601

Odp: Rzepak

izabela_szewczyk_83@wp.pl

KOMEX mietków

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

602

piotrze piękna cena ... komu oddałeś ?

KOMEX mietków

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

603

piotrze ile ci wyszło z ha ?   ja oddałem dziś z 1.5 ha  na najsłabszych polach wyszło 3.5t

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

604 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2013-07-25 10:30:27)

mój za tydz pod nóż ciekawe czy pogoda wytrzyma i cena ,,, bo ja to już mam dosyć takich spekulacji

wczoraj kolega kosił, srednio niecałe 2.4 t z ha a wilgotność od 11 do 8, 10 dni temu pryskał. cena to istna paranoja, 1350 a za suchszy dostał 1430 brutto ....  :stu:

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

605

to i tak dobrze umnie dostalem po 1310 a reszta po 1289zl netto i z dnia na dzien spada jedyne czy sie cieszyc to z wydajnosci serdia wyszla po 4,3 z ha.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

606

Ja wczoraj zacząłem kosić rzepak na moje oko lekko ponad 3 tony uważam to za dobry wynik w tym roku rzepaczek był nie dopieszczony ze względu na deszcze , raz pryskany na robala i raz dana polerka dolistnie. No i koszę bez stołu więc straty też są.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

607

mój jeszcze na pniu, w piątek albo sobotę poleci... jak wasze po tej nawałnicy? mój bez szwanku smile ale stracha miałem wielkiego ..... pszenżyto pochyliło i miejscami jęczmień a rzepak nie stracił ani ziarenka .

Case Magnum 7210, MF 38

608

cena rzepaków paranoja ... spółdzielnia zaczeła kosić ...  jedynie 14 wilgotności ... ale już się biały zaczyna robić ... więc już  ostatgnie chwile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

609

Ja już po rzepakach. Średnia wydajność z gospodarstwa wyszła 3,6 t/ha. Cena.... - przemilczę to. Dobrze, że nie będzie potrąceń za wilgotność - max 8,8% - min 4,5%.
Dominowała odmiana Adriana, ale Scherlock lepiej plonował.

610

tak jak pisałem rzepak poleciał w piątek około 19.  sypnął 3.5 t z ha wilg 5.8  oraz 6.2 , ukoszony AXIAL`em czyściutki ale 3.2 dostał zanieczyszczeń, tak dla zasady. Poszedł po 1385 zł .....

Case Magnum 7210, MF 38

611

Ile dajecie azotu pod rzepak na jesieni? Ja w zeszłą jesień nie dawałem poda oziminy w ogóle azotu i ładnie wyszły. Przyjmuję że jest ok 30-50 czystego azotu po przedplonie. Tylko chciałem się poradzić czy jest jakaś uzasadniona potrzeba. Muszę zaplanować jakie nawozy kupić i ile.

612

Własnie sie nad tym zastanawiam i z racji że i tak to wszystko o kant dupy więc nie dam więcej niż 200 pod korzeń lub nawet wcale ...   coś mi się zdaje że rzepak nie zdrożeje na przyszły rok ... więc nie ma się co na niego spuszczać ... 3 t będzie  przy minimalnym naworzeniu sie to opłaci

613

Właśnie gadałem z ludźmi to tylko emeryci którzy zasiali w zeszłym roku pierwszy raz, to nie zasieją znowu. Reszta sieje i nie mniej. Ja miałem zmniejszyć trochę zwiększę, ale to z racji płodozmianu.

614

Ja sieję 12 ha zaplanowałem 4 tony NPK pod korzeń musi styknąć.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

615

Paweł a azot będziesz dawał? Miałem siać w tm tygodniu ale mam wesele także, w tym tylko nawozy rozrzucę. W poniedziałek orka i wtorek siew jak wszystko będzie ładnie szło. Po zbożach trochę talerzowałem, sucho jak cholera, za to po rzepakach ziemia jak biszkopt. Pulchno i wilgoć trzyma.

616

Azotu nie daje tylko ten w NPK , a siał będę po pszenicy intensywnie nawżonej azotem . Jak zauważę niedobory azotu to podam z opryskiwacza i powinno być git.Grzegorz Ty już siejesz a u mnie jeszcze pszenica rośnie.

617 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2013-08-15 10:32:17)

u mnie w tym roku 12.4 ha. Zakupiony Exstorm, Sherpa, Artoga i PX104 z Pioneera. W tym roku w zwiazku z wapnowaniem idzie sama sól potasowa plus kizeryt. Fosforu mam wysoka zawartosc wiec z niego rezygnuje calkowicie, podam dolistnie troszke razem z azotem i mikro na jesieni

618

a ja prawdopodobnie przeciwnie z 10ha rzepaku zrobie tylko 5    dla spokoju oka ... reszta jęczmień na dziko i pszenica  ewentualnie kukurydza jak ktos w okolicy bedzie siał .. bo sam dla ludzi to nie posieje bo mi nic nie zostanie

619

Siać planuję w przyszłym tygodniu, w tym może nawozy się uda tak myślę. Jeszcze żniw nie skończyliśmy bo mam kawałek gdzie będzie rzepak a jeszcze pszenica jara stoi.

Co powiecie o stosowaniu Galery na jesień? Jest napisane że niby można ale czy na wiosnę nie powschodzą znowu? Chciałbym coś doglebowego ale w tym roku Navigator puścił przytulkę, i się zastanawiam nad Galerą. Pozostaje opcja zabiegu na wiosnę, choć wolałbym na jesieni. Dwa lata temu Navigator z Metazanexem pięknie wyczyścił rzepak i trzymał chwasty aż do żniw. W tym puścił, ale był tak mokry rok że może miał prawo?

620

Ja od kilku lat stosuję metazanex + command i jestem zadowolony. Galerą pryskałem kiedyś wiosną ale było zbyt zimno i nie zadziałała taki jej urok , jak jest już ciepło to chwasty za duże na galerę.