Odp: Radia CB
co do radia to się nie wypowiem ale mam taką antenę zestawioną z alanem podczas postoju na A-4 sięgło mi ok 10km
GG 5280421 Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Radia CB
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
co do radia to się nie wypowiem ale mam taką antenę zestawioną z alanem podczas postoju na A-4 sięgło mi ok 10km
A ja kupiłem najtańszy zestaw na allegro czyli antena i radio za jakies 200 zł i jak stoja miski to i tak wiem
Błażej w tym sprzęcie co masz 24V zamontuj falownik (przetwornicę) który przetwarza Ci prąd z 24 na 12Volt na allegro dostaniesz bez problemu ceny ok 80-100zł ja będę montował do kombajnu
to już wolę kupić takie radio które ma 12/24 V niż kupować przetwornice i specjalnie ją montować a to radio ma być uniwersalne czyli w żniwa w kombajnie po żniwach ciągnik reszta roku w samochodzie
Powiedzcie po co w kombajnie CB???
Powiedzcie po co w kombajnie CB???
Przydaje się, facet co kosi u nas na usługach ma CB i gdy masz CB w ciągniku to jak coś nawali to zamiast dzwonić rozmawiasz przez CB. My mamy w zetorach i Johnie CB a w obejściu antenę i CB w domu. Jak jestem na polu to zamiast dzwonić można poinformować kogoś przez CB
żyjemy w erze darmowych połączeń. za 70 netto mam nielimitowane połączenia, CB używam w radiu zeby o miśkach i inspektorach wiedzieć...
Sąsiad ma w sieczkarni i traktorach super sprawa ! Ciekawostka, blisko sieczkarni są zakłócenia w traktorze :hmmm: .
jeśli już tak,to nie lepiej krótkofalówka?Pewnie taniej niż pare zestawów cb,no i nosisz w kieszeni i nie musisz skakać do kabiny jak już wysiądziesz.
żyjemy w erze darmowych połączeń. za 70 netto mam nielimitowane połączenia, CB używam w radiu zeby o miśkach i inspektorach wiedzieć...
Jak jestem w oborze to nie drę się na cały ryj tylko dzwonię do kobieciny żeby zrobiła to czy tamto, bo mamy to za free, podobnie ona nie otwiera okna i nie drze się przez całe podwórko tylko dzwoni, że za 3 minuty obiad podaje Takie czasy, a CB tylko w trasie, człowiek cały czas balansuje daleko poza granicami prawa i wiedza o aparacie ucisku jest niezbędna dla ochrony własnych interesów.
aparacie ucisku dobre
reżimu!
x2x napisał/a:żyjemy w erze darmowych połączeń. za 70 netto mam nielimitowane połączenia, CB używam w radiu zeby o miśkach i inspektorach wiedzieć...
Jak jestem w oborze to nie drę się na cały ryj tylko dzwonię do kobieciny żeby zrobiła to czy tamto, bo mamy to za free, podobnie ona nie otwiera okna i nie drze się przez całe podwórko tylko dzwoni, że za 3 minuty obiad podaje Takie czasy, a CB tylko w trasie, człowiek cały czas balansuje daleko poza granicami prawa i wiedza o aparacie ucisku jest niezbędna dla ochrony własnych interesów.
nie cały czas, tylko czasami :smiley:
jak jadę pusty to w wadzę się mieszcze....
w samochodzie rozumiem, w ciagnikach i kombajnie do porozumiewania się też ale to musi bys sprzet wyciszony a nie np c360 a kombajn bizon
po co w bizonie cb tam jak coś nawali to pół wsi wie że już nie kosisz
Troche odgrzeję kotleta, ale mam nadzieję, na pomoc.
Z racji, iż codziennie pokonuję w jedną stronę 50 km do pracy, a na trasie zaroiło się od wszelkiej maści nieoznaczonych radiowozów, kontroli drogowych i tajniaków z ITD - muszę się przeprosić z CB radiem. Mam radio Alan 199A. Teraz rozglądam się za anteną bo mój hustler już dokonał żywota.. Zastanawiam się nad anteną helikalną typu president florida. Mam prośbę o pomoc kogoś kto się zna na tym, czy ten typ anteny to dobry wybór na trasę. W tego typu konstrukcji podobna mi się krótki bat, którego nie będę musiał demontować przed każdym parkingiem przy centrum handlowym. Antena stała by na dachu, bliżej tyłu auta, w zależności od tego, na ile starczy przewodu. Biorę tez pod uwagę coś dłuższego przymocowanego do rantu klapy bagażnika uchwytem SF-40. Co polecacie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
W przypadku montażu do rantu klapy bagażnika bardzo istotną informacją, której nie zawarłem w powyższym słowotoku jest to że mam auto typu sedan, czyli mocowanie anteny sporo niżej od krawędzi dachu, co raczej wpłynie negatywnie na odbiór.
Ja po prostu zwolniłem. U nas tyle tego że szkoda szczekaczki włączać. Co 4 km fotoradar a między nimi ciężarówki nie o wyprzedzenia. więc nie ma sensu pociskać ...
Wiesz Krzychu, ja też nie jeżdżę szybko, ale jak mają mnie namierzyć bo bezpośrednio za znakiem teren zabudowany postawionym w totalnym polu pół kilometra przed zabudowaniami z 70km/h na liczniku, wolę CB niż jego brak...
W helikalnych odbiór jest całkiem niezły, gorzej z nadawaniem. Te anteny oszukują radio tak, że ono tylko "widzi" długą antenę, ale to co z niej "wychodzi" jest średniej jakości. Nie ma cudów, jeżeli antena ma być dobra, to musi mieć minimum 1m. Poniżej 1m to już sztuka kompromisów.
Czyli wybrałem sztukę kompromisów. Ale na moje potrzeby wystarczy raczej. Nie jeżdżę TIR-em
http://www.aetka.com.pl/Antena_cb_presi … p7586.html
Jak przyjdzie i zamontuję, to podzielę się z Wami wrażeniami.
1/4 fali?? kiepsko to będzie chodzić na mobilku. Na bazę 1/4 fali jest ok, na mobilka szukałbym 1/2.
antena krótka, antena minimum metr,lepsza, gorsza,przy tym wszystkim trzeba pamiętać o czymś takim jak współczynnik SWR czyli dostrojenie anteny z kablem do radia,wystarczy podłączyć miernik między radio a antenę, trochę zabawy ze stroikiem i z byle jakiego zestawu antena-radio mamy przyzwoity sprzęt bez wydawania zbędnej kasy...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Radia CB
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo