301

Odp: Pług

niewiem jak to wytłumaczyć ale pług jest podłączony tylko jednym przewodem z ciągnikiem a rolę akumulatora pełni siłownik zamocowany w zaczepie ,i podczas uderzenia w kamień olej zostaje przetłoczony do tego siłownika z przodu .Pług połączony jest z ciągnikiem przez układ dziwigni które ściskają porzez siłownik z przodu  olej który dociska siłowniki nad korpusami .ps.proponuję dokładne obejrzenie zdięcia zamieszczonego wcześniej

302

koseś - jeden przewód? czy na pługu był jakiś zawór?? Czy podnoszenie pługa odbywa sie w ten sposób ze najpierw przód na podnosniku a potem tył za pomocą siłownika? czy podnoszenie przodu i tyłu jest powiązane ze sobą czy niezależne??

303

w wersji z akumulatorem przód podnosisz podnośnikiem a tył siłownikiem a w tej to nie wiem ale chyba tak samo

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

304 Ostatnio edytowany przez pawlon (2008-03-04 22:53:48)

tylko co ciekawe to dowiedziałem sie w jednym ze sklepów ze pługi forszajowe to były z zabezpieczeniem w postaci dodatkowego siłownika a PHX z akumulatorem.
koses powoli zaczynam chyab rozumieć niemiecką mysl konstrukcyjną - przeczytałem dokładnie twoje posty i czy mozliwe ze przedni siłownik (od wierzyczki) jest jednostronnego działania, a wyjście A jest zwykłym odpowietrznikiem??

305

były dwie wersje tych pługów z akumulatorem i z siłownikiem ale nie pamiętam które były starsze i nie wiem które lepsze

306

pawlno załapałeś! a ten zawór to zwykły kran hydrauliczny który jest normalnie zamknienty i olej zasówa do siłownika do tyłu przy kole a chcąc podwyrzszyć ciśnienie to się otwiera kran w momencie kiedy pług jest podniesiony na maxa do góry poczym pług trochę opadnie  zwiększając ciśnienie w całym układzie poczym kran należy zamknąć i jazda w pole!Do kontro liilości oleju w układzie jest skala z przodu z dwoma wycięciami a wskaźnik powinien być gdzieś pośrodku. To tyle mam nadzieję że choć trochę pomogłem bo panowie z forum też rozjaśniliście mi niejedną sprawę!

307

mam nadzieję że załapałem jak go przywioze to wtedy sie okaże
pozdrawiam

308

Ilość oleju w siłowniku przednim ustalasz w ten sposób, że gdy orzesz to wskaźnik powinien się mieścić pomiędzy dwoma ząbkami na skali.

GG 3250576

309

pejton masz lub miałeś do czynienia z tym pługiem?

310

koseś napisał/a:

pawlno załapałeś! a ten zawór to zwykły kran hydrauliczny który jest normalnie zamknienty i olej zasówa do siłownika do tyłu przy kole a chcąc podwyrzszyć ciśnienie to się otwiera kran w momencie kiedy pług jest podniesiony na maxa do góry poczym pług trochę opadnie  zwiększając ciśnienie w całym układzie poczym kran należy zamknąć i jazda w pole!Do kontro liilości oleju w układzie jest skala z przodu z dwoma wycięciami a wskaźnik powinien być gdzieś pośrodku. To tyle mam nadzieję że choć trochę pomogłem bo panowie z forum też rozjaśniliście mi niejedną sprawę!

Coś w tym stylu - tylko że to nie jest kran a raczej rozdzielacz przeplywu z dżwignią do której mozna przywiazać linkę i pociagnąc za nią . Po zwolnieniu linki sprezyna odciąga dżwigienkę z powrotem .

311

Kolego kupój go szybko bo ci go sprzątno z przed nosa.
Zdradź za ile go kupisz.

312

nie jest to rewelacja: do wymiany piersi i lemiesze, brak przewodów gumowych od hydrauliki, przednie koło to jest tylko felga. siłowniki conajmniej do regeneracji. Stan ramy nie najgorszy w kilku miejscach spawy (ale widać że fachowiec robił), kilka lat już stoi w pokrzywach - cena za cos takiego to facet chce 1,5.

313

miras1232 rozdzielacz to bo był jeśli olej można kierować np.w trzy strony lub jeszcze bardziej bardziej skomplikowanie bo inaczej to jest prosty przelotowy zawór albo kran !A co do tego pługa Pawlon to przez ten siłownik z przodu to niezbyt dobrze się pracuje ale! można to przerobić (tak zrobiłem ja) wten sposób że ten siłownik z przodu należy wyjąć i zamocować poziomo na prostym odcinku ramy a po przeciwnej srtonie siłownika zamontować jakiś rodzaj ściany o którą bogła by się oprzeć spręrzyna i zabezpieczyć wszystko przed wystrzeleniem w górę. Spręrzyna może być z np.jakiejś spycharki gąsienicowej lub kolejowa ,w ten sposób otrzymałem za darmo aumulator mechaniczny i co o tym sądzicie??

314

Koseś , zawór przelotowy to faktycznie kran ale na B 201 montowali rozdzielacze (fakt ,że mozna je zastąpić dwoma zaworami przelotowymi np. kulowymi )

315

myslałem tez o zmianie zagezpieczenia na scinane.  tam można w łatwy sposób zastosować dwa płaskowniki przetkane śrubą.
Koseś ten pomysł z akumulatorem jest ciekawy - tylko jaka dobrac sprężyne? jak zalac olej do takiego układu?

316

Miras1232 kran czy zawór kulowy jak zwał tak zwał bo oto mi chodziło ,ale dzie ty byś zamątował ten drugi zawór?A Pawlon sprężyne to ja znalazłem na złomowisku i chyba bła od dt.75 długość ok. 60cm. a jak masz wszystko gotowe to pąpujesz olej w ten sam sposób co z akumulatorem gazowym  ,tylko rolę gazu pełni sprężyna która zostaje ściśnięta przez siłownik a ile ścisnąć? metoda prób i błędów najlepiej na polu potem pozostaje tylko zaznaczyć na ramie jakąś skale  i wio!

317

Koseś , dzis przyjrzałem sie temu dokładnie - miałeś rację faktycznie wystarczylby jeden zawór i trójnik .

318 Ostatnio edytowany przez koseś (2008-03-08 19:53:00)

Miras1232 Dziękuję! mam nadzieję że pomogliśmy Pawlonowi .A cha jeszcze jeden pomysł na zabezpieczenie korpusów ,bo kiedy kupywałem traktor to chandlarz dodał mi gratis rozkompletowany pług bez hydrauliki więc zrobiłem go tak  http://img442.imageshack.us/img442/193/img0094yb6.jpg

319

Mam Rabewerka 4*40 na ażurach, z przedpłużkami i z krojami - dobra maszyna, ale przydałyby się nowe lemiesze. Pytałem w firmie Greene, ale tam bardzo drogo.Trochę taniej w firmie Selnet, ale to zamienniki i nie wiadomo jakiej jakości.W ostateczności odkręcę lemiesze  i dam do kowala.Proszę o odpowiedź jak sobie radzicie z lemieszami, dłutami, no i piórami do Rabewerka.

320 Ostatnio edytowany przez karlos (2008-03-08 23:22:37)

kup sobe grudziądzki trzy skibowy to będziesz miał tanie lemiesze i resztę części
tylko że jak do takiego pługa dwa komplety zchodziły mi przez rok to od b201 z dłutami nawet nie widać śladów zużycia al to co zawsze orałem na jesień zaorałem a i to co na wiosne także tak mi robota szła big_smile kup dobre lemiesze to dobrze posłużą tak mi się wydaje