561

Odp: Rzepak

usłyszałem  jeden ciekawy patent na desykacje rzepaku ...  a mianowicie teraz jak jest jeszcze zielony  przejechać ciągnikiem i porobić ścieżki  ... położyć rzepak . a następnie jak będzie juz czas  jechać pryskać już w zrobionych ścieżkach ... niby mniejsze straty juz na suchym rzepaku się zrobi ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

562

Ja dzisiaj opryskałem smile znam termin koszenia :dance:

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

563

Piotrze a jakim środkiem ?  jaka dawka ? dawałeś klej ?  u nas nikt jeszcze nie pryska ... jeszcze za szybko

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

564

wojtas napisał/a:

usłyszałem  jeden ciekawy patent na desykacje rzepaku ...  a mianowicie teraz jak jest jeszcze zielony  przejechać ciągnikiem i porobić ścieżki  ... położyć rzepak . a następnie jak będzie juz czas  jechać pryskać już w zrobionych ścieżkach ... niby mniejsze straty juz na suchym rzepaku się zrobi ...

dobrze usłyszałeś ale najlepiej jest jak  łuszczyna  zielona pojechać z klejem,wtedy na pewno ten klej zadziała ,zrobią się te ścieżki,następnie 10 dni przed zbiorem prysnąć roundupem albo jakimś zamiennikiem (4l/ha) z siarczanem amonu(5kg/ha) i z głowy przynajmniej ja tak robie

565

Mi siarczan odradzili, pryskał może będę na koniec tygodnia a może po niedzieli bo zielony jeszcze.

566

tomek1974 napisał/a:

Mi siarczan odradzili, pryskał może będę na koniec tygodnia a może po niedzieli bo zielony jeszcze.

dlaczego??

567

Jak mądre ludzie odradzają siarczan to nim nie pryskam.

568

tomek1974 napisał/a:

Jak mądre ludzie odradzają siarczan to nim nie pryskam.

a mi mądre doradzają big_smile

569

ilu ludzi tyle opinii ...

570

Siarczan może być ale 2kg a nie 5,bo wtedy pali tylko górę bo glifosat  nie  zdąży przemieścić się do korzenia

571

siarczanu należy dać 2%

572

planuje mieszankę na rzepak   w sumie do wyboru  albo Reglone w dawce 3l na ha  lub rofosat w 4l   do tego FLEX  sklejacz ??? chyba ze coś innego w miarę rozsądnego macie ?

573

sklejanie i desykacja glifosatem w jednym zabiegu to nieporozumienie. Albo rybki albo pipki. Aby glifosat działał dobrze- max 120 litrów wody/ha, sklejacz minimum 250 litrów. Jeśli dasz 250 litrów wody to aby glifosat działał dobrze minimum 5litrów, a w 100 litrach wystarczy 2.5-3 litry

574

glyfos 3l +as 1l +claister 0,3l ta mieszanka w zeszłym roku się sprawdziła

575

mpopis ... mam małe pytanie jak to jest  że aby oprysk działał prawidłowo np na grzyba to trzeba mu dać  około 300l wody wtedy roślina jest dobrze pokryta i gitara smile
a glifosatem  dać mniejszą ilośc wody czyli większe stężenie    no niby ok ale jest mniejsza ilośc wody przez co słabiej roślina zostanie pokryta   hmm

576

glifosat 150 litrach wody a w 250 to tak jakbyś pił spirytus albo wódkę co szybciej na Ciebie zadziała??

577

dokładnie tak jak pisze jack, tu liczy się kontakt z rośliną a nie stopień pokrycia. nie musi być pokrycie całych roślin a i tak uschną

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

578

Dokładnie jak wyżej też słyszałem że najpierw sklejacz potem glifosat ale niektórzy do tej pory jechali raz i wszystko razem i mówią że jest ok,a inni mówią że sklejacz robi osłonę i desykacja już nie jest taka skuteczna ilu ludzi tylu ekspertów.

579

idealne pokrycie jest istotne przy środkach kontaktowych ( grzybówka ziemniaczana- większość, sklejacze, chlorotalonil ), a przy systemicznych liczy się stężenie. Wystarczy kilka kropelek, ale solidnych

580

Panowie a jak u was ceny skupu mi proponują 1570 netto odbiór z gospodarstwa.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."