Odp: GG FORUMOWE
koseś coś w tym jest ) i to ma sens )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
koseś coś w tym jest ) i to ma sens )
Panowie do ogrodzenia upraw przed dzikami co lepsze:
pastuch (ile żył)
drut kolczasty (ile drutrów)
siatka leśna (jaka wysoka)
Ma ktoś jakiś pomysł bo mi jelenie i dziki cały groch i ziemniaki zjedzą...
ja dziki na kukurydzy płoszyłem petardami ahtung... kilka nocy z rzędu strzelałem i więcej się nie pojawiły u mnie na polu.
to samo przerabiam , ale ile mozna wytzrzymac z tym nocnym strzelaniem po dniowce 12 godzin na nogach w porywach do 14
Papej jestem z Tobą, jak brać byle co to lepiej poczekać na konkret
od byle jakich to jest problem sie uwolnic. jest taka jedna co pisze do mnie co dziennie pomimo ze ja od jakiegos miesiaca juz jej nie odpisuje.
Pajej mam to samo
na jelenia starczy biały sznurek a na dzika 220 jak wystąpisz o konkretne odszkodowanie do koła to sami wyjdą do Ciebie z propozycją wstąpienia do koła a wtedy walić z giwery ile się da, brachol właśnie w przyszłym miesiącu będzie miał egzamin
pastuch (ile żył)
Spróbuj kupić kilka kostek mydła najtańszego. Najważniejsze żeby śmierdziało jakimś bzem czy innymi kwiatkami ala moher Potnij w kostki i porozrzucaj po polu. kolega tak sarny wypłoszył. Koszt na 0.5ha ziemniaka 6zł. Ja to spróbuję w burakach w tym roku.
pastuch (ile żył)
Ja bronię uprawę ziemniaka w prosty sposób: drut kolczasty 40 cm nad ziemią na izolatorach i do tego mocny impulsator. Od pięciu lat zero szkód.
marek na sarny/jelenie też ten drut działa? bo u mnie to głównie one żerują.
laszek do koła mi nie spieszno bo oprócz możliwości strzelania masz też limity odstrzału itp. Wole z nich doić, a nie dokładać do gromadki z której idzie na odszkodowania... Jutro jadę oblukać jeszcze jedno pole i jak będzie taki armagedoń jak i na reszcie to wale prosto do gościa odpowiedzialnego na moim terenie za te "stworzonka". mam nadzieje że chociaż stęple na słupki do obrodzenia działek da.
do koła wstępować nie musisz bo możesz być niezależny a pójdziesz do łowczego na swoim terenie żeby dał Ci odstrzał w zamian za nie składanie wniosku o odszkodowanie. Tak więc nie musisz mieć nic wspólnego z całym tym bractwem
no chyba że tak.... ale tak czy siak na dzień dobry idzie ogrodzienie.
marek na sarny/jelenie też ten drut działa? bo u mnie to głównie one żerują.
.
Dla pewności możesz pociągnąć na wysokości 1 metra drugi drut ale już zwykły do pastucha.
Mi ziemniaka i buraki sami grodzą. Jak chciałem słupków na 10ha pola przy lesie to tez dali bez problemu. Jak coś jest zniszczone to płacą ale wiadomo jakie to pieniądze. Odszkodowanie nigdy nie jest takie jak to co zniszczyły.
E tam. Gonić dotąd aż wygonić. Kondycja lepsza, żona zadowolona.
Postępujemy z dzikami i sarnami jak Izraelczycy z Palestyńczykami. Znowu religia.
Pan Bóg obiecał Izraelitom "ziemię obiecaną", nam nawróconym "ziemię poddaną". Problem tkwi w tym, że obie ziemie były dużo wcześniej zamieszkałe. Nie porównuję Araba do dzika, chodzi mi o sam schemat działania.
Zwierzęta były o wiele wcześniej na tym terenie niż ludzie. Prawem zasiedzenia mają podobne powody co my, żeby tu żyć.
Laszek u nas żeby wstąpić do koła musisz wyłożyć 3 tysiące z miejsca a i tak nie masz pewności czy Cię wezmą.
u nas co jest koło to wpisowe jest maksymalne czyli 10 krotność rocznej składki do PZŁ. U nas w kole jest heniu i jeszcze sporo wpływowych osób więc niechętnie biorą nowych, brachol chce być niezależnym i nawet nie wspominał łowczemu że ma zamiar wstąpić a już się dowiedział że został wytypowany na dowodzącego obróbką wszystkich działek jakie ma koło
Szagrowi też proponowali "koło". Tylko że wpisowe to nie wszystko... policzył ze jakieś 7tyś bo go pierwszy rok kosztował. Ale mniejsza....
Pamiętajcie że członkom koła nie należy się odszkodowanie za straty w uprawach...
Przynajmniej u nas
Krzysiek wiadomo jakie są koszty, kurs, egzamin, karabin, luneta,szafa, wpisowe do koła... Według prawa to możesz wystąpić o odszkodowanie ale to sam sobie byś płacił... Jejku jak już masz karabin to wtedy tylko się zapisywać do skrzynki i łupać ile wlezie bo jak masz liczyć na kogoś żeby pola pilnował to się przeliczysz
A nie ma na to żadnych innych, bardziej humanitarnych metod? Jakieś elektroniczne odstraszacze czy coś innego w ten deseń?
Piotrze miłe zaskoczenie słuchsz kaszmarskiego? ja kiedys byłem przesiakniety jego poezja...
Oczywiście, że go słucham, podobnie jak i wielu innych mu podobnych, i dam sobie rękę uciąć, że łączy nas jeszcze wiele innych rzeczy, poza religią oczywiście, bo przecież w gruncie rzeczy bardzo porządne z nas chłopaki, nie?
Strony Poprzednia 1 … 47 48 49 50 51 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo