561

Odp: Pszenica

Krzysiek - bądz pewny na 99% że wystarczy

562

Ile azotu dajecie na pszenice? W ilu dawkach i jak dużo w pierwszej dawce?

mdw

563

w pierwszej  dawce Saletrosan  250kg na ha (luty)    koniec marca  jak dobrze pamiętam   200 saletry  , i na przyszły tydzień 100 rsm  a jutro odżywki

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

564

czyli około 180  kg azotu w sumie. nie za szybko te pierwsze dawki? dzisiaj rozmawiałem z gościem od osadkowskiego to twierdził że na pierwszy rzut powinno sie dawać  najwyżej 80 kg azotu

mdw

565

potwierdzam bo pszenica nie pokaże że miała więcej niż 80 w pierwszej dawce.
Pisze ze potwierdzam wink a sam to usłyszałem od kolegi ale ona ładne wyniki wykręca na IV i V klasie więc czemu mu nie wierzyć ....
Ja dałem te 80 no i penie dostanie co najmniej raz tyle  ale to zależy od pogody

566

ja dałem N po 100 z hakiem w pierwszej, druga dawka min. 80 , nie wiem czy dobrze zrobiłem czy żle ,ale jak zawsze dawałem małe dawki na pierwszy rzut to drugimi dawkami już nie nadrabiałem

mdw

567

nie wiem czy szybko czy nie ...  w tym roku to jak na raize nic nie wiadomo ...    wiem  to że pszenica ma aktualnie ciemno zieloną barwę  więc jest dokarmiona ... i niech tak zostanie  wiec teraz trzeba nadgonić odżywkami  a czy szybko czy wolno  to się okaże w żniwa

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

568

Jeśli dobrze rozkrzewiona to na start wystarczy 60 kg N, jeśli słabo to trzeba dać 80-100 kg N . W pierwszej dawce 65 kg N dałem, druga będzie szła 100 kg N a trzecia to jak sie kłosic zacznie. W sumie sypie ok 200kg N albo i ciut więcej

569

Ja na pierwszą dałem 80 kg N (150 kg salerosanu i reszta w RSM'ie). Pszenica się zebrała, krzewi się w pełni, nabiera ciemnozielonego koloru. Na drugą dawkę dam ok 60-80 kg N i na trzecią ok 40 kg N. Razem to daje ok 180-200 kg N.

Wczoraj zacząłem pryskać na chwasty ale mnie deszcz zgonił. Padało mało co, ale ciekawe, czy nie zmyło środka....

Patrze na pszenice sąsiadów i swoją i nie żałuję, że pierwszy azot dałem na początku marca ....

570

Kiedy będziecie dokrzewiać CCC? Ma być podobno przymrozek pod koniec tygodnia, chyba jeszcze poczekam.

571

jak wygląda aplikacja RSMu na zboża w obecnej fazie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

572

Ja lałem 160l/ha

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

573

co do CCC  wczoraj   moja dostała

574

Szeryfie normalnie czy miałeś węże?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

575

Panowie czy ktoś używał Modusa na dokrzewienie pszenicy chłopaki od Osadkowskiego polecili ponoć efekt oszałamiający tak mnie zapewniali dawka od 0,15 do 0,20 litra

576

Ja mam odwrotny problem...... będzie za gęsta. 
Siew wnet listopadowy ( 24.X2 tygodnie po terminie) a ta ma po 3 pędy mimo ze jesienią miała 2- 3 liście. Przy obsadzie 400 - 450 to wychodzi dość gęsto.  Siewnik pier**l.....

577

to jest akurat..ich teoria:mad:

578

Jeszcze możesz zastosowac bronę  - byle nie za ostro.

579

teraz jeszcze normalne  z tym rsm  bez węzy ,... |  pietia modus na dokrzewianie .. hmm  nie w tej  dawce ...  daj  CC  i powturz modusem ...

580

Pietia napisał/a:

Panowie czy ktoś używał Modusa na dokrzewienie pszenicy chłopaki od Osadkowskiego polecili ponoć efekt oszałamiający tak mnie zapewniali dawka od 0,15 do 0,20 litra

na rozkrzewienie wystarczy cc 0,5 litra , na skrócenie bede dawał setke modusa plus cc litr albo pól

mdw