1,441

Odp: Wiosna 2013

Nie tak dawno bo jakies 2 tygodnie temu wypartywałem deszczu, a teraz... groszek trzeba pryskac na chwasty, a tu prawie codziennie leje. dzis była pogoda to wio 2000l i jazda. kiepsko w pole wjechałem i siadło wszystko 9nawet opryskiwacza nie zdarzyłem rozłożyć, z trudem udało sie wyjechac przy pomocy władka (całe czczescie ze lina dostała do drogi utwardzonej) troche był problem w mostek trafic ale udało sie jakoś naciagnąć opryskiwacz. Po mekach wyjeżdzania przyjechalismy do gospodarstwa i nawet nie zdazylismy do domu wejśc i znowu leje.
Proponuje przenieść rozmowe do watku "rece opadaja"

Rolnik z powołania:-)

1,442

Po prostu cudnie jest, a w tv się tylko słyszy że będzie klęska urodzajów. Wszyscy o zakichanych miastach mówią że uliczki podtapia a nikt nie mówi co się  na polach dzieje

1,443

A będzie klęska urodzajów?

mdw

1,444

Yokoslaw  jak bedzie średnia krajowa  to bedzie dobrze  a nikt jeszcze nie wie jak to będzie dalej w tym dziwnym pogodowo roku,

1,445

Ceny zbóż i rzepku poleciały w dół ,ale to na inny dział gadka.

mdw

1,446

Ryby oddałem właścicielowi stawu, jakby co. Głodny spać nie chodzę kraść nie muszę.

1,447

Ryba to też dochód - i chyba wszysvcy  rolnicy poplyneli  w zbiorach  a jak bedzie dalej  tego nikt już nie wie???

1,448

Rok 1999 który wspominałem już wcześniej jako analogiczny do obecnego bardzo dobrze pamiętam, zmarła mi wtedy babcia pogrzeb 15 VI. Pola były wtedy pozalewane tak jak i w tym roku, rodzina która zjechała się na pogrzeb z całej Polski patrzyła z niedowierzaniem że u nas tak mokro.
Rok ten rożni się tym że wtedy wymiękła w moim rejonie znaczna część ozimin w tym roku znikome ilości, przesiewało się wtedy spore kawały pól. Przesiewki te jak i inne jarki pięknie powschodziły i rosły tak do połowy maja później przyszły ulewy i tak prawie do żniw.
Wszystkie te przesiewki i znaczna część jarych wymiękła i na tych miejscach wyrosła chwastnica na 1,5 m wysokości, ta część rolników która miała bydło wykosiła ją na siano, podobno bydło ja nawet nieźle jadło.
Inni ja też 1,5 ha zorkanowli  i przyorali.
Następny 2000 r był z kolei u nas katastrofalnie suchy ale jakoś te lata się przeżyliśmy bez większego uszczerbku, poza tym w 2000 r kupiłem 8 ha, także bierzmy tą anomalię na spokojnie bez jakichś czarnych myśli.

1,449

znowu dolało, redlin w ziemniakach nie było widać...

1,450

Wczoraj wjechałem w kukurydze z odżywka, myślałem że niewyjade.

mdw

1,451

Mi się udało rozsiać trzecią dawkę azotu na pszenice. W ścieżkach jest twardo, ale poza to już nie jest wesoło .....

1,452

Wczoraj musiałem jechać do brata na ratunek bo też z odżywkami w kukurydzy usiadł

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,453

u mnie codziennie pada. ale dzis deszcz przyszedł wczesniej niz zaykle bo zaraz po południu a zazwyczaj pada wieczorem. moze dzis troszke tej wody jeszcze wyparuje a jutro jade pryskac groszek na 2 ciagniki moze pociagnie sie opryskiwacz. zaczne od najsuchszyk kawałków. jak przed niedziela nie opryskam to obawiam sie ze chwasty mi uciekna z fazy wrazliwosci

1,454

ja wczoraj późnym wieczorem  posiałem 3 dawkę nawozu ...  jutro jak się moze uda trza by było jechać na grzyba

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,455

mi została już tylko zaraza w ziemniaku ale to jeszcze trochę

1,456

Mogę wam tylko współczuć co niniejszym czynię.U mnie w tym tygodniu prawie nie padało .Nawozy posiałem na początku czerwca bez większych problemów i zaraz ładnie popadało.Wczoraj i dziś zrobiłem oprysk na grzyba na jutro zostały mi 3 ha i pszenica zaczyna kwitnąć.

1,457 Ostatnio edytowany przez androl (2013-06-08 12:45:56)

http://i40.tinypic.com/2r4ivt4.jpg

Paweł przez ostatnich kilka dni burze przychodziły do mnie z twojej strony czyli ze wschodu Tobie dokuczyły wyglądało tak że idą prosto na mnie a one wykręcały na południe tuż przede mną i jedynie troszkę zawsze popadało dla nas na szczęście bo i tak mamy rozlewiska.
To zdjęcie z czwartku około 19-tej dokładnie z twojego kierunku.

1,458

do mnie cały czas ze wschodu szły, na szczęście wczoraj nie doszła bo też się ostro błyskało...

1,459

Kolejna relacja z pryskania groszku:
Wczoraj pojechałem od razu na 2 ciagniki c 360 z opryskiwaczem władek z pszodu i jedziemy... pierwszy przejazd ok to jedziemy drugi. zostało jeszcze jakieś 10m do konca pola i wtopa. władek był juz prawie na drodze więc wio do znajomego po druga line mysle stanie na twardym to pociagnie , ale nic z tego, dopiero forszaj z problemami wyciagnał 360 z opryskiwaczem. Oprysk przełozony do jutra. Mam nadzieje ze nie bedzie padać, puki co jest dobrze wczoraj nie padało i dzis jeszcze nie pada

1,460

u mnie już 3 dni nie pada woda powoli opada za jakieś tydzień może uda się zaorać i wsiać kukurydzę big_smile