Odp: Wiosna 2013
Ja też z kukurydza do dwoch tygodni jak i z ziemniakami. A jak z tym łubinem jak to wychodzi finansowo?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja też z kukurydza do dwoch tygodni jak i z ziemniakami. A jak z tym łubinem jak to wychodzi finansowo?
do łubinu masz teraz 100 euro dodatkowej dopłaty, w poniedziałek zasieje pierwsze pole qq na ziarno
A jaki plon z ha? i ile za 100 kilo można dostać
Łubin sie sieje jak tylko ziemia rozmarznie. W tamtym roku mi po siewie powschodził i przyszło minus 6-7 i wytrzymał.
Dlatego ja łubin jadę jutro zasiać. Ziemia na tyle obeschła że można wiechać więc jade. Co do tego siania to masz rację. Im szybszy siew łubinu tym większy plon.
Jaki Plon? Jaki Zysk?
Plon jak u mnie to około 3 tony, jak słaby rok to 2. Ja mam klienta co płaci mi po 1200/tonę.
Azotu nie sypiesz tylko jakiegoś NPK przedsiewnie. Jak nie ma się ziemi na rzepak to właśnie łubin jest dobrą rośliną na słabszych ziemiach jeśli chodzi o zrobienie dobrego stanowiska.
pod łubin nie sieje się żadnego nawozu ani nie pryska tylko na końcu oprysk żeby doschnął... chwastów w tym nie ma żadnych a jak posiejesz mu nawóz to zlegnie w cholerę.
krzychu to w Twoich stronach macie jakiś inny łubin.
U nas jak nie opryskasz to zbierzesz np rumianek dla Herbapolu.
nie wiem... u nas siało się łubin na najgorszych glebach nawet żyto licho tam rośnie... i na pewno nie siało się nawozu i nie pryskało na chwaty jedynie przed młóceniem żeby doschnął.
krzychu to w Twoich stronach macie jakiś inny łubin.
U nas jak nie opryskasz to zbierzesz np rumianek dla Herbapolu.
Zobacz skąd On jest nic dziwnego że u nas to jakoś inaczej wychodzi
npk, oprysk na chwasty obowiązkowo, jakaś odżywka też może być, coś na sklejenie i jeszcze ewentualnie roundup. Krzychu jak nic nie pryśniesz i nie posypiesz to później nie miej pretensji że tak słabo Ci sypie
piszę raz jeszcze nie pryskało i nie siało nawozu tylko po łubinie którego już dawno nie sieje bo u nas nie ma gdzie tego sprzedać. Na resztę zbóż normalnie sieje nawóz i daje oprysk.
A kto z Was sieje trawy nasienne - ja swojego czasu siałem rajgrasy .tymotke kostrzwę Ale CN-na splajtowala i po plantacjach . wszystkie nasiona byly eksportowane do Szwecji - to była kasa - zostały wspomnienia.
Ha , a ja dziś zasiałem pierwsze 6 ha pszenicy.
Ja mam zasoba 5 ha owsa koło chaty. Pięknie wygląda. Widok takiego pola to coś jak yyyyyy cyckki?????
W poniedziałek czeka mnie ugór. Mam nadzieje że agregat mi się nie rozpadnie
Dziś rozsiałem tam 350kg polifoski 6 70kg N w saletrze i 400kg wapna granulowanego z magnezem//////// na ha.
Wybujało mnie fest i pół dnia zeszło.
No tak Krzychu jest z chorego kraju...;)
Nieprawda Krzychu jest z DDR tam nie ma chorych.?
tak. dziś zasiałem 1.8ha łubinu żółtego, i 5ha mieszanki zbożowo strączkowej.
Apropo łubinu to jest wątek o tym i tak o ile dobrze pamiętam było pisane o nawożeniu i uprawie. Po krótce sprawa się ma tak, że za czasów jak tata siał lubin to tak jak krzychu pisze nic nie było z nim robione. Zero nawozu, zero opryku i.... zero zysku. Ja pod łubin sypie po 70-100kg P i K, nasiona zaprawione Witavaxem, nitraginą i w tym roku dodatkowo Dynavit. Oprysk na chwasta przedwschodowo i na grzyba profilaktycznie pod koniec maja. Przed zbiorem jeśli konieczne desykacja.
wiem, że jakby wam nie tłumaczyć wy i tak nie uwierzycie... jesteście w większości z bogatszych rejonów kraju i nie wyobrażacie sobie siać 150 kilo saletry na hektar w jednej dawce i nic więcej. Ale zaprawdy powiadam wam że są takie rejony gdzie ziemie słabe a kasy nie ma tyle żeby ładować nawóz do oporu. Komuna minęła niestety.
Siałem Traktor te trawy i powiem tyle że do tej pory nie dopłacone mamy od CN . Tymotka ok, ale lekki wiatr ją młócił. Rajgras dobry pole musi być równe jak stół, bo nie wykosi jak wylegnie. Jak wylegnie to choć grad nie obije, dlatego zawsze dawaliśmy więcej azotu. I tak w koło macieju. Tak samo z konopiami, lnem włóknistym, oleistym,tytoniem i chmielem. Zagłębia wokół mnie się kasują.
Tak to dobre było - sloma + potraw + kasa = bydlo mialo ful paszy a teraz ani jednego roga w stajni ani kasy ze Szwecji ani CN.
Strony Poprzednia 1 … 42 43 44 45 46 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo