141

Odp: ceny ziemi

Krzysiek - rozsądna cena za cenny kawalek  ziemi dla ciebie - nawet nie przekroczyłeś  średniej krajowej.

142 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-04-22 14:01:23)

Kupiłem dziś na przetargu 2,55 ha płacąc 97 000 zł, czyli 38 000 zł/ha. Rekordziści wzięli 18 ha za 1200000 zł (65 000 zł/ha)......

143

Gratulacje Rudemenes. Teraz niech się spłaca.

...jak mawiał Sofronow.

144

święta matko kazańska...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

145 Ostatnio edytowany przez zorak (2013-04-22 14:49:15)

1,2 mln zł za 18 ha hmmm szukam uzasadnienia i jedyne to właściciel ma 200 krów mlecznych, skończyła mu się dzierżawa i na gwałt szuka ziemi aby wyżywić stado. Zakładam że brane na MR czyli koło 1,2% to daje prawie 15 tyś odsetek rocznie i 80 tyś rocznie rata na 15 lat. Adaś przybliż profil gospodarstwa kupującego - o ile możesz. A Ty musiałeś licytować czy poszło gładko ?

gg 5118068

146

Rudemenes- kwota jaką zaplacileś  za 1ha  jest rozsądna   - inny zakup w przetargu  to czyste szaleństwo i co najbardziej intrygujące to że sami rolnicy tak podbijaja  - póżniej  klopot  ze  splatą ????

147

Gratuluję
Ja miałem mieć jutro spodkanie z notariuszem ale ze zgubiłem portfel i wszystkie dokumenty sprawa się chyba odwlecze....

148

Dwaj bracia (wiek ok 50-55 lat) prowadzący 200 -tu hektarowe gospodarstwo. Produkcja wyłącznie roślinna. Kupili łącznie dziś dwie działki: 18 ha za 1,2 mln i 6 ha za 400 tys. Prędzej ta ziemia była dzierżawiona przez pana Grzegorza W. i została wyłączona z tej dzierżawy. Byłem pewien, że pan Grzegorz W. podstawi słupa, ale się myliłem.
Ja też miałem chrapkę na te dwa kawałki, ale ustaliłem sobie próg na 45 000 za ha i do tylu się licytowałem. Potem zostało tylko dwóch samobójców i się punktowali ....
U mnie mogło by być lepiej, bo gdyby nie ci bracia to kupiłbym po 30 000 zł/ha. Tylko oni mnie pociągnęli. Ta działka miała u mnie granicę 100 000 zł i jeszcze jedno postąpienie i bym się poddał....
Co do finansowania, to ANR daje to na raty na 15 lat. Pierwsza wpłata 10% a reszta podzielona na 14 lat. Oprocentowanie 2%.

I przez takich dwóch cwelów nie kupię już od ludzi ze wsi ziemi po 15-18 tys/ha...

149

Trafna uwaga....

150

gdybym miał kasę to wszystkie dzierżawy mógłbym kupić nawet jutro bez licytacji... państwowej ziemi u nas niema.

151

no u mnie też państwowej brak ale to co obrabiam i jeszcze plus sąsiad to będzie do wykupu około 50 ha więc innych inwestycji nie będzie za dużo. W tym roku doszło 6 ha za 120 z czego 1 ha 4b a reszta 6 no ale trzeba było brać żeby czasem heniu nie zwiął bo i tak już ma teraz jedną działkę między dwoma co obrabiam i jutro na złość zaczną sadzić tam las

E 516 na części
Telefon 695 076 269

152

ja dzierżawy mam od dobrych sąsiadów i rodziny także mam ustalone że jak będę miał w przyszłości kasę kupuję ja.

153

no to możesz się cieszyć że nie masz takiego sąsiada jak ja smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

154

wszyscy dobrzy  na szczęście smile

155

rudemenes ... u nas jest podobnie lepiej dac komuś z zewnątrz niż swojemu ... dawalismy 30 za ha 2 lata temu  to nie bo swoi  oddali spółdzielni  po 27 ... idzie się ugotować .. ale co zrobić

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

156

Laszek napisał/a:

...jutro na złość zaczną sadzić tam las

Pilnuj odległości nasadzeń od granic działki...

157

z tym akurat nie bedzie problemu bo kumpel to nadzoruje, geodete nawet mieli wynajętego żeby wszystkie kamienie odszukał

E 516 na części
Telefon 695 076 269

158

8 lat temu za 3ha dawałem 15 tysi, sprzedali obcemu za 10 koła, 3 lata temu odkupilem od komornika za 100koła:))
i tak tanio, ziemia budowlana pasująca do mojej wizji zbudowania osiedla, ta działka z 2 stron sąsiaduje z moimi, a z pozostałych stron jest droga asfaltowa, do rynku we wrocławiu mam 30min:))

159

u mnie ziemia dochodzi do 15tys za ha mam okazje kupic działkie stary ugur troche drzewek a babka nie wie czy 20 tys za ch nie bedzie mało i nie wiem co robic? teraz czakam az dokładnie sie namysli i powie ostateczna cene

Rolnik z powołania:-)

160

Szok! 4,5 ha w sąsiedniej wiosce poszło za 270 tyś zł, dwa kawałki jeden 1 ha 6 klasa drugi 3,5 ha 3 i 4 klasa.