlami kilka linek i tez nie bardzo wiem, co wybrać...

831

no  właśnie jak to się robi. u nas zaplatanie to czarna magia... Ja zacisnąłem dając po dwa ściski na pętle. Forszaja wytrzymała a musiał się napęczyć by rozrzutnik z bagna wyrwać...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

832

Dzisjaj posialem  jarkę jako poprzeczki pod kombajn do ziemniaków - było troche mokro ale wczoraj uprawialem  dzisjaj podeschło  na tyle że posiałem.

833

Laszek napisał/a:

Krzysiek na Boboszewie? Koło mnie siali jęczmień Horschem to też zestaw siadał

Dokładnie na Boboszewie. woda stoi na polu w dupie to mają a wystarczyło by przekopac 2 m i poszła by do rowu. Mają kilka takich stawów.

Dziś od rana bronowałem ten ugór. wzdłuż  potem w ukos i glina w drugi ukos. Przy pierszym przejeździe  po glinie V max t 1 szosowa i tyci gazu by sobie mruczał. Mimo takiej prędkości wszystko mnie boli a najbardziej nadgarstek od trzymania sie " dachu ". Zjechałem po 17 zaczepiłem agregat zrobiłem jazdę testową. Trochę mokro ale może się da. Moze bo właśnie słyszę że za oknem leje.

834

Dzisiaj zasiałem jęczmień, pięknie szło, koła czyściutkie bo nawet ziemia się nie przyklejała ina redlicach też bez oblepień. Teraz tylko wieczorem dało fest burze i ładnie lunęło, oby tylko nie za bardzo uklepało na zasianym

E 516 na części
Telefon 695 076 269

835

Dziś wypad pod wieczór z RSM i już po dojechaniu na drugi brzeg pola c360 z krukowiakiem apollo wpadła po osie i dobrze że jakiś mądry człowiek wymyślił komórki bo bym kilka kilosów z buta szedł po drugi ciągnik ,a tak tato wyrwał mnie jcb do tyłu jak ząb z dziąsła wink

836

jak jutro nie będzie padać skończę siewy zostanie tylko 30 arów kartofli wsadzić i będę zaczynał gnój po kukurydzę wozić

837

u nas sucho   na wierzchu  a głębiej jest ok
wczoraj  skończyliśmy   w 2 dni 58ha jęczmienia  posiane ... dziś pryskanie 
ale własnie  Goliat w kulki leci  jak cholera i  pierw trzeba się z opryskiwaczem dogadać ... a tu pryskac trzeba ....  zdało by się z dzień deszczu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

838

nie sądziłem że tak szybko to powiem ale w końcu pada smile nie za mocno ale pada.

gg 5118068

839

koseś napisał/a:

Dziś wypad pod wieczór z RSM i już po dojechaniu na drugi brzeg pola c360 z krukowiakiem apollo wpadła po osie i dobrze że jakiś mądry człowiek wymyślił komórki bo bym kilka kilosów z buta szedł po drugi ciągnik ,a tak tato wyrwał mnie jcb do tyłu jak ząb z dziąsła wink

Ja ze skręconą nogą parę km doginałem po ciągnik tylko w gipsie jej nie miałem a w stabilizatorze big_smile

840

Wojtas  - 15 km  masz do mnie  u ciebie sucho a u mnie mokro  ?- daj mi posadzić ziemniaka  a potem niech trochę popada?