Temat: Lato 2013
U mnie całe żyto leży równo z ziemią, pszenżyto miejscami a mieszanki mam nadzieję że stoi ale to się okaże, jak nie padało to nie padało a teraz nie chce przestać. U nas leję cały czas od wczorajszego rana :nooo:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie całe żyto leży równo z ziemią, pszenżyto miejscami a mieszanki mam nadzieję że stoi ale to się okaże, jak nie padało to nie padało a teraz nie chce przestać. U nas leję cały czas od wczorajszego rana :nooo:
Sławek to wątek lato2013 czy ręce opadają ? Pszenice jare położone ale kłóski wstają i myślę że będzie ok.
Lato nam się rozpoczęło nieciekawie ale jest światełko w tunelu bo właśnie przestało padać, teraz potrzeba tylko słońca :smiley:
Ja byłem na łąkach rano. Siano w balotach w wodzie, pastuchy na 2 łąkach pozalewane bo wody do kolan miejscami i bydło siedzi na takich "wyspach" gdzie nie ma wody. Ziemniaki mają wody równo z redlinami. Chciałem deszczu niedawno to mam.
Polak tak ma że lubi narzekać ma za mało biadoli a jak za dużo to pier....
więc tak byłem dziś u kuzyna strażaka .... mówi że już dawno nikt nie widział takiego deszczyku ... w ciągu 24 godzin wg tych próbników spadło 110l m2 .... średnia 3 tygodniowa tego miesiąca ...niby w jeden dzien ...
u mnie w dwa dni 65l
Przez dwa dni, do małego basenika mojej córki, kupionego w Biedronce za ok 20 zł, którego to wymyłem i odwróciłem do góry dnem nalało prawie pełno wody. Jutro obmierze z ciekawośc,i ale mysle ze ok 120 ltr grubo
Dziś wróciłem z manewrów z Budziejewa i powiem że macie tam przej.... w tym roku tyle pszenicy leży i innych zbóż że łatwo nie będzie ale żeby kukurydza leżała.
Dziś wróciłem z manewrów z Budziejewa i powiem że macie tam przej.... w tym roku tyle pszenicy leży i innych zbóż że łatwo nie będzie ale żeby kukurydza leżała.
:wow: kukurydza!?!
a no leży kukurydza i to już jakiś czas
to u mnie z opadami skromnie najwięcej za jednym posiedzeniem spadło 27, poprawiło jeszcze 5 i to wszystko. z ostatnich deszczy z tygodnia wyszło 68mm i od tego czasu nie pada.
Byłem dzisiaj zobaczyć na jęczmień ozimy, brakuję mu 2-3 dni słońca i można kosić
U mnie pada praktycznie cały czas nie wiem kiedy się skończy , pełnia siewu kukurydzy ludziska przesiewają , ja na końcówce kiszonkowej i gryki mi trochę zostało . Nadają pogodę więc może po niedzieli pozasiewam , no i siana mam jeszcze z 15 ha do skoszenia , także non stop ostra jazda bez trzymanki. A Wy jak pozasiewane?
zaniemówiłem Paweł, nigdy nie miałem takiego cyrku z opadami aby przesiewać kukurydzę. Współczucie brachu.
Dzięki Fenol , ja już się nawet nie w..denerwuje co będzie to będzie pole i kobieta nie mogą leżeć odłogiem więc sieje może coś się zbierze .
Sezon " Żniwa 2013 " rozpoczęty, dzisiaj skosiliśmy niecały hektar jęczmienia, ziarno suche a pod wieczór zdążyliśmy jeszcze zebrać słomę reszta jęczmienia jest na górze więc muszę poczekać aż ziemia przeschnie
To jakiś żart czy co?
od cwaniaczek z wielkopolski .....
A jak sypał?
Żaden żart, ziarno na przyczepie a słoma w stodole, mierzyliście kiedyś ile waży pełen zbiornik jęczmienia w 512 ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo