61

Odp: Radia CB

co do radia to się nie wypowiem ale mam taką antenę zestawioną z alanem podczas postoju na A-4 sięgło mi ok 10km

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

62

A ja kupiłem najtańszy zestaw na allegro czyli antena i radio za jakies 200 zł i jak stoja miski to i tak wiem

Rolnik z powołania:-)

63

kuba1055 napisał/a:

Błażej w tym sprzęcie co masz 24V zamontuj falownik (przetwornicę) który przetwarza Ci prąd z 24 na 12Volt na allegro dostaniesz bez problemu ceny ok 80-100zł ja będę montował do kombajnu

to już wolę kupić takie radio które ma 12/24 V niż kupować przetwornice i specjalnie ją montować a to radio ma być uniwersalne czyli w żniwa w kombajnie po żniwach ciągnik reszta roku w samochodzie

64

Powiedzcie po co w kombajnie CB???

65

Pajej napisał/a:

Powiedzcie po co w kombajnie CB???

Przydaje się, facet co kosi u nas na usługach ma CB i gdy masz CB w ciągniku to jak coś nawali to zamiast dzwonić rozmawiasz przez CB. My mamy w zetorach i Johnie CB a w obejściu antenę i CB w domu. Jak jestem na polu to zamiast dzwonić można poinformować kogoś przez CB

66

żyjemy w erze darmowych połączeń. za 70 netto mam nielimitowane połączenia, CB używam w radiu zeby o miśkach i inspektorach wiedzieć...

67

Sąsiad  ma w sieczkarni i traktorach super sprawa ! Ciekawostka,  blisko sieczkarni są zakłócenia w traktorze  :hmmm: .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

68

jeśli już tak,to nie lepiej krótkofalówka?Pewnie taniej niż pare zestawów cb,no i nosisz w kieszeni i nie musisz skakać do kabiny jak już wysiądziesz.

69

x2x napisał/a:

żyjemy w erze darmowych połączeń. za 70 netto mam nielimitowane połączenia, CB używam w radiu zeby o miśkach i inspektorach wiedzieć...

Jak jestem w oborze to nie drę się na cały ryj tylko dzwonię do kobieciny żeby zrobiła to czy tamto, bo mamy to za free, podobnie ona nie otwiera okna i nie drze się przez całe podwórko tylko dzwoni, że za 3 minuty obiad podaje big_smile Takie czasy, a CB tylko w trasie, człowiek cały czas balansuje daleko poza granicami prawa i wiedza o aparacie ucisku jest niezbędna dla ochrony własnych interesów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

70

aparacie ucisku smile dobre
reżimu! wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

71 Ostatnio edytowany przez x2x (2013-01-08 23:07:52)

MAREKPE napisał/a:
x2x napisał/a:

Jak jestem w oborze to nie drę się na cały ryj tylko dzwonię do kobieciny żeby zrobiła to czy tamto, bo mamy to za free, podobnie ona nie otwiera okna i nie drze się przez całe podwórko tylko dzwoni, że za 3 minuty obiad podaje big_smile Takie czasy, a CB tylko w trasie, człowiek cały czas balansuje daleko poza granicami prawa i wiedza o aparacie ucisku jest niezbędna dla ochrony własnych interesów.

nie cały czas, tylko czasami :smiley:
jak jadę pusty to w wadzę się mieszcze....

72

w samochodzie rozumiem, w ciagnikach i kombajnie do porozumiewania się też ale to musi bys sprzet wyciszony a nie np c360 a kombajn bizon

73

po co w bizonie cb tam jak coś nawali to pół wsi wie że już nie kosisz

74 Ostatnio edytowany przez Igor_z1 (2013-06-17 13:23:23)

Troche odgrzeję kotleta, ale mam nadzieję, na pomoc.

Z racji, iż codziennie pokonuję w jedną stronę 50 km do pracy, a na trasie zaroiło się od wszelkiej maści nieoznaczonych radiowozów, kontroli drogowych i tajniaków z ITD - muszę się przeprosić z CB radiem. Mam radio Alan 199A. Teraz rozglądam się za anteną bo mój hustler już dokonał żywota.. Zastanawiam się nad anteną helikalną typu president florida. Mam prośbę o pomoc kogoś kto się zna na tym, czy ten typ anteny to dobry wybór na trasę. W tego typu konstrukcji podobna mi się krótki bat, którego nie będę musiał demontować przed każdym parkingiem przy centrum handlowym. Antena stała by na dachu, bliżej tyłu auta, w zależności od tego, na ile starczy przewodu. Biorę tez pod uwagę coś dłuższego przymocowanego do rantu klapy bagażnika uchwytem SF-40. Co polecacie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

W przypadku montażu do rantu klapy bagażnika bardzo istotną informacją, której nie zawarłem w powyższym słowotoku jest to że mam auto typu sedan, czyli mocowanie anteny sporo niżej od krawędzi dachu, co raczej wpłynie negatywnie na odbiór.

...jak mawiał Sofronow.

75

Ja po prostu zwolniłem. U nas tyle tego że szkoda szczekaczki włączać. Co 4 km fotoradar a między nimi ciężarówki nie o wyprzedzenia. więc nie ma sensu pociskać ...

76

Wiesz Krzychu, ja też nie jeżdżę szybko, ale jak mają mnie namierzyć bo bezpośrednio za znakiem teren zabudowany postawionym w totalnym polu pół kilometra przed zabudowaniami  z 70km/h na liczniku, wolę CB niż jego brak...

...jak mawiał Sofronow.

77

W helikalnych odbiór jest całkiem niezły, gorzej z nadawaniem. Te anteny oszukują radio tak, że ono tylko "widzi" długą antenę, ale to co z niej "wychodzi" jest średniej jakości. Nie ma cudów, jeżeli antena ma być dobra, to musi mieć minimum 1m. Poniżej 1m to już sztuka kompromisów.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

78

Czyli wybrałem sztukę kompromisów. Ale na moje potrzeby wystarczy raczej. Nie jeżdżę TIR-em smile

http://www.aetka.com.pl/Antena_cb_presi … p7586.html

Jak przyjdzie i zamontuję, to podzielę się z Wami wrażeniami.

...jak mawiał Sofronow.

79 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2013-06-21 23:49:49)

1/4 fali??   kiepsko  to  będzie  chodzić na  mobilku.  Na  bazę  1/4 fali  jest  ok, na  mobilka szukałbym  1/2.

80

antena krótka, antena minimum metr,lepsza,  gorsza,przy tym wszystkim trzeba pamiętać o czymś takim jak współczynnik SWR czyli dostrojenie anteny z kablem do radia,wystarczy podłączyć miernik między radio a antenę, trochę zabawy ze stroikiem i z byle jakiego zestawu antena-radio mamy przyzwoity sprzęt bez wydawania zbędnej kasy...