Odp: Wiosna 2013
ja dopiero gnój wożę zostało mi jeszcze 3 hektary do nawiezienia... ale i tak prędzej nie zasieje jak po 6 maja... nie ma co ryzykować na początku maja może być przymrozek będzie prawie wschodzić i ch*j ją strzeli.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja dopiero gnój wożę zostało mi jeszcze 3 hektary do nawiezienia... ale i tak prędzej nie zasieje jak po 6 maja... nie ma co ryzykować na początku maja może być przymrozek będzie prawie wschodzić i ch*j ją strzeli.
Oziminy opryskane na chwasty,żyto hybr.dostało stabilan i moddus pszenica 0,5 l/ha stabilanu na rozkrzewiwnie. Po niedzieli trzecia dawka azotu-250 kg rsm/ha
no i po wiosennym siewie. 46ha owsa posiane i czekam na jutrzejszy deszcz....
ja dziś opryskałem rzepak fungicyd+dodatki.rozsiałem nawóz na moja hybrydę jęczmienia a jutro zaczynam sadzić pyry.po niedzieli trza znowu myśleć o pryskaniu grzybówka w zbożach.może popada oj przydało by sie...
Ja jeszcze nie mogę zasiać jęczmienia na jednym kawałku w gnój nie będę się pchał ... Jutro kończę ziemniaki sadzić a ferdek kopie się w sadzarce jak nie wiem , ziemia mokra pod spodem że hej .
Skoro teraz jest rych pełnia to do połowy maja nie powinno być problemu z przymrozkami a później to mam nadzieje że nie będzie żadnej anomalii. No i skoro siejesz tylko na kiszonkę to możesz opóźnić siew,w sumie mam też kawałek co będzie na kiszonkę to jeszcze muszę tam położyć drenarkę ale na kiszonkę to zdąży urosnąć
Jedno żyto musze prysnac ( poprawka )na miotłę. Tylko że nadaje się do skracania tj. ma juz widoczne pierwsze kolanko. Wcześniej i tak nie dało by wjechać na pole...
Czym to ????
Ja zaczynam w niedzilę siew miał przyjechać w sobotę ale awaria siewnika 15h do posiania na ziarno. lechu w jakich cenach u was kontrakują QQ
Pietia nie mam pojęcia, teraz mam kilku osobom siać w sąsiedniej wiosce i już się zadeklarowali żebym im to skosił i wysuszył a w rozliczeniu za kukurydzę, więc będzie co robić
krzychu wyczyść skrzynkę bo mam parę pytań do ciebie na PW a co do wiosny to już wszystko zrobione tylko jeszcze 15ha QQ na kiszonkę zasiać i po robocie i czekać do zbioru traw na kiszonkę.
no i po wiosennym siewie. 46ha owsa posiane i czekam na jutrzejszy deszcz....
46 ha owsa - po wykoszeniu kupa ziarna. Lubię patrzeć do zbiornika jak koszę owies bo tak szybko się napełnia
Zrobiłem poprawkę na miotłę w życie na jednym kawałku, aneks sc 120g/ha. No i rozsiałem drugą "warstwę" azotu 70kg/ha w czystym. NA poniedziałek modus fungicydy odżywki i siarczan azot dolistnie sobie odpuszczę...
a później w chlebie żremy tyle chemii...
Jeszcze tak naprawdę to czym jest ten chleb,raczej produkt chlebo-podobny?
Sie nie podoba to przestaw się na kaszę gryczaną tam nie ma wcale chemii
albo robić mąkę ze swojego zboża i chleb piec samemu
Chleb żytni to dziś rzadkość . Jak nie popada to jutro skończę siac pszenice , po niedzieli mieszanka i sajgon kukurydziany.
ja jutro sadzę chyba ze bedzie padać ale to też dobrze.zboże jare już na wierzchu
Żyto - żyto żeby sie siało go więcej to podatki byly by tańsze a tak sami wiecie co w gminach piszczy ?
No to siej , ja mam jak zwykle 20 ha tyle że w tym roku hybryda to plon przewiduje na poziomie 100 kwintali z dwostu hektarów.
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo