Odp: Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
Nowy łańcuch od bizona ma taką samą długość jak stary wyrobiony od fortschritta, ogniwa są ciut dłuższe.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » podajniki i zbiornik na ziarno » Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nowy łańcuch od bizona ma taką samą długość jak stary wyrobiony od fortschritta, ogniwa są ciut dłuższe.
Panowie - jak mam prawie cały zbiornik zboża to zatrzymuje mi się podajnik zbożowy i strzela sprzęgło. Po wysypaniu trochę ze zbiornika wszystko wraca do normy. Gdzie szukać przyczyny??
jak już pełen zbiornik to większy opór ma żmijka w zbiorniku, tak samo miałem w 516 jak kosiłem kukurydze, jak już zbiornik był z czubkiem nasypany to elewator stawał
Ale to się dzieje od zeszłego roku. Wcześniej był spokój .....
Boję się dokręcać sprzęgło, żeby czegoś nie ukręciło .....
Któreś łożysko padło albo gdzieś trze może też być bardzo luźny łańcuch od pochyłego i się zacina i jak będzie za mocno naciągnięty to też będzie tak robił.
kuzyn ma identycznie w bizonie .... smieje się że przynajmniej mu się ze zbiornika nie wysypie kosi już tak parę lat ... ale to pewnie wina zajechanego sprzegła
Tak to z pewnością sprzęgło, miałem tak jak pękł mi jeden zwój sprężyny i rozbiły się otwory w kolach ze sprzęgłami.
Panowie czeka mnie wymiana kompletnego łańcucha w 512 w podajniku kłosowym no i mam pytanie, we wszystkich 512stkach jest tyle samo łopatek? Bo pytałem z ciekawości w składnicy jaki byłby koszt, a pani do mnie z magicznym pytaniem "ile łopatek?" i nieco mnie zamurowała...
Bo kłosowy a ziarnowy się różnią a to ona nie wiedziała który podać
a widzisz, czyli takie buty
więc w kłosowym mamy 36 łopatek a w ziarnowym mniej? (ile?)
a jeszcze tak przy okazji zapytam, pękają wam listwy w podajniku pochyłym? U nas po sezonie dwie trzy są do spawania, w poprzednim sezonie połamało nam listwe drewniana (w łubinie, gdzie masy jest dużo mniej niż w zbożu) Wiecie czemu tak sie dzieje? może zły naciąg łańcucha?
Jak zacząłem kosić kukurydze to 2-3 listwy po godzinie miałem do spawania, później wysunął mi się pręt co trzyma przedni wałek w gardzieli i wszystko wyrwało i poszło w górną część gardzieli. Ogólnie jak kosiłem to cały podajnik w gardzieli hałasował jak diabli. Po tej awarii wszystko wyprostowałem, dorobiłem nowe listwy drewniane i kupiłem nowe łańcuchy i listwy. Łańcuch jest konkretny z rolką pełną a nie z giętej blaszki i po zmontowaniu w ogóle nie słychać przenośnika w gardzieli, żadna listwa nie pękła i jest git Matej najprawdopodobniej masz już sporo wyciągnięty łańcuch...
Lechu a gdzie kupiłeś taki łańcuch wiel to kosztowało ???
U mnie łańcuchy są takie same podajniki też , różnią się paroma szczegółami .
no łancuch u mnie racja, wyglada juz na dosc spracowany, nowy kompletny stoi na allegro za 1300zł jak sie nie myle. Troche droga zabawa, moze da rade dostac sam łancuch a listwy samemu dokupic/dorobic/przelozyc?
a co do regulacji to nie pamietam, jestem z dala od domu to dopiero na weekend sie przyjrze. Tez planuje go wyciagnac na wierzch i powymieniac co sie da, reszte podprostowac
Łańcuch kupisz osobno a listwy przełożysz. Ojciec kupował po 200zł z łańcuch bodajże, i chodzi już 4 sezony. Listwy wytrzymują niby, ale wydają mi się lepsze od bizona. Tam są w ceowniku hutniczym, masywniejsze. Zrobisz jak Ci wyjdzie w praniu.
Ja kupiłem same łańcuchy cena ok 200 zł za sztukę a są trzy.
Listwy przełożyłem stare, z tym, że ja mam listwy Bizonowskie i nic im się nie dzieje.
Za komplet dałem chyba 900 zł z tym że listwy musiałem sam poprzykręcać ale kartonik śrub był gratis, zadowolony jestem jak najbardziej.
grene jakoś źle mi się kojarzy. Do 516/17 coś tam mam...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » podajniki i zbiornik na ziarno » Podajnik zbożowy i kłosowy E-512
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo