901

Odp: Wiosna 2013

Ja jestem tylko ciekaw co zrobią cwaniacy "zbożowi" jak padnie jeszcze bardziej produkcja trzody i bydła nie mówiąc już o drobiu ! Karmimy ten kraj mięsem i mlekiem a co za to w zamian mamy ? kupę gnoju , ręce spracowane ,żadnego urlopu ani chorobowego o szacunku nie wspominając więc jak tak dalej będzie to szykujcie się na ogólny wegetarianizm albo bardzo wysokie ceny zagranicznego badziewia !

902 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-04-21 20:58:38)

Racja,  wszystko jest tak ustawione aby ten co pracuję na prawdę nie miał z tego za wiele . Kiedyś wystarczyło mniej ziemi aby  się utrzymać ... a teraz sami widzicie ... I jeszcze ta przesadna pogoń za pieniądzem i dobrami materialnymi   ...
Koseś będziemy jeść robaki bo mniej wydzielają CO2  tak unia zaczyna pogadywać neutral

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

903

koseś napisał/a:

No jest ale które jest jest które na przykładzie 2 fotki ?

Ciemna zieleń to moje.Widać skutki pleśni ale korzeń wypuścił pędy i teraz jest równy i gęsty łan.Czas wielki skracać.

904 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-04-21 21:08:58)

Wątpię by Krzychu dostawał ----- za wypowiedzi.......
A róznicę widać....
Oj widać, zrobię fotki pszenicy to wam szczeki opadną...
3 liście kontra 2 pędy
Taka jest średnia bo w nawożonym w marcu są rośliny 3 pędowe a w nawożonym w kwietniu są "dwu liscienne " nie mam na myśli chwastów...

905

Dlatego to napisałem gdyż mam na codzień stycznośc z rolnikami i ich problemami   nie jest różowo   a szczególnie teraz w chodowli trzody  bydła oraz mleka Koseś pisze prawdę jeżeli  hodowla podupadnie  to producenci zbóż pójdą w ich ślady  gospodarka rolna  to system naczyń połączonych  jedni bęz drugich  nie  funkcjonują  takie sa realia na tej ziemi  A obecnie jest dolek w tej branży i to uderzy w nas wszystkich producentów rolnych !!!!

906 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-04-21 21:14:59)

koseś napisał/a:

Ja jestem tylko ciekaw co zrobią cwaniacy "zbożowi" jak padnie jeszcze bardziej produkcja trzody i bydła nie mówiąc już o drobiu ! Karmimy ten kraj mięsem i mlekiem a co za to w zamian mamy ? kupę gnoju , ręce spracowane ,żadnego urlopu ani chorobowego o szacunku nie wspominając więc jak tak dalej będzie to szykujcie się na ogólny wegetarianizm albo bardzo wysokie ceny zagranicznego badziewia !

Ja wielokrotnie mówiłem ze was podziwiam.
Gdyby nie wasze świnki jedlibyśmy padlinę z zachodu...
Jak Wy padniecie to my też będziemy grzebać po śmietnikach ....

907

Tak, hodowla pada ale żeby postawić nowy budynek inwentarski to tylko same schody i jak tu można rozwijać hodowlę?? Znajomy też chce postawić nową oborę wolnostanowiskową to narazie walczy z urzędami to wszędzie coś im nie pasuje... I tak to jest w naszym państwie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

908

Co chcecie powiedzieć że świnie zżerały całe zboże?Raczej nie,popatrzcie ile kurników powstało a to powietrzem nie żyje od brudasów konsument odszedł a przerzucił się na łódka.

909

Są dwie szkoły na temat zapłaty za pracę.
Pierwsza, pracownik ma być sowicie opłacany żeby miał motywację do dalszej pracy.
Druga, pracownik ma być minimalnie opłacany żeby miał motywację do dalszej pracy.

910

Panowie czym opryskać (i czy w ogóle pryskać) mieszankę zbożowo-strączkową na chwasta. Mieszanka wygląda tak: 30%owies, 30%jęczmień, 15% pszenica, i 25% groch pastewny. Ma ktoś z tym doświadczenie? pryskać teraz czy po wschodach?

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

911

po siewie panida albo afalon
a po wschodach butoxone lub (ryzykownie)chwastox ekstra

912

Tylko tak patrze że te środki nie maja rejestracji na takie mieszanki.... chyba ze kupować je na paragon i bez zapisow.....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

913

Koledzy nie o to chodzi że moje gospodarstwo jest niedochodowe tylko o to że staram się żyć na "normalnym" poziome a nie całą kasę ładować w pole. Krowy też muszą jeść czasami jakaś zachoruje leki wiadomo inseminator też darmo przecież nie zacieli. Nie licząc dodatków typu dolfos soda lizawki itp tą są ogromne koszty. W pole inwestuje z dopłat z małej części z wypłaty bo z czegoś muszę żyć prawda ? a jak mam sypać po 300 kilo saletry na hektar i jeść suchy chleb to wolę dać 150 i i tak urośnie a jem chleb z masłem i szynką więc różnica jest. Co do hodowców zbóż to ciekawe czy będą tak sypać nawóz na drugi rok jak teraz zboża raczej będzie pełno bo nie powymarzało i jest w dobrej kondycji a za dobrym plonem idzie niższa cena... i nie chce tu nikogo urazić napisałem jak będzie.

914

z tym sypaniem 150 czy 300 kg/ha trzeba bardziej obrazowo, dla przykładu:
- sypiąc 150 kg/ha wprowadzasz ok 50 kg azotu, do tego podstawowy oprysk i na pole wydajesz 350 zł ale zbierasz 4 tony
- sypiąc 300-350, stosując pełną ochronę na chwasty, grzyby, dokarmiając odżywkami, sypiąc pod korzeń wydajesz na pole 3 razy więcej ale zbierasz zapewne 2-3 tony więcej.
mimo wysokich kosztów drugi sposób dostarcza nam więcej kasy. Fajnie się mówi i pisze bo aby zacząć taką uprawę niestety w pierwszym roku musimy sporo zainwestować i czekać rok czasu na odzyskanie tych pieniędzy - kolejne lata już jest łatwiej.
U mnie zboże zawsze było na drugim miejscu i bardziej dbam o pastwiska i łąki. Nie mniej jednak też przekonałem się do drugiego sposobu który stosuję z powodzeniem. Pamiętam że w pierwszym roku robiłem eksperymenty na kilku ha dla próby.

gg 5118068

915

krzychu twoim mysleniem oszukujesz sam siebie.
bamberas czy ktoś wiemczym pryskaleś?ja osobiscie jade butoxone i jest czysto bez żadnych konsekwencji dla zbóż/

916

Krzychu ale jak sypniesz więcej nawozu to przecież nie stracisz na tym bo będziesz miał większy plon a to że większa inwestycja to nie patrz na to bo w końcu dają nawozy i chemię w kredycie,jak zbierzesz to zapłacisz i tyle...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

917

tylko oprócz prawie 40 hektarów pola mam jeszcze około 17 hektarów łąk a na łąki sypie 250 kilo saletry i później jak skoszę a deszcze przechodzą to jeszcze 150 daje żeby drugi pokos zebrać. Tak samo na kukurydzę pod korzeń saletra i polifoska no i później oprysk a na lichszych stanowiskach jeszcze sieje jedną dawkę jak powschodzi. Nie walę tyle nawozu tylko pod zboża bo z kukurydzy i łąk mam główną paszę dla bydła... a żeby tyle posypać na zboża mnie nie stać... gdybym brał dopłaty na wszystko to owszem ale biorę tylko na 15 swojego.

918

Ja zbieram 3-4 pokosy trawy, w Holandii 4-5 to norma i dlatego boję się zdjęcia limitów ...

919

tylko na jakich ziemiach masz te łąki ? ja mam 8 hektarów koło domu na 3 klasie i dalej na torfach ale to jest pastwisko reszta które koszę są na 4 i 5 nawet miejscami, to jak przyjdzie kilka dni suchszych po skoszeniu owe łąki robią się białe i trawa bardzo licho odrasta po prostu szybko je słońce przypali.

920

Efektywne  nawożenie pól nie polega tylko na tym aby wysiac  250 kg salrtry lub 300  sie uwaza ze  jest norma azotu  trzeba znać zapotrzebowanie rośliny i wiedzieć ile jest NPK w glebie można ograniczyć nawożenie stosując nawożenie dolistne  co z punktu wzrostu roślin  jest wskazane -  tak że na dzisjaj  sypanie nawozów w ciemno  to strata kasy  a nawozy nie sa tanie Co do saletry  ja nie uznaje tego nawozu   stosuję mocznik wg  mnie efekt dużo lepszy  i taniej też mi wychodzi.