861

Odp: Wiosna 2013

Ja też z kukurydza do dwoch tygodni jak i z ziemniakami. A jak z tym łubinem jak to wychodzi finansowo?

mdw

862

do łubinu masz teraz 100 euro dodatkowej dopłaty, w poniedziałek zasieje pierwsze pole qq na ziarno

E 516 na części
Telefon 695 076 269

863

A jaki plon z ha? i ile za 100 kilo można dostać

mdw

864

niewydostanieszsie napisał/a:

Łubin sie sieje jak tylko ziemia rozmarznie. W tamtym roku mi po siewie powschodził i przyszło minus 6-7 i wytrzymał.

Dlatego ja łubin jadę jutro zasiać. Ziemia na tyle obeschła że można wiechać więc jade. Co do tego siania to masz rację. Im szybszy siew łubinu tym większy plon.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

865

Jaki Plon? Jaki Zysk?

mdw

866

Plon jak u mnie to około 3 tony, jak słaby rok to 2. Ja mam klienta co płaci mi po 1200/tonę.
Azotu nie sypiesz tylko jakiegoś NPK przedsiewnie. Jak nie ma się ziemi na rzepak to właśnie łubin jest dobrą rośliną na słabszych ziemiach jeśli chodzi o zrobienie dobrego stanowiska.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

867

pod łubin nie sieje się żadnego nawozu ani nie pryska tylko na końcu oprysk żeby doschnął... chwastów w tym nie ma żadnych a jak posiejesz mu nawóz to zlegnie w cholerę.

868

krzychu to w Twoich stronach macie jakiś inny łubin. 
U nas jak nie opryskasz to zbierzesz np rumianek dla Herbapolu.

869

nie wiem... u nas siało się łubin na najgorszych glebach nawet żyto licho tam rośnie... i na pewno nie siało się nawozu i nie pryskało na chwaty jedynie przed młóceniem żeby doschnął.

870

Krzysiek napisał/a:

krzychu to w Twoich stronach macie jakiś inny łubin. 
U nas jak nie opryskasz to zbierzesz np rumianek dla Herbapolu.

Zobacz skąd On jest nic dziwnego że u nas to jakoś inaczej wychodzi big_smile

871

npk, oprysk na chwasty obowiązkowo, jakaś odżywka też może być, coś na sklejenie i jeszcze ewentualnie roundup. Krzychu jak nic nie pryśniesz i nie posypiesz to później nie miej pretensji że tak słabo Ci sypie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

872

piszę raz jeszcze nie pryskało i nie siało nawozu tylko po łubinie którego już dawno nie sieje bo u nas nie ma gdzie tego sprzedać. Na resztę zbóż normalnie sieje nawóz i daje oprysk.

873

A kto  z Was sieje trawy nasienne  - ja swojego czasu siałem  rajgrasy .tymotke  kostrzwę   Ale CN-na  splajtowala  i po plantacjach  . wszystkie nasiona byly eksportowane  do Szwecji - to była kasa - zostały wspomnienia.

874

Ha , a ja dziś zasiałem pierwsze 6 ha pszenicy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

875 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-04-20 21:36:19)

Ja mam zasoba 5 ha owsa koło chaty. Pięknie wygląda. Widok takiego pola to coś jak yyyyyy cyckki????? wink
W poniedziałek czeka mnie ugór. Mam nadzieje że agregat mi się nie rozpadnie wink
Dziś rozsiałem tam 350kg polifoski 6 70kg N w saletrze i 400kg wapna granulowanego z magnezem//////// na ha.
Wybujało mnie fest i pół dnia zeszło.

No tak Krzychu jest z chorego kraju...;)

876

Nieprawda  Krzychu  jest  z DDR   tam nie ma chorych.?

877

tak. dziś zasiałem 1.8ha łubinu żółtego, i 5ha mieszanki zbożowo strączkowej.
Apropo łubinu to jest wątek o tym i tak o ile dobrze pamiętam było pisane o nawożeniu i uprawie. Po krótce sprawa się ma tak, że za czasów jak tata siał lubin to tak jak krzychu pisze nic nie było z nim robione. Zero nawozu, zero opryku i.... zero zysku. Ja pod łubin sypie po 70-100kg P i K, nasiona zaprawione Witavaxem, nitraginą i w tym roku dodatkowo Dynavit. Oprysk na chwasta przedwschodowo i na grzyba profilaktycznie pod koniec maja. Przed zbiorem jeśli konieczne desykacja.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

878

wiem, że  jakby wam nie tłumaczyć wy i tak nie uwierzycie... jesteście w większości z bogatszych rejonów kraju i nie wyobrażacie sobie siać 150 kilo saletry na hektar  w jednej dawce i nic więcej. Ale zaprawdy powiadam wam że są takie rejony gdzie ziemie słabe a kasy nie ma tyle żeby ładować nawóz do oporu. Komuna minęła niestety.

879

Siałem Traktor te trawy i powiem tyle że do tej pory nie dopłacone mamy od CN . Tymotka ok, ale lekki wiatr ją młócił. Rajgras dobry pole musi być równe jak stół, bo nie wykosi jak wylegnie. Jak wylegnie to choć grad nie obije, dlatego zawsze dawaliśmy więcej azotu. I tak w koło macieju. Tak samo z konopiami, lnem włóknistym, oleistym,tytoniem i chmielem. Zagłębia wokół mnie się kasują.

880

Tak to dobre było  - sloma + potraw   + kasa = bydlo mialo ful  paszy  a teraz ani jednego roga w stajni ani kasy ze Szwecji ani CN.