Odp: Przystawka do kukurydzy.
sita zostawcie żaluzje .. nic jej nie będzie ... jak oryginalnie bez zwalniaczy osiągniecie 700 obr to spokojnie możecie kuku kosić ..
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Przystawka do kukurydzy.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
sita zostawcie żaluzje .. nic jej nie będzie ... jak oryginalnie bez zwalniaczy osiągniecie 700 obr to spokojnie możecie kuku kosić ..
co do tych zasłon z blachy na pierwszą kaskadę wytrząsaczy to podobno jak jej nie ma to może wyrwać tą kratkę, ja koszę bez sita żaluzjowego i mam tylko górne własnej produkcji ale teraz mam jeszcze otworowe 16mm i 20mm, chłopaki u nas kosili lexionem tylko na górnym 20 i było git
A co z chwytakiem kamieni , zaślepia się go ?
tak chwytak sie zaślepia zwykłą blachą ... i tyle
Sito górne zwykła żaluzja. dolne mam otworowe (nie pamiętam wymiaru ale spore) A co do chwytacza to lepiej zaślepić. Ten rok robiłem bez zaślepki ale 2 razy wyciągałem chwytacz do spawania na jesień dorobię zaślepkę. Co do zasłon to pewnie poszło by bez ale szkoda wytrząsaczy bo te kratki to połupało by w cholerę.
ja też nie miałem zaślepki na chwytacz, ale jednak go zrobie to będzie taki płynniejszy przepływ no i syfu w nim nie będzie. A odnośnie klepiska to ten fartuch za nim nie jest taki jak przy klepisku zbożowym tylko jest z takim podwyższeniem żeby masa łatwiej mogła wskoczyć na wytrząsacze a nie od razu na sita. Dodatkowo na samym początku wytrząsacza jest hmmm taki pionowy kawałek sztywnej gumy żeby masa nie spadła przed niego
Blachy na wytrząsacze muszą być, ja nie miałem i wywaliło mi siatkę z wytrząsacza, przysłony na bęben też nie mam bo od bizona okazały się za wąskie (podobno bez przysłon bardziej kruszy ziarno) klepiska nie wymieniałem i nic mi się nie zabijało, z opinii zaciągniętej u obszarnika (200ha kuku) wynika, że klepisko należy wymienić jeżeli będziesz kosił zamarzniętą lub zaśnieżoną kuku.
Ja kosiłem w śniegu i na mrozie więc w pierwszym roku przeszedłem wszystko. Klepisko mam od kukurydzy ale przy bardzo mokrej jaką miałem w ubiegłem roku to i tak się zaklejało ale na rano jak zawsze wyczyściłem to było ok. I ogólnie przez tą wilgotność dość dużo mi łupał ziarno. Na szczęście nic się nie zmarnowało i wszystko wykorzystane
Dużo za wąskie są te blachy do bizona?
u mnie w 516 to te blachy też nie są takie żeby było idealnie szczelnie do środka, teraz nie mam gardzieli i klepiska to wszystko ładnie widać to mogę zrobić foto
No to dawaj Laszek.
Dużo za wąskie są te blachy do bizona?
Brakuje po 1,5cm ale przyspawam większą podkładkę i będzie git.
Przykręciłem je na trzy śruby, ale siła odśrodkowa zaczęła wyginać końcówki, więc kosiłem bez nich.
To są oryginalne czy dorabiane?
ładne cepy
oryginalne,fakt trochę krzywe ale w zbożu nie trafia się żeby kłosy były pełne a połamanego ziarna też się nie znajdzie ( chodziło mi tu o cepy) a codo blach to takie były jak kupiłem przystawkę z adaptacją. Najważniejsze że wszystko idealnie pasowało na dziury bez żadnych przeróbek i dobrze wyważone
Chłopaki mam pytanie czy Fortschritt E 514 da rade sobie z przystawka 5 rzędowa z docinaczem ???
wyzwanie dla pasów, no i sita miały by co robić...
Zapomnij , dupa ziemi nie będzie dotykać przy 4 już galancie podskakuje.
Szukam przystawki 6 rzędów z docinaczem nożowym.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Przystawka do kukurydzy.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo