681

Odp: Pszenica

zrob zdjecia i wrzuc na forum to cos poradzimy wink

682

ja swoją też poparzyłem. Lancet plus i do tego odżywki i siarczan, ale nie wiele, a jednak podłapało, najgorzej to na nakładkach

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

683

Co do przebarwień  to znalazłem takie coś :
http://www.akwarium.net.pl/forum/roslin … -u-roslin/

Może się przyda.

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

684

wyrwalem zdzblo pszenicy i zawiazlem na sklep ze srodkami mowil ze dac azot - to ja mu mowie ze dostala  juz 2 dawke polecil wapno tez w opysku tak jak pisal PawelS64 wiec wzialem i dzis opyskelem przed poludniem teraz zaczelo padac moze przyjdzie do siebie

685 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-05-10 21:45:40)

modus + helm tribi w jednym zabiegu?
Ktoś wcześniej pytał o kolejność.....

686

Panowie - bardzo mądre tabelki
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 43792.html
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 43791.html

Podobne zestawienie było w lutowym TAP.

687

Czyli na T3 można dać nawet najzwyklejsze Tebu i powinno ochronić.

688

Kolega parę lat temu miał na jednym polu podobnie jak Marian zboże żółtawe bez turgoru choroby bardziej atakowały. Przyczyną u niego było zbyt wysokie ph dla tej gleby i bardzo wysoka zawartość mg, blokuje się wtedy pobieranie molibdenu, pryskał dwa razy molibdenitem i to ratowało zboże, w następnym roku powtórka z rozrywki, w trzecim było już ok. bo spadło ph i zawartość mg. Tak jak napisał Krzysiek przyczyny mogą być rożne, Kolega miał świeżo zbadane pole znał zawartości pogrzebał w internecie i sam znalazł przyczynę.

689

masz takie rudemenes tabelki odnośnie rzepaku??

690

Niestety nie...

691

Grzegorz89 napisał/a:

Czyli na T3 można dać nawet najzwyklejsze Tebu i powinno ochronić.

Ja własnie mam taki zamiar na T1 poszło capolo na T2 planuje dac falcon a na T3 czysty tebukonzol co myslicie o tej ochronie muszelki bedzie ok?

Rolnik z powołania:-)

692

Są rejony gdzie zabieg funigicydowy  jest konieczny  a sa rejony że nie  akurat na Dolnym Ślasku  tak  - tylko że nie można wjechać z opryskiem  - u nas nawet nie pozbierano  kamieni z pól  i chyba nawet nie zbiorą bo pszenica poprzerastała - i bagno?

693

Co myślicie o tebukonazolu w środku brasifun? Pisze że jest dedykowany tylko na rzepaki, ale czy nie nadawałby się na pszenice? Nie ma rejestracji na pszenice. Pryskałem nim rzepaki w zeszłym roku i nie widzę w nim nic złego co myślicie?

694

hehe w tym roku  cos mi sie zdaje iż nawet u nas żniwa będa moke tongue jak na razie przewidywania sezonowe się sprawdzają ...  co do zabiegów  fungicydowych każdy  stawia na 3 sztuki ..  a co jeśli  starczą 2 ??  dla mnnie jest to  nie pojęte  planowac do przodu jeśli się nie wie co będzie ...   na pierwszym zrobiłem   mieszaninę  łącznie 2 środki i 5 substancji czynnych .  wydaje mi sie że starczy  i wiem że na kłosa przelece samym tebukonazolem  bo tak czy siak jest to najtańszy środek i  starczy ...   a w sumie  i tak za weile nie wniesie do sprawy czy się popryska środkiem za 100 czy 200zł  na kłosa ...   najważniejsze jest 1 ewentualnie 2 środek  a 3 to aby  był  bo jak się 1 czy  ewentualnie 2 oleje to co ci z 3 ??

tak samo z rzepakiem   na wiosnę ani jednego nie robiłem bo nie było potrzeby  bo nic  kompeltnie nie było  ale teraz dam 3  tez nie główkując zbytnio  ...  tak czy sika coś pomoże a żaden  środek nie zwalczy  wszystkiego w 100% a w żniwa  i tak się okaże co to wszystko warte

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

695

Właśnie na t3 dać sam tebukonazol a ten brasifun ma idendtyczny skład jak np tebu. Ostatnio kupiłem go dużo taniej niż tebu ale muszę się dowiedzieć po ile teraz sprzedają. U mnie w pszenicach słabych widzę ostro rdza zbiera żniwa a na lepszych mączniak, a nie pryskałem nawet razu....

696

Ja na T1 dałem cyflufenamid + prochloraz. Mączniaka nie widać, zgorzel też jakby się cofnęła.

Wydaje mi się, że najważniejsza jest ochrona liścia flagowego i kłosa (poczytajcie majowe TAP). Liść flagowy to 50% a kłos to 20% budowy plonu. Jak tak dalej pójdzie, to w tym roku bez trzech zabiegów się nie obędzie ......

697

Rudemenes na liścia flagowego i kłosa dajesz właśnie tebukonazol, czy jakieś inne środki?

698

Najczęściej tebukonazol (Brasifun, Orius...)

699

No właśnie jak zwykle rozwiałeś moje wątpliwości smile Dzięki.

700

Na T2 Acanto 0.6l + Safir(epoksykonazol) 0.5l będzie dobrym rozwiązaniem?