Odp: Lato 2013
wy to macie szczęście koledzy, ja dopiero żyto koło piątku zaczne bo kropi i kropi, a gdzie do końca?...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wy to macie szczęście koledzy, ja dopiero żyto koło piątku zaczne bo kropi i kropi, a gdzie do końca?...
A ja mam zamiar jeszcze przez tydzień kombajn szykować i może wtedy cokolwiek zacznę kosić, chyba żyto pójdzie na pierwszy strzał, ale to wszystko melodia przyszłości, bo Polska to taki kraj, że jak pierwsi rzepak młócą to u mnie można zaczynać kosić trawę na siano Jak mawiała babka Pawlakowa w Samych swoich: Był czas przywyknąć!
mpopis napisał/a:udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:
Widziałem twoją robotę ale mam pytanie odnośnie owsa czy zawsze on taki niski rośnie czy tylko w tym roku?
owies zawsze skracam. Nie znoszę kosić legów.:lol:
Dzisiaj zebraliśmy resztę słomy, zdążyłem jeszcze zrobić podorywkę i po żniwach
scoda19 napisał/a:mpopis napisał/a:udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:
Widziałem twoją robotę ale mam pytanie odnośnie owsa czy zawsze on taki niski rośnie czy tylko w tym roku?
owies zawsze skracam. Nie znoszę kosić legów.:lol:
Czym skracasz owies bo oficjalnie nie ma chyba żadnego środka zarejestrowanego na owies.
modus stabilan.......
Stabilan chyba oficjalnie
Po dłuższej przerwie piece znowu zobaczą zborze bo nie opłacalne będzie kupować opał.
oficjalnie można modusem i ccc. ja mieszam je razem.
u mnie rzepak skończony i wywieżony wuszedł 3t z ha a cene dostałem 1320t, wczoraj miałem jechać na żyta ale zapadało
U mnie Forszaj przygotowany i na razie stoi bo pszenica nierówno dochodzi, a w zasadzie reszta pszenicy po gradobiciu...
A ja już po żniwach .Przydał by się teraz deszcz bo sucho że nie da się pala wbić w ziemię.
dziś zaczeliśmy mieszanke łomotac. slabo jak na naszych ziemiach ale nawet nawet wychodzi przerwal troche maly deszczyk ale to w sam raz na obrzadek
Dziś gadałem z sąsiadem co kosi u henia to mówił że rzepaki mają już wykoszone i średni plon 4 tony, wioskę dalej gdzie lepsza ziemia to podobno sypał do 6! Szok, dziś koło mnie koszą jęczmień jary to wilgotność od 10 do 14%
Dziś z konoeczności wyciełem przejazd w pszenicy i pewnie jutro jak czasu starczy to ją położe. U nas jeszcze nikt nie ruszył na całego... tak na marginesie to od wczoraj walcze z binem. Musze wygarnąć reszte zboża a łatwo noe jest bo wszystko idzie przez workownik do wiaderek a z nich w dmuchawe. Co chwile do środka podgarnąć i dalej sypanie. W sume koło 10 ton trzeba będzie przesypać....
Ja już po żniwach od zeszłego tygodnia ludzie też już wszystko prawię pokosili w okolicach w niektórych miejscach tylko owies stoi.
wczoraj kosiłem gościowi nie całe 4 ha pszenicy wilgotnosc 15% wyszło 3.5przyczepy D47
to wy szybcy jesteście. U mnie w rejonie to rzepak jeszcze stoi
Akcja pszenica zakończona . Jęczmień jeszcze poczeka bo zielony .
wjechałem w swoją pszenice i jeste mile zaskoczony z ha około 7t będzie ... o ile się coś nie spiepszy ... tylko co z tego jak wilgotnosc od 10 do 15% ... i trafiają sie zielone nasiona ... wygląda tak jak by jej brakowało jeszcze ze 2 tygodnie ... gdzie niegdzie zielona słoma ... a kawałek dalej totalnie suche ... dziwnie w tym roku to dosycha
wjechałem w swoją pszenice i jeste mile zaskoczony z ha około 7t będzie ... o ile się coś nie spiepszy ... tylko co z tego jak wilgotnosc od 10 do 15% ... i trafiają sie zielone nasiona ... wygląda tak jak by jej brakowało jeszcze ze 2 tygodnie ... gdzie niegdzie zielona słoma ... a kawałek dalej totalnie suche ... dziwnie w tym roku to dosycha
u mnie tak samo z pszenica, sucha a sloma jeszcze żywa, w innym miejscu mokra. jeszcze z 1.5ha zostało do zmeczenia
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo