Odp: ceny ziemi
Krzysiek - rozsądna cena za cenny kawalek ziemi dla ciebie - nawet nie przekroczyłeś średniej krajowej.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » ceny ziemi
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 33 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Krzysiek - rozsądna cena za cenny kawalek ziemi dla ciebie - nawet nie przekroczyłeś średniej krajowej.
Kupiłem dziś na przetargu 2,55 ha płacąc 97 000 zł, czyli 38 000 zł/ha. Rekordziści wzięli 18 ha za 1200000 zł (65 000 zł/ha)......
Gratulacje Rudemenes. Teraz niech się spłaca.
święta matko kazańska...
1,2 mln zł za 18 ha hmmm szukam uzasadnienia i jedyne to właściciel ma 200 krów mlecznych, skończyła mu się dzierżawa i na gwałt szuka ziemi aby wyżywić stado. Zakładam że brane na MR czyli koło 1,2% to daje prawie 15 tyś odsetek rocznie i 80 tyś rocznie rata na 15 lat. Adaś przybliż profil gospodarstwa kupującego - o ile możesz. A Ty musiałeś licytować czy poszło gładko ?
Rudemenes- kwota jaką zaplacileś za 1ha jest rozsądna - inny zakup w przetargu to czyste szaleństwo i co najbardziej intrygujące to że sami rolnicy tak podbijaja - póżniej klopot ze splatą ????
Gratuluję
Ja miałem mieć jutro spodkanie z notariuszem ale ze zgubiłem portfel i wszystkie dokumenty sprawa się chyba odwlecze....
Dwaj bracia (wiek ok 50-55 lat) prowadzący 200 -tu hektarowe gospodarstwo. Produkcja wyłącznie roślinna. Kupili łącznie dziś dwie działki: 18 ha za 1,2 mln i 6 ha za 400 tys. Prędzej ta ziemia była dzierżawiona przez pana Grzegorza W. i została wyłączona z tej dzierżawy. Byłem pewien, że pan Grzegorz W. podstawi słupa, ale się myliłem.
Ja też miałem chrapkę na te dwa kawałki, ale ustaliłem sobie próg na 45 000 za ha i do tylu się licytowałem. Potem zostało tylko dwóch samobójców i się punktowali ....
U mnie mogło by być lepiej, bo gdyby nie ci bracia to kupiłbym po 30 000 zł/ha. Tylko oni mnie pociągnęli. Ta działka miała u mnie granicę 100 000 zł i jeszcze jedno postąpienie i bym się poddał....
Co do finansowania, to ANR daje to na raty na 15 lat. Pierwsza wpłata 10% a reszta podzielona na 14 lat. Oprocentowanie 2%.
I przez takich dwóch cwelów nie kupię już od ludzi ze wsi ziemi po 15-18 tys/ha...
Trafna uwaga....
gdybym miał kasę to wszystkie dzierżawy mógłbym kupić nawet jutro bez licytacji... państwowej ziemi u nas niema.
no u mnie też państwowej brak ale to co obrabiam i jeszcze plus sąsiad to będzie do wykupu około 50 ha więc innych inwestycji nie będzie za dużo. W tym roku doszło 6 ha za 120 z czego 1 ha 4b a reszta 6 no ale trzeba było brać żeby czasem heniu nie zwiął bo i tak już ma teraz jedną działkę między dwoma co obrabiam i jutro na złość zaczną sadzić tam las
ja dzierżawy mam od dobrych sąsiadów i rodziny także mam ustalone że jak będę miał w przyszłości kasę kupuję ja.
no to możesz się cieszyć że nie masz takiego sąsiada jak ja
wszyscy dobrzy na szczęście
rudemenes ... u nas jest podobnie lepiej dac komuś z zewnątrz niż swojemu ... dawalismy 30 za ha 2 lata temu to nie bo swoi oddali spółdzielni po 27 ... idzie się ugotować .. ale co zrobić
...jutro na złość zaczną sadzić tam las
Pilnuj odległości nasadzeń od granic działki...
z tym akurat nie bedzie problemu bo kumpel to nadzoruje, geodete nawet mieli wynajętego żeby wszystkie kamienie odszukał
8 lat temu za 3ha dawałem 15 tysi, sprzedali obcemu za 10 koła, 3 lata temu odkupilem od komornika za 100koła:))
i tak tanio, ziemia budowlana pasująca do mojej wizji zbudowania osiedla, ta działka z 2 stron sąsiaduje z moimi, a z pozostałych stron jest droga asfaltowa, do rynku we wrocławiu mam 30min:))
u mnie ziemia dochodzi do 15tys za ha mam okazje kupic działkie stary ugur troche drzewek a babka nie wie czy 20 tys za ch nie bedzie mało i nie wiem co robic? teraz czakam az dokładnie sie namysli i powie ostateczna cene
Szok! 4,5 ha w sąsiedniej wiosce poszło za 270 tyś zł, dwa kawałki jeden 1 ha 6 klasa drugi 3,5 ha 3 i 4 klasa.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 33 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » ceny ziemi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo