41

Odp: Akumulatory

To że nie ma regulatora jako oddzielnego elementu nie znaczy że go w ogóle nie ma. Może być jako dodatkowa kostka na alternatorze, a nawet połączony na stałe ze szczotkami. Najlepiej by było wziąć miernik, posprawdzać ładowanie na różnych obrotach i było by wiadomo. Dla instalacji 24 V maksymalne to chyba będzie 28,8 V.

42 Ostatnio edytowany przez jano323 (2012-11-17 17:35:32)

a alternator 24v nie ma regulatora ??? morze ten elektryk go nie widział ? (mała kostka na alternatorze )

ps. kolega mnie wyprzedził big_smile

43

koledzy alternator ma regulator w sobie jak go kupowalem to mnie o tym poinformowano a ladowanie z niego wynosi 27,6v

Fortschritt zt 423 a razy 2

44

Dziś prawie w gębę wybuchł mi akumulator. Jest jeszcze na gwarancji czy jest możliwość że uznają ? Zrobiłem zwarcie przypadkowo jak montowałem linkę obrotomierza....

45

Nikt ci w gębe nie da jak to zgłosisz, ale nie takie numery przechodziły wiec próbuj.

mdw

46

Spokojnie idz oddaj na gwarancje. U nas jakieś dwa lata temu mieliśmy problem  z odpalaniem 514 i bralismy z 23 na krotko i tak z kilkanascie razy i nam jeden nowy spuchł, co prawda nie dali zamiennego na wymiane, ale co sie potem okazało nie dało go naprawic i dali nam nowy. smile

47

Tutaj filozofii nie ma. Podczas ładowania akumulatora wytwarza się wolny wodór, którego niewielka ilość w połączeniu z iskrą powoduje wybuch. Iskrę robi operator lub wadliwa klema, czyli z winy operatora. Tak czy siak nikt baterii na nową nie wymieni, ale próba nie granat, ręki nie urwie, więc jedź do sprzedawcy i negocjuj.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

48

No właśnie a na zakończenie całego dnia byłem szczęśliwy że doszedłem ładu z pompą od pompiarza i wtryskami że w końcu odpalił. Przestawił zapłon o 180 stopni i nie gadał. Później akumulator walnął i znowu do domu przygnębiony..... Pojadę pogadam powiem co i jak. Czy po takim wybuchu  można przełożyć  środek w inną skrzynkę i zalać elektrolitem. Będzie działało w razie jakby nie dało rady wymienić? Mówię o domowych sposobach.

49

Grzegorz, jeśli nie pourywało mocowań płyt to można, tylko po co... chcesz ryzykować kolejne atrakcje a w najgorszym wypadku pożar? Nie szkoda sprzętu?

50

Szkoda mi po prostu baterii bo w żniwa kupiłem.... Ale jak się nie wymieni pewnie zęby zacisnę i kupię drugi dobrze że ryło całe smile

51

Miałem dwa lata temu w zimie podobnie tylko, że morda trochę ucierpiała i krew się polała, w uchu i piszczało kilka dni i przez jeden dzień widziałem taką mglistą plamkę, a bateria nadawała się tylko do kontenera.
Dostałem kiedyś baterię po podobnej przygodzie, ale o wiele łagodniejszej dla niej samej i przy pomocy porozrywanych fragmentów, lutownicy pistoletowej i lasek plastiku stosowanych do tzw pistoletów klejących, posklejałem tak, że jeszcze długo działał i pojechał do nowego właściciela w lubelskie wraz z wózkiem widłowym.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

52

No u mnie to z dwóch stron pękł ale na duże kawałki to dałoby radę zrobić. Reklamacji raczej nie uznają bo niby to uszkodzenie mechaniczne, Nawet na to nie liczyłem za bardzo. Czy  jak posklejałbym to wystarczy zalać kupionym elektrolitem czy trzeba go jeszcze z wodą mieszać, tak żeby wyszedł25% kwas? Mnie też na twarz poleciało ale opłukałem zimną wodą i przestało piec, a stałem z metr od niego w uszach jeszcze mi w nocy dzwoniło.

53

jak chcesz lać nowy elektrolit to wpierw wypłucz aku wodą destylowaną. Dokładnie to go zalej wodą i podłącz pod prostownik przez zdławienie które da natężenie prądu w przybliżeniu Q10 (10%pojemności aku,  dla aku 120Ah wychodzi 12A). Ładuj przez 1godz. Zlej wodę i zalej Świerzym elektrolitem bez żadnego rozcieńczania. Podłącz aku pod prostownik na około 4godz (ładowanie prądem Q5).
Tak w skrócie można to przedstawić. Jak zdążyłeś zasiarczyć aku to zalewając nowy elektrolit powinieneś przeprowadzić proces odsiarczania, co się w małym stopniu kalkuluje...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

54

Grzegorz  jak sobie nie poradzisz to udaj się do Mieczysława Głąba z Wielączy  . Kiedyś naprawiał akumulatory

55

z takim nazwiskiem to przerąbane

56

Dobra dzięki, za namiar jeszcze wczoraj się dogadałem z gościem i spróbuję zareklamować nic nie szkodzi. Na wiosnę nie będzie mi potrzebny, to mam czas na eksperymenty. Ewentualnie może poszukam jakichś używek,jakby dobre były.

57

Poczytałem trochę w internecie ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jednoznacznej czy jest sens walczyć z odsiarczanie gdy z jednej celi cieknie brunatny elektrolit?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

58

Powiem Ci że odsiarczać samemu w garażu to poraniony pomysł. Bawiłem się tak z aku d forsza i wielki h.. z tego dało. Jakaku jest wmiare nowy to możesz się pokusić o oddania go do regeneracji. Dadzą Ci taki jak oddajesz, dostaniesz gwarancje i koszt dużo więksay od garażowego odsiarczania noe będzie...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

59

Też myślałem o odsiarczaniu ale mi odradzili więc kupiłem nowe

60

Grzegorz89 napisał/a:

. Ewentualnie może poszukam jakichś używek,jakby dobre były.

Z używek to polecam------ale młode wdówki.