101 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-01-02 00:30:37)

Odp: prawo jazdy kat. T

Ja zdawałem na MF 255 i przyczepa czwórka. Ciągnik nie miał hamulców tzn łapał samym końcem a co najlepsze jego minimalne obroty były ustawione na 1300.
Przyczepa zaś była istnym przeciwieństwem tej na której się uczyłem bo reagowała momentalnie a moją musiałem pchać i pchać by zmieniła "zdanie"
No ale dałem radę.
A do cofanie tandemem to jakiś żart ...

102

Właśnie zdałem na prawo jazdy kat B+E za pierwszym razem, nareszcie legalnie będę ciągnikiem pomykał big_smile

103 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-07-08 20:18:06)

Powodzenia tylko uważaj abyś kół nie pogubił.;)

104

ja ukończyłem kurs ... a na egzamin nie mam czasu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

105

Ja mam c+e to chyba ciapkiem mogę latać?

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

106

pewnie big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

107

Żartowałem.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

108

Dla mnie to całe B+E i jazda ciągnikiem to jakieś popapranie. B uprawnia do jazdy masa nie przekraczającą 3,5 t. Ale to, że ciągnik waży grubo ponad te 3,5 t. już nie liczę, że może ciągnąć tą przyczepę rzekomą, która może ważyć dużo więcej. Więc dlaczego B+E nie ma jakiegoś ograniczenia tonażowego ? Można się spierać, że ciągnik nie jedzie z duża prędkością ale to też dla mnie bzdura.. przecież przy masie ciągnika z przyczepą, która może przekraczać 20 ton jego zatrzymanie nie następuję w miejscu. Kurs na T ma swoje zasady, manewry inne niż kurs na B. Sam posiadam T i B. Bo prowadzę ciągnik i samochód. No ale to nasz Kraj, mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni i poprawią przepisy. big_smile

109

Tak samo właśnie że mając T nie można jechać samochodem z lawetą a jak by nie patrzeć jazda traktorem z przyczepą wymaga większych umiejętności

E 516 na części
Telefon 695 076 269

110

Mi to tłumaczyli tak , że można na B+E jechać ciągnikiem z przyczepą lub przyczepami. Tyle jest w kodeksie, a w przypadku próby wlepienia mandatu nie godzić się bo nie ma podstaw. Nie ma ograniczenia tonażowego jedynie na B+E zestaw ciągnika i przyczep nie może wynosić więcej niż 24metry. Mierzyłem to 323 hl8011 i autosan d83 zostaje jeszcze ze 3 metry:) Jeśli chodzi o ograniczenia tonażowe to dotyczą tylko zespołu samochody z przyczepą, na ciągnik nie działają. Tak samo jak pojazdy wolnobieżne można na kat B jeździć tylko który kombajn zbożowy ma mniej niż 3.5tony tongue

111

Ja własnie będe się przymierzał do zdawania kat. T. Wiecie czy są to nowe testy czy jeszcze stare na Ciągnik ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

112

Laszek napisał/a:

Tak samo właśnie że mając T nie można jechać samochodem z lawetą a jak by nie patrzeć jazda traktorem z przyczepą wymaga większych umiejętności

Tu pozwolę się nie zgodzić.... spróbuj np cofnąć LT lub Sprinterem Maxem z wozem (laweta z obrotnicą na dwa auta). Gwarantuję, że będziesz wolał jechać ciągnikiem z przyczepą.

113

Karol323 napisał/a:

Ja własnie będe się przymierzał do zdawania kat. T. Wiecie czy są to nowe testy czy jeszcze stare na Ciągnik ?

Wiesz co nie jestem pewien co do kat. T ale na E do B nie było testów tylko sam praktyczny. Myślę, że w przypadku T będzie tak samo.

114

No tak ale ile jest takich lawet z obrotnicą...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

115

a ile jest ciągników powyżej 3,5t ?;-) ilu traktorzystów jeździ z dwoma przyczepami? większość z mi znanych, gdzie tylko może jeździ na około z przyczepą, aby tylko nie cofać, a przy cofaniu najczęściej przeczepia się przodem... big_smile

116

Karol323 napisał/a:

Testy są już te nowe tak jak i na kat. B

117

BE uprawnia do kierowania zespołem pojazdów ... koniec kropka ...mamy taką ustawe jaką mamy i pasuje ... po za tym  zrobienie E kosztuje z kursem itp około 1200zł więc  nie ma co płakać ...

118

goldenarts napisał/a:
Laszek napisał/a:

Tu pozwolę się nie zgodzić.... spróbuj np cofnąć LT lub Sprinterem Maxem z wozem (laweta z obrotnicą na dwa auta). Gwarantuję, że będziesz wolał jechać ciągnikiem z przyczepą.

ja tam wole cofac busem z przyczepą, mam iveco kontener 10 palet +przyczepa na tandemie, cofam jak chce , ale bus i przyczepa na obrotnicy....
wole traktor

119

Co wy ględzicie busem z przyczepą na obrotnicy tak samo jak ciężarówką z przyczepą  cofa się dużo łatwiej niż traktorem a to z tego względu że zaczep w samochodach jest daleko wysunięty za tylną oś i nie trzeba dużo kręcić kierownicą a przyczepa bardzo ładnie reaguje . Mam   c+e i na egzaminie jak zdawałem e to cofało się przyczepą a nie jak teraz tandemem .

120

z tym wysuniętym zaczepem to racja, jak zwoziłem siano to miałem jedną platformę na jednej osi na środku a z tyły zahaczona zwykła dwuosiowa z obrotnicą i całkiem dobrze cofało się takim zestawem bo właśnie ta z tyłu dobrze reagowała na przednią z zaczepem 2,5 metra od osi

E 516 na części
Telefon 695 076 269