101

Odp: Kiszonka

mam pytanie do kolegów . co z szkodami łowieckimi na silosach z kukurydzą .bo mój łowczy dziś odmówił szacowania porozrywanych folji twierdzi że to nie ich problem tylko wojewody .dodam że silos jest z 800 metrów od lasu i 1000 metr od zabudowań .może ktoś mniał ten problem.

Leszek   dla kolegów'

102

Ja mam właśnie ten sam problem,dzisiaj w nocy wlazł dzik na pryzme i porobił parę dziur.U mnie z łowczym czy jakimiś myśliwymi nie ma szans się dogadać bo cała wieś z tymi k...mi na ścieżce wojennej odkąd po pijaku zastrzelili sąsiadowi cielną jałówkę.

103

panowie na policje i to juzjak najszybciej jak nie ma aparatu to samemu robicie fotki z data i śladami uwierzcie mi przyjda ale musicie tak zrobić aby miec dowód bo policjant sporzadzi notatke , a jak powie co sie stało to mówicie ze na skutek działąnia dzikiej zwierzyny nastąpiła szkoda na majatku
jak przyjedzie to mu wycenicie na jaka sume on spożadzi notatke ze co i jak zażadajcie kopjie
z data i pieczatką  a mósicie wiedziec które koło łowieckie macie bo jak nie to dupa
a co do koła łowieckiego adres dokładny i poleconym pismo zeby mieć kwitek z poczty jak co zazadajcie kopi potwiedzenia doręczenia są już ugotowani

104

ponawiam temat .kto przerabiał skutecznie odszkodowanie za zniszczenia  przez dziki na  silosie z kukurydzą od koła łowieckiego . łaskę mi zrobili że podanie przyjęli twierdząc że to nie ich problem .czekam na ich odpowiedz. a na silosie 2 .000. ton i kłopot bo musi dla biogazowni jeszcze z 2 miesiące poleżeć.

Leszek   dla kolegów'

105

Jak podanie Ci przyjeli to w ciągu 7 dni powinni się pojawić,więc trzeba czekać.

106

a to czas na kiszonekę ,, wkoncu,, https://www.youtube.com/watch?v=mclaP6Gmdfs

107

Witam
Mam problem dotyczący mojej kiszonki z kukurydzy którą robiłem pierwszy raz. A mianowicie problem dotyczy pleśni która rozprzestrzeniła się po całej mojej pryzmie. Wstawiam zdjęcia i proszę o porady bo w następnym roku nie chcę zmarnować mojej kiszonki

http://static.pokazywarka.pl/i/5469025/181809/cam00217.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/5469025/474258/cam00218.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/5469025/807997/cam00219.jpg

108 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2014-12-24 11:34:45)

czym to koszone że takie duże kawałki się trafiają i ziarno w ogóle nie ruszone ??

drobniej pocięte to łatwiej wypchnąć powietrze a ziarno rozgniecione to więcej cukrów dla bakterii  (łatwiej się kisi) i oczywiście bydlaków

109

tak jak wyżej kolega napisał za grubo i praktycznie kazde ziarno powinno być musniete, może też za słabo  ubite? zakwaszacz dawałeś?

mdw

110

U mnie najlepszym zakwaszaczem jest sól.  A z tego co widzę to słabo ugniecione.. Miałem raz Tak też źle pocięte a dobrze ugniecione i dobrze bylo

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

111

Dlugosc nie ma nic do zeczy kiedys kaesami kosili praktycznie kolba na pol i sie kisilo slabo ugniecone pewnie i druga sprawa jak nie dajesz zakiszacza to na folie duzo ziemi nawal ze 20cm na boki wiecej zeby woda nie zmywala bo jak bedzie powietrze to tak bedzie sie dzialo

Fortschritt zt 423 a razy 2

112

Nie wydaje mi się aby było ubite. Nie mam tej kiszonki dużo gdyż było to tylko na próbę 10 arów. Problemem może być słabo pocięta kukurydza. Mam jeszcze jeden problem a mianowicie myszy które tworzą w ziemi nory i przegryzają folię która jest na ziemi. Zakiszacza nie dawałem gdyż robiłem to najmniejszym kosztem .

113

My nadal kosimy Kaesem i tam kukurydza nie jest pocięta na male kawałeczki a jakoś wielkich problemów z psuciem sie kukurydzy nie mamy ,co pare rorzutników sypiemy sól i potem folia na to ziemia i to wszystko

114 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2014-12-24 18:47:02)

My raz daliśmy zakiszacza to bardziej się zepsuła qq.. Od tej pory sypiemy sól. 7/8 worków dużych na 5ha.. I ta QQ co pokazałeś jest słabo ubita nawet na zdjęciu widać gdzie jest mocniej ujeżdzone a gdzie mniej.. A co do jakości sieczki to mówicie aby było tylko trącone ziarnko. No ok ale połowa ziarna idzie na przelot jak zauwazyłem tak czy siak. Raz jak miałem pociętą QQ tak że wszystko było zmielone to nic nie było widać żeby przeleciało przez krowę...

+33 / -0 (chyba wink)

115

U sąsiada nic  nie dają i jest ok ale ubijają solidnie . U kogoś w okolicy  to  fadromo gnietli . smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

116

ns następny rok kupię soli i koniec  tematu. jeszcze postaram się mocniej ulic. a jaką sol zwykła ??

117

jeśli ktoś w ogóle stosuje jakieś konserwanty to kwas mlekowy (gdyby nie forum bym nie wiedział że można też sól :E ) bez tego zakisisz jak nie zrobisz błędów na wszystkich wcześniejszych etapach czyli po kolei :
- dojrzała kukurydza (dolne liście zasychające góra jeszcze zielone ziarno jeszcze miękkie ale przy ściskaniu nie powinien wypływać sok)
-drobno pocięta ziarno przetrącone
- ubita
- (opcjonalnie) konserwant
- bez zanieczyszczeń ziemią z kół
- folia kiszonkarska bez dziur
- obciążenie pryzmy

118

Ja stosuję folię przezroczystą cienką a na nią grubą czarno/białą.. Ta pod spodem to jest taka jak od pakowania chleba czy torebki foliowe ( z biedronki big_smile ) po prostu przezroczysta. Ona fajnie się przykleja do Kiszonki i nie puszcza powietrza dalej na pryzmę... smile

+33 / -0 (chyba wink)

119

Brak wody skutkuje tym że trawa jest mała i zaczyna "starzeć" - zwłaszcza na górach których mam zdecydowaną większość. Zawartość cukrów zapewne będzie niska. Dziś zaczynam zwijać w baloty i w folie. Chciałbym wspomóc procesy zakiszania jakimś kwasem mlekowym ale nie mam aplikatora,
pytanie
czy jeśli przed owinięciem spryskam (opryskiwaczem plecakowym) całego balota z zewnątrz i od razu owinę folią to efekt będzie na + czy nic to nie da ?

gg 5118068

120

Chyba lepiej by było jak bys przed zwinieciem w wały spryskał, albo juz zwiniete.

mdw