21

Odp: Przystawka do kukurydzy.

sita zostawcie żaluzje .. nic jej nie będzie ...     jak  oryginalnie bez zwalniaczy osiągniecie 700 obr to   spokojnie możecie kuku kosić ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

22

co do tych zasłon z blachy na pierwszą kaskadę wytrząsaczy to podobno jak jej nie ma to może wyrwać tą kratkę, ja koszę bez sita żaluzjowego i mam tylko górne własnej produkcji ale teraz mam jeszcze otworowe 16mm i 20mm, chłopaki u nas kosili lexionem tylko na górnym 20 i było git

E 516 na części
Telefon 695 076 269

23

A co z chwytakiem kamieni , zaślepia się go ?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

24

tak chwytak sie zaślepia  zwykłą blachą ... i tyle

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

25 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2013-02-13 23:33:10)

Sito górne zwykła żaluzja. dolne mam otworowe (nie pamiętam wymiaru ale spore) A co do chwytacza to lepiej zaślepić. Ten rok robiłem bez zaślepki ale 2 razy wyciągałem chwytacz do spawania na jesień dorobię zaślepkę. Co do zasłon to pewnie poszło by bez ale szkoda wytrząsaczy bo te kratki to połupało by w cholerę.

26 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-02-13 23:41:23)

ja też nie miałem zaślepki na chwytacz, ale jednak go zrobie to będzie taki płynniejszy przepływ no i syfu w nim nie będzie. A odnośnie klepiska to ten fartuch za nim nie jest taki jak przy klepisku zbożowym tylko jest z takim podwyższeniem żeby masa łatwiej mogła wskoczyć na wytrząsacze a nie od razu na sita. Dodatkowo na samym początku wytrząsacza jest hmmm taki pionowy kawałek sztywnej gumy żeby masa nie spadła przed niego

E 516 na części
Telefon 695 076 269

27

Blachy na wytrząsacze muszą być, ja nie miałem i wywaliło mi siatkę z wytrząsacza, przysłony na bęben też nie mam bo od bizona okazały się za wąskie (podobno bez przysłon bardziej kruszy ziarno) klepiska nie wymieniałem i nic mi się nie zabijało, z opinii zaciągniętej u obszarnika (200ha kuku) wynika, że klepisko należy wymienić jeżeli będziesz kosił zamarzniętą lub zaśnieżoną kuku.

28

Ja kosiłem w śniegu i na mrozie więc w pierwszym roku przeszedłem wszystko. Klepisko mam od kukurydzy ale przy bardzo mokrej jaką miałem w ubiegłem roku to i tak się zaklejało ale na rano jak zawsze wyczyściłem to było ok. I ogólnie przez tą wilgotność dość dużo mi łupał ziarno. Na szczęście nic się nie zmarnowało i wszystko wykorzystane

E 516 na części
Telefon 695 076 269

29

Dużo za wąskie są te blachy do bizona?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

30

u mnie w 516 to te blachy też nie są takie żeby było idealnie szczelnie do środka, teraz nie mam gardzieli i klepiska to wszystko ładnie widać to mogę zrobić foto

E 516 na części
Telefon 695 076 269

31

No to dawaj Laszek.

32

pawelg napisał/a:

Dużo za wąskie są te blachy do bizona?

Brakuje po 1,5cm ale przyspawam większą podkładkę i będzie git.
Przykręciłem je na trzy śruby, ale siła odśrodkowa zaczęła wyginać końcówki, więc kosiłem bez nich.

33

http://www.fotoload.pl/123aa46/8cf8dc8e06563b759c0324bc9c4ad03219200_min.jpg
Obiecane zdjęcie chociaż troszkę późno

E 516 na części
Telefon 695 076 269

34

To są oryginalne czy dorabiane?

35

ładne cepy smile

36 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-03-15 23:04:11)

oryginalne,fakt trochę krzywe ale w zbożu nie trafia się żeby kłosy były pełne a połamanego ziarna też się nie znajdzie ( chodziło mi tu o cepy) a codo blach to takie były jak kupiłem przystawkę z adaptacją. Najważniejsze że wszystko idealnie pasowało na dziury bez żadnych przeróbek i dobrze wyważone

E 516 na części
Telefon 695 076 269

37

Chłopaki mam pytanie czy Fortschritt E 514 da rade sobie z przystawka 5 rzędowa z docinaczem ???

38

wyzwanie dla pasów, no i sita miały by co robić...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

39

Zapomnij , dupa ziemi nie będzie dotykać przy 4 już galancie podskakuje.

40

Szukam przystawki 6 rzędów z docinaczem nożowym.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h