141

Odp: Lato 2013

wy to macie szczęście koledzy, ja dopiero żyto koło piątku zaczne bo kropi i kropi, a gdzie do końca?...

142

A ja mam zamiar jeszcze przez tydzień kombajn szykować i może wtedy cokolwiek zacznę kosić, chyba żyto pójdzie na pierwszy strzał, ale to wszystko melodia przyszłości, bo Polska to taki kraj, że jak pierwsi rzepak młócą to u mnie można zaczynać kosić trawę na siano big_smile Jak mawiała babka Pawlakowa w Samych swoich: Był czas przywyknąć!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

143

scoda19 napisał/a:
mpopis napisał/a:

udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:

Widziałem twoją robotę ale mam pytanie odnośnie owsa czy zawsze on taki niski rośnie czy tylko w tym roku?

owies zawsze skracam. Nie znoszę kosić legów.:lol:

144

Dzisiaj zebraliśmy resztę słomy, zdążyłem jeszcze zrobić podorywkę i po żniwach big_smile

145

mpopis napisał/a:
scoda19 napisał/a:
mpopis napisał/a:

udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:

Widziałem twoją robotę ale mam pytanie odnośnie owsa czy zawsze on taki niski rośnie czy tylko w tym roku?

owies zawsze skracam. Nie znoszę kosić legów.:lol:

Czym skracasz owies bo oficjalnie nie ma chyba żadnego środka zarejestrowanego na owies.

146

modus stabilan.......
Stabilan chyba oficjalnie

147

Po dłuższej przerwie piece znowu zobaczą zborze bo nie opłacalne będzie kupować opał.

148

oficjalnie można modusem i ccc. ja mieszam je razem.

149

u mnie rzepak skończony i wywieżony wuszedł 3t z ha a cene dostałem 1320t, wczoraj miałem jechać na żyta ale zapadało

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

150

U mnie Forszaj przygotowany i na razie stoi bo pszenica nierówno dochodzi, a w zasadzie reszta pszenicy po gradobiciu...

151

A ja już po żniwach .Przydał by się teraz deszcz bo   sucho że nie da się pala wbić w ziemię.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

152

dziś zaczeliśmy mieszanke łomotac. slabo jak na naszych ziemiach ale nawet nawet wychodzi wink przerwal troche maly deszczyk ale to w sam raz na obrzadek wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

153

Dziś gadałem z sąsiadem co kosi u henia to mówił że rzepaki mają już wykoszone i średni plon 4 tony, wioskę dalej gdzie lepsza ziemia to podobno sypał do 6! Szok, dziś koło mnie koszą jęczmień jary to wilgotność od 10 do 14%

E 516 na części
Telefon 695 076 269

154

Dziś z konoeczności wyciełem przejazd w pszenicy i pewnie jutro jak czasu starczy to ją położe. U nas jeszcze nikt nie ruszył na całego... tak na marginesie to od wczoraj walcze z binem. Musze wygarnąć reszte zboża a łatwo noe jest bo wszystko idzie przez workownik do wiaderek a z nich w dmuchawe. Co chwile do środka podgarnąć i dalej sypanie. W sume koło 10 ton trzeba będzie przesypać....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

155

Ja już po żniwach od zeszłego tygodnia ludzie też już wszystko prawię pokosili w okolicach w niektórych miejscach tylko owies stoi.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

156

wczoraj kosiłem gościowi  nie całe 4 ha pszenicy wilgotnosc 15%   wyszło 3.5przyczepy D47

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

157

to wy szybcy jesteście. U mnie w rejonie to rzepak jeszcze stoi

158

Akcja pszenica zakończona . Jęczmień  jeszcze  poczeka bo zielony .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

159

wjechałem  w swoją  pszenice i jeste mile zaskoczony   z ha około 7t będzie ... o ile się coś nie spiepszy ...   tylko  co z tego jak wilgotnosc od 10 do 15% ... i trafiają sie zielone nasiona ...  wygląda tak jak by jej brakowało jeszcze ze 2 tygodnie ... gdzie niegdzie zielona słoma ... a kawałek dalej  totalnie suche ... dziwnie w tym roku to dosycha

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

160

wojtas napisał/a:

wjechałem  w swoją  pszenice i jeste mile zaskoczony   z ha około 7t będzie ... o ile się coś nie spiepszy ...   tylko  co z tego jak wilgotnosc od 10 do 15% ... i trafiają sie zielone nasiona ...  wygląda tak jak by jej brakowało jeszcze ze 2 tygodnie ... gdzie niegdzie zielona słoma ... a kawałek dalej  totalnie suche ... dziwnie w tym roku to dosycha

u mnie tak samo z pszenica, sucha a sloma jeszcze żywa, w innym miejscu mokra. jeszcze z 1.5ha zostało do zmeczenia