Odp: Pszenica
zrob zdjecia i wrzuc na forum to cos poradzimy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zrob zdjecia i wrzuc na forum to cos poradzimy
ja swoją też poparzyłem. Lancet plus i do tego odżywki i siarczan, ale nie wiele, a jednak podłapało, najgorzej to na nakładkach
Co do przebarwień to znalazłem takie coś :
http://www.akwarium.net.pl/forum/roslin … -u-roslin/
Może się przyda.
wyrwalem zdzblo pszenicy i zawiazlem na sklep ze srodkami mowil ze dac azot - to ja mu mowie ze dostala juz 2 dawke polecil wapno tez w opysku tak jak pisal PawelS64 wiec wzialem i dzis opyskelem przed poludniem teraz zaczelo padac moze przyjdzie do siebie
modus + helm tribi w jednym zabiegu?
Ktoś wcześniej pytał o kolejność.....
Panowie - bardzo mądre tabelki
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 43792.html
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 43791.html
Podobne zestawienie było w lutowym TAP.
Czyli na T3 można dać nawet najzwyklejsze Tebu i powinno ochronić.
Kolega parę lat temu miał na jednym polu podobnie jak Marian zboże żółtawe bez turgoru choroby bardziej atakowały. Przyczyną u niego było zbyt wysokie ph dla tej gleby i bardzo wysoka zawartość mg, blokuje się wtedy pobieranie molibdenu, pryskał dwa razy molibdenitem i to ratowało zboże, w następnym roku powtórka z rozrywki, w trzecim było już ok. bo spadło ph i zawartość mg. Tak jak napisał Krzysiek przyczyny mogą być rożne, Kolega miał świeżo zbadane pole znał zawartości pogrzebał w internecie i sam znalazł przyczynę.
masz takie rudemenes tabelki odnośnie rzepaku??
Niestety nie...
Czyli na T3 można dać nawet najzwyklejsze Tebu i powinno ochronić.
Ja własnie mam taki zamiar na T1 poszło capolo na T2 planuje dac falcon a na T3 czysty tebukonzol co myslicie o tej ochronie muszelki bedzie ok?
Są rejony gdzie zabieg funigicydowy jest konieczny a sa rejony że nie akurat na Dolnym Ślasku tak - tylko że nie można wjechać z opryskiem - u nas nawet nie pozbierano kamieni z pól i chyba nawet nie zbiorą bo pszenica poprzerastała - i bagno?
Co myślicie o tebukonazolu w środku brasifun? Pisze że jest dedykowany tylko na rzepaki, ale czy nie nadawałby się na pszenice? Nie ma rejestracji na pszenice. Pryskałem nim rzepaki w zeszłym roku i nie widzę w nim nic złego co myślicie?
hehe w tym roku cos mi sie zdaje iż nawet u nas żniwa będa moke jak na razie przewidywania sezonowe się sprawdzają ... co do zabiegów fungicydowych każdy stawia na 3 sztuki .. a co jeśli starczą 2 ?? dla mnnie jest to nie pojęte planowac do przodu jeśli się nie wie co będzie ... na pierwszym zrobiłem mieszaninę łącznie 2 środki i 5 substancji czynnych . wydaje mi sie że starczy i wiem że na kłosa przelece samym tebukonazolem bo tak czy siak jest to najtańszy środek i starczy ... a w sumie i tak za weile nie wniesie do sprawy czy się popryska środkiem za 100 czy 200zł na kłosa ... najważniejsze jest 1 ewentualnie 2 środek a 3 to aby był bo jak się 1 czy ewentualnie 2 oleje to co ci z 3 ??
tak samo z rzepakiem na wiosnę ani jednego nie robiłem bo nie było potrzeby bo nic kompeltnie nie było ale teraz dam 3 tez nie główkując zbytnio ... tak czy sika coś pomoże a żaden środek nie zwalczy wszystkiego w 100% a w żniwa i tak się okaże co to wszystko warte
Właśnie na t3 dać sam tebukonazol a ten brasifun ma idendtyczny skład jak np tebu. Ostatnio kupiłem go dużo taniej niż tebu ale muszę się dowiedzieć po ile teraz sprzedają. U mnie w pszenicach słabych widzę ostro rdza zbiera żniwa a na lepszych mączniak, a nie pryskałem nawet razu....
Ja na T1 dałem cyflufenamid + prochloraz. Mączniaka nie widać, zgorzel też jakby się cofnęła.
Wydaje mi się, że najważniejsza jest ochrona liścia flagowego i kłosa (poczytajcie majowe TAP). Liść flagowy to 50% a kłos to 20% budowy plonu. Jak tak dalej pójdzie, to w tym roku bez trzech zabiegów się nie obędzie ......
Rudemenes na liścia flagowego i kłosa dajesz właśnie tebukonazol, czy jakieś inne środki?
Najczęściej tebukonazol (Brasifun, Orius...)
No właśnie jak zwykle rozwiałeś moje wątpliwości Dzięki.
Na T2 Acanto 0.6l + Safir(epoksykonazol) 0.5l będzie dobrym rozwiązaniem?
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo