41

Odp: Jaki ciągnik do tura??

U henia jak robiłem i jak jeszcze mieli bydło to zależy kto robił przy gnoju i kiszonce, jeden robił wszystko od 6 do max 10 a inny to od 6 do 11 sam gnój a gdzie dopiero kiszonka... Dobrze dopasowany budynek to podstawa, w mojej okolicy właśnie kilka osób postawiło nowe obory gospodarczym sposobem i jak z nimi gadałem to tylko sami się sobie dziwili że czemu tak późno to zrobili, i o kosztach też nie mówili że były jakieś kosmiczne. Rano tylko pozgarynać gnój do ganku, wypchnąć turem, naścielić, wydoić w ładnym już czystym i suchym no i kiszonka też przywieziona turem albo wycinakiem... Dużo robi już wtedy traktor. U siebie też jak przypomne sobie jak kiedyś był wyciąg linowy to mnie już ręce bolą... Teraz jest ganek na ciapka z tym że nie przejazdowy i na końcu muszę o długość traktora przerzucić. Jak będzie ładowarka to nie będzie już tego problemu. Mosty już mam zwężone a na resztę to dopiero po żniwach kukurydzianych. Jakoś narazie natchnienie mi uciekło big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

42

w tej chwili wszystkiego mam 40 sztuk rozstawione w 3 oborach w tym dwóch starych których nie mam jak zmodernizować bo są małe i ciasne. Robię sam bo ojciec już nie może z powodu okropnych bóli kręgosłupa to muszę sam wywalić gnój nanieść paszy wydoić pościelić cielęta napoić uwierzcie mi ale czasu schodzi od cholery.

43

I skończysz jak Twój ojciec jeśli nie podejmiesz żadnych kroków ku modernizacji lub budowy czegoś nowego...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

44

A zona to gdzie?

45

moje mućki dzień i noc na trawce, aż do zimy

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

Sławku tu taka nie najgorsza 300 z turem smile Nie wiem ile to km od Ciebie ale może akurat.

http://tablica.pl/oferta/ciagnik-fortsc … bcae92ab96

47

To chyba tur od 360, tyle że ma inne siłowniki. Jak pompa by dobrze w nim grała to ten tur za długo nie pochodzi chyba...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Właśnie jakiś taki krótki mi się wydawał ;

49

Laszek napisał/a:

To chyba tur od 360, tyle że ma inne siłowniki. Jak pompa by dobrze w nim grała to ten tur za długo nie pochodzi chyba...

Równo 10 lat temu ładowałem kumpla C-328 z turem 1 silnik kompletny od Jelcza na naczepę - dał radę więc spoko panowie, nie ważne czym ważne co i jak.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

50

Forszaj by był i nawet nie tak daleko, ale narazie muszę dozbierać coś kasy.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

51

Marku podnieść ciężar to nie sztuka ale pchając coś to byłby większy opór. Ja jak miałem też tura przy ciapku to ładowałem drewno na przyczepę 7,5 metra długie i 45cm średnicy. Z tyłu była skrzynia ta oryginalna przeciwwaga pełna kamieni i wypełniona betonem a i tak tył się unosił momentami. Cud był że pompa wytrzymała ale to jeszcze była taka wiekowa więc materiał musiał być dobry

E 516 na części
Telefon 695 076 269