961

Odp: Wiosna 2013

ja dopiero gnój wożę zostało mi jeszcze 3 hektary do nawiezienia... ale i tak prędzej nie zasieje jak po 6 maja... nie ma co ryzykować na początku maja może być przymrozek będzie prawie wschodzić i ch*j ją strzeli.

962 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-25 20:52:16)

Oziminy opryskane na chwasty,żyto hybr.dostało stabilan i moddus pszenica 0,5 l/ha stabilanu na rozkrzewiwnie.   Po niedzieli trzecia dawka azotu-250 kg rsm/ha

963

no i po wiosennym siewie. 46ha owsa posiane i czekam na jutrzejszy deszcz....

964

ja dziś opryskałem rzepak fungicyd+dodatki.rozsiałem nawóz na moja hybrydę jęczmienia a jutro zaczynam sadzić pyry.po niedzieli trza znowu myśleć o pryskaniu grzybówka w zbożach.może popada oj przydało by sie...

965

Ja jeszcze nie mogę zasiać jęczmienia na jednym kawałku  w gnój nie będę się pchał ...   Jutro kończę ziemniaki sadzić  a ferdek kopie się w sadzarce jak nie wiem  , ziemia mokra pod spodem że hej .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

966 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-04-25 21:28:18)

krzychu napisał/a:

ja dopiero gnój wożę zostało mi jeszcze 3 hektary do nawiezienia... ale i tak prędzej nie zasieje jak po 6 maja... nie ma co ryzykować na początku maja może być przymrozek będzie prawie wschodzić i ch*j ją strzeli.

Skoro teraz jest rych pełnia to do połowy maja nie powinno być problemu z przymrozkami a później to mam nadzieje że nie będzie żadnej anomalii. No i skoro siejesz tylko na kiszonkę to możesz opóźnić siew,w sumie mam też kawałek co będzie na kiszonkę to jeszcze muszę tam położyć drenarkę ale na kiszonkę to zdąży urosnąć

E 516 na części
Telefon 695 076 269

967

Jedno żyto musze prysnac ( poprawka )na miotłę. Tylko że nadaje się do skracania tj. ma juz widoczne pierwsze kolanko.  Wcześniej i tak nie dało by wjechać na pole...
Czym to ????

968

Ja zaczynam w niedzilę siew miał przyjechać w sobotę ale awaria siewnika 15h do posiania na ziarno. lechu w jakich cenach u was kontrakują QQ

969

Pietia nie mam pojęcia, teraz mam kilku osobom siać w sąsiedniej wiosce i już się zadeklarowali żebym im to skosił i wysuszył a w rozliczeniu za kukurydzę, więc będzie co robić smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

970

krzychu wyczyść skrzynkę bo mam parę pytań do ciebie na PW a co do wiosny to już wszystko zrobione tylko jeszcze 15ha QQ na kiszonkę zasiać i po robocie i czekać do zbioru traw na kiszonkę.

971

mpopis napisał/a:

no i po wiosennym siewie. 46ha owsa posiane i czekam na jutrzejszy deszcz....

46 ha owsa - po wykoszeniu kupa ziarna. Lubię patrzeć do zbiornika jak koszę owies bo tak szybko się napełnia smile

gg 5118068

972

Zrobiłem poprawkę na miotłę w życie na jednym kawałku, aneks sc 120g/ha. No i rozsiałem  drugą "warstwę" azotu 70kg/ha w czystym. NA poniedziałek modus fungicydy odżywki i siarczan   azot  dolistnie sobie odpuszczę...

973

a później w chlebie żremy tyle chemii...

974

Jeszcze tak naprawdę to czym jest ten chleb,raczej produkt chlebo-podobny?

975

Sie nie podoba to przestaw się na kaszę gryczaną tam nie ma wcale chemii wink

976

albo robić mąkę ze swojego zboża i chleb piec samemu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

977 Ostatnio edytowany przez pawelg (2013-04-26 21:32:56)

Chleb żytni to dziś rzadkość . Jak nie popada to jutro skończę siac pszenice , po niedzieli mieszanka i sajgon kukurydziany.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

978

ja jutro sadzę chyba ze bedzie padać ale to też dobrze.zboże jare już na wierzchu

979

Żyto - żyto żeby sie siało go więcej  to podatki byly by tańsze a tak sami wiecie  co w gminach piszczy ?

980

No to siej , ja mam jak zwykle 20 ha tyle że w tym roku hybryda to plon przewiduje na poziomie 100 kwintali z dwostu hektarów.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."