Odp: Pszenica
Krzysiek - bądz pewny na 99% że wystarczy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 27 28 29 30 31 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Krzysiek - bądz pewny na 99% że wystarczy
Ile azotu dajecie na pszenice? W ilu dawkach i jak dużo w pierwszej dawce?
w pierwszej dawce Saletrosan 250kg na ha (luty) koniec marca jak dobrze pamiętam 200 saletry , i na przyszły tydzień 100 rsm a jutro odżywki
czyli około 180 kg azotu w sumie. nie za szybko te pierwsze dawki? dzisiaj rozmawiałem z gościem od osadkowskiego to twierdził że na pierwszy rzut powinno sie dawać najwyżej 80 kg azotu
potwierdzam bo pszenica nie pokaże że miała więcej niż 80 w pierwszej dawce.
Pisze ze potwierdzam a sam to usłyszałem od kolegi ale ona ładne wyniki wykręca na IV i V klasie więc czemu mu nie wierzyć ....
Ja dałem te 80 no i penie dostanie co najmniej raz tyle ale to zależy od pogody
ja dałem N po 100 z hakiem w pierwszej, druga dawka min. 80 , nie wiem czy dobrze zrobiłem czy żle ,ale jak zawsze dawałem małe dawki na pierwszy rzut to drugimi dawkami już nie nadrabiałem
nie wiem czy szybko czy nie ... w tym roku to jak na raize nic nie wiadomo ... wiem to że pszenica ma aktualnie ciemno zieloną barwę więc jest dokarmiona ... i niech tak zostanie wiec teraz trzeba nadgonić odżywkami a czy szybko czy wolno to się okaże w żniwa
Jeśli dobrze rozkrzewiona to na start wystarczy 60 kg N, jeśli słabo to trzeba dać 80-100 kg N . W pierwszej dawce 65 kg N dałem, druga będzie szła 100 kg N a trzecia to jak sie kłosic zacznie. W sumie sypie ok 200kg N albo i ciut więcej
Ja na pierwszą dałem 80 kg N (150 kg salerosanu i reszta w RSM'ie). Pszenica się zebrała, krzewi się w pełni, nabiera ciemnozielonego koloru. Na drugą dawkę dam ok 60-80 kg N i na trzecią ok 40 kg N. Razem to daje ok 180-200 kg N.
Wczoraj zacząłem pryskać na chwasty ale mnie deszcz zgonił. Padało mało co, ale ciekawe, czy nie zmyło środka....
Patrze na pszenice sąsiadów i swoją i nie żałuję, że pierwszy azot dałem na początku marca ....
Kiedy będziecie dokrzewiać CCC? Ma być podobno przymrozek pod koniec tygodnia, chyba jeszcze poczekam.
jak wygląda aplikacja RSMu na zboża w obecnej fazie?
Ja lałem 160l/ha
co do CCC wczoraj moja dostała
Szeryfie normalnie czy miałeś węże?
Panowie czy ktoś używał Modusa na dokrzewienie pszenicy chłopaki od Osadkowskiego polecili ponoć efekt oszałamiający tak mnie zapewniali dawka od 0,15 do 0,20 litra
Ja mam odwrotny problem...... będzie za gęsta.
Siew wnet listopadowy ( 24.X2 tygodnie po terminie) a ta ma po 3 pędy mimo ze jesienią miała 2- 3 liście. Przy obsadzie 400 - 450 to wychodzi dość gęsto. Siewnik pier**l.....
to jest akurat..ich teoria:mad:
Jeszcze możesz zastosowac bronę - byle nie za ostro.
teraz jeszcze normalne z tym rsm bez węzy ,... | pietia modus na dokrzewianie .. hmm nie w tej dawce ... daj CC i powturz modusem ...
Panowie czy ktoś używał Modusa na dokrzewienie pszenicy chłopaki od Osadkowskiego polecili ponoć efekt oszałamiający tak mnie zapewniali dawka od 0,15 do 0,20 litra
na rozkrzewienie wystarczy cc 0,5 litra , na skrócenie bede dawał setke modusa plus cc litr albo pól
Strony Poprzednia 1 … 27 28 29 30 31 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo