361

Odp: Sprzegło 323A

Chciałbym wymienić łozysko 6216 te z przodu sprzegła a nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić   szukałem na forum ale chyba tego nie ma opisanego albo ja jestem zbyt tempy jak ktoś to juz przerabiał to prosze o krótki instruktarz co? gdzie? jak? zrobić.

362

jeżeli mówisz o tym małym na samym przodzie sprzęgła? Skrop się wcześniej wodą święconą, wybebeszenie sprzęgła to gruba robota.
Jestem po wymianie tarczy biegów, miałem koszmarnie zjechany docisk, kupiłem nadwymiarową tarczę i doraźnie powinno zamknąć temat. Niestety docisk w perspektywie do wymiany.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

363

Jeśli to, na którym wisi docisk poprzez wałek, który łączy się ze sprzęgłem gumowym to:
-wywalasz motor
-wyciągasz sprzęgło
-demontujesz sprzęgło, aby pozostał komplet : dekiel sprzęgła, wałek na łożysku z dociskiem
-wyciskasz wałek z dociskiem z łożyska
-wyciągasz seger zabezpieczający łożysko
-wyciskasz łożysko   
UWAGA na dekiel - jest dosyć delikatny, można połamać.

364 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-10-14 21:26:52)

Zauważyłem  ostatnio że im więcej jadę  tym pedał sprzęgła robi  się  trudniejszy  do wciśnięcia .  Zgaszę silnik i włączę znowu i jest  w miarę . Znowu  pochodzi trochę  i to  samo . W zaworze  pod  kabiną niczego  nie  było ostatnio . Ten zawór może się zacinać ?  Zaczynam się coraz  bardziej  zastanawiać  nad przerobieniem  sprzęgła  na mechaniczne .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

365

Panowie a dało by się zrobić sprzęgło w ZT323 zamiast tych pompek itp na mechaniczne czyli przekładnia jakaś i to wszystko ?? Jak myślicie ? No i to musiało by lekko chodzić bo sprzęgło w nim to nie małe..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

366

Samo mechaniczne ?  Co z hamulcem  skrzyni ,  jest hydrauliczny ? Da się  ale trzeba dużo przełożeń dać  aby lekko było . Jedna dźwignia  powinna iść na ten właśnie hamulec . To jest wykonalne .  Ja planuję założyć jeszcze  filtr  hydrauliczny tylko   na wspomaganiu sprzęgła .

367

Sebastian napisał/a:

Samo mechaniczne ?  Co z hamulcem  skrzyni ,  jest hydrauliczny ?

Nie zagłębiałem się nadto w temacie hamulca, ale jeśli sprzęgło poprawnie rozłącza napęd, to jest on zbyteczny. A poza tym, to skoro hamuje on wałek w skrzyni, to łącząc się z drugim, który ma napęd od kół, będzie zgrzytać jeszcze bardziej.

368

Sebastian a nie wystarczy Ci ten filtr na rurze ssawnej? Karol ja na twoim miejscu poprawiłbym co trzeba, nic nie przerabiał i cieszyłbym się że tak  helmut zrobił, że cały dzień pracujesz i noga nie boli smile

369

Grzegorz 89  Mam go nie oryginalnego bo stary  rozerwało   . Ostatnio w wspomaganiu sprzęgła znalazłem kawałek metalu czyli filtr nie spełnia swej roli . . Do tego jak mi hydraulikę częściowo przytkało  na sprzęgle i nie  dostawała tyle oleju  co trzeba  to zgrzytały biegi . Po załatwieniu problemu przestały . Na to wychodzi że hamulec skrzyni też nie dostawał oleju i nie działał jak trzeba i dla tego te zgrzyty .

370

Ja żeby sprzęgło i hamulec lżej działało wymieniłem dławiczki w krućcach na zasilaniu wspomagań. Orygnalne mialy malutki otwór i często sie przypychał, te co założyłem maja około 1mm otwór i teraz jest bajka. Wszystko leciutko chodzi i co ważne szybko reagują.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

371

no to nie wystarczyło w starum dławiku rozwiercić dziury

372 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2013-01-25 18:40:56)

Ja w swoim  dławiki rozwiercałem nie powiem pomogło . Hamulce teraz brzytew  ! Sprzęgło też luks  może jeszcze podwiercę na sprzęge he he .

373

nie wiedziałem na ile to się sprawdzi i wolałem oryginału nie ruszać. Miałem takie podkładki ze starego telewizora marki neptun 636 więc zamontowałem i teraz śmiga.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

374

Mam taki mały dylemat, mianowicie nie wiem czy dobrze poskładałem sprzęgło, nie mam katalogu do 323 zt a po pół  roku jak rozebrałem na jesień  to już nie pamiętam sad,  proszę o podpowiedz ile luzu ma być miedzy dociskiem I stopnia a tom obudową od strony gum, u mnie w tym okrągłym otworze docisk jest bardzo blisko tj, że ten korek zaślepiający aż obcierał, nie słyszę by obcierało o tom obudowę ale tego się obawiam. Jak jest prawidłowo zablokowane łożysko w obudowie miedzy sprzęgłem a tymi gumami co łączom je z silnikiem ?  (umie wcale nie jest) .

375

Poszukaj dobrze a znajdziesz zdjęcia całego sprzęgła wraz opisem ustawień.

376

zdjęcia nie widziałem to fakt bo i tych wątków jest sporo o nim;) bardziej liczyłem na konkretną odpowiedz, dodam że ta obudowa mi się grzeje co oddziela sprzęgło od gum a w sumie ciągnik chodził chwilkę ( 10min) jak na moje oko jest za blisko jej, biegi dało się wyregulować nawet to hydrauliczne sprzęgło uruchomić , ale jak ustawiłem tak jak tu jest opisane to mi nie chciało bez zgrzytów biegów wbijać dopiero jak dałem łopatki bardzo blisko łożyska oporowego to wbija bez zgrzytów i jakby już na hydraulicznym tylko;)

377

Panowie gdzie zacząć szukać przyczyny a mianowicie mój 323 zaczął szarpać podczas ruszania lub zmiany biegu na wyższy ale tylko pod obciążeniem. Łapki sprawdzone, układ szczelny niezapowietrzony

378

tarcza albo docisk kończy swój żywot.  Albo za bardzo dostało w dupę i chwilowo szarpie. W samochodzie kiedyś tak miałem. Dostał w dupę z przeładowaną lawetą i myślałem że się skończy ale przeszło. 
Poczekaj przyczyna sama się znjadzie...

379

Gumy są całe, na razie nie ma czasu żeby grzebać ale ruszanie z przyczepami to masakra ciągnik podskakuje jak głupi

380

pab-lo napisał/a:

Mam taki mały dylemat, mianowicie nie wiem czy dobrze poskładałem sprzęgło, nie mam katalogu do 323 zt a po pół  roku jak rozebrałem na jesień  to już nie pamiętam sad,  proszę o podpowiedz ile luzu ma być miedzy dociskiem I stopnia a tom obudową od strony gum, u mnie w tym okrągłym otworze docisk jest bardzo blisko tj, że ten korek zaślepiający aż obcierał, nie słyszę by obcierało o tom obudowę ale tego się obawiam. Jak jest prawidłowo zablokowane łożysko w obudowie miedzy sprzęgłem a tymi gumami co łączom je z silnikiem ?  (umie wcale nie jest) .

Masz źle złożone sprzęgło i chyba brakuje Ci kilku elementów. Jak jesteś jeszcze zainteresowany, to z odpowiednimi rysunkami pociągniemy ten temat.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.