Odp: GG FORUMOWE
kolega ma na sprzedaż cięgło od John Deerea duże jak cię interesuje to pisz podam Ci numer
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
kolega ma na sprzedaż cięgło od John Deerea duże jak cię interesuje to pisz podam Ci numer
No to Panowie Panie dojechałem do domu moim 323, trasa około 120-130km wyjechałem jakoś po 13 ile po nawet nie wiem, o 17:45 byłem przed domem więc wyszło ponad 4 godziny jazdy , jechało się przyjemnie ale jeszcze muszę nabrać wprawy do sprzęgła przy ruszaniu, i z okolicy rozdzielacza leci olej ; / jeszcze nie zlokalizowałem gdzie. Zdjęcia i opis w odpowiednim dziale za jakiś czas . Ogólnie wrażenia z jazdy pozytywny chociaż na początku trochę pobłądziłem, ale jak już minąłem Bolesławiec to z górki. Minąłem po drodze jakiegos john deerea z przyczepą , ursusa 1634 i mf1014 ze skrzyżowania coś chciał zabierać się za wyprzedzanie ale dał sobie spokój jak zapiąłem 4 :gun:
Swojego 323 kupiłem zaledwie 22km od domu, ale rolnik od którego go odkupiłem w 2001r przyjechał nim na kołach z okolic Bolesławca za Ciechanów.
+ za zakup forsza no i że nie dawałeś się na trasie.
Łącznik możesz kupić od Ursusa 160 ja mam taki i daje rade
Kupiłem taki z grene no i ucho się tak rozciągnęło że kula wypadła . http://www.sklep-grene.pl/product_info. … ff4bd3453b
Dzięki Androl , 323 to zupełnie inna jazda niż 303, przesiadłem się z malucha do poloneza
Właśnie się tego obawiałem co kolega Koseś tu napisał o tych łącznikach że to plastelina a nie materiał . Będziemy myśleć na orki pod rzepak jeszcze trochę czasu. Przypał pamiętasz ile płaciłeś za swój ?
Panowie ile cenią za słome z 1ha leżącą w pokosach? Biore w rozliczeni za koszenie słome od zimowego zboża i się głow jak ją liczyc. Na nece znalazłem ogłoszenia że chcą od 80-120zł. Tak będzie dobrze?
Najpierw kupiłem oryginalne łańcuchy (odciągi) i łącznik używane i zapłaciłem 470 zł ale dosyć szybko sie wyeksploatowały . Teraz mam łącznik i odciągi od ursusa i dają rade za łącznik płaciłem 160 zł ale to było 3 lata temu . Tadeuszchelinski wszystko zależy jak ciężkie maszyny chcesz na tym dzwigać
Najcięższą maszyną będzie agregat uprawowo siewny talerzowy staltech 3m w najbogatszej wersji talerze 560, packer, hydropak, do tego z czasem siewnik ale to chyba dopiero jak dołoże siłowniki wspomagające bo bez nich chyba nie poradzi sobie , chociaż wczoraj taki sam agregat u poprzedniego właściciela pofnosił bez zajęknięcia ale bez siewnika.
Chłopaki uważajcie jak kosicie pod liniami energetycznymi, wczoraj u mnie w okolicy tragedia, kolega kosił Forszajem i doszło do wypadku podczas wysypu zboża znajomy zginął ( 43 L ) na miejscu, a w kombajnie nawet opony rozerwało i spłonął, świadkowie twierdzą że najpierw słychać było dwa wybuchy a potem stanął w płomieniach. Podobno gdyby nie opuścił hedera może nie doszłoby do przeskoku napięcia przez kombajn. Między linią a kombajnem było podobno ok 1,5 metra.
Ja pierdziele normalnie szok , nie dotknął do lin to przecież nieprawdopodobne.
http://www.youtube.com/watch?v=-A0ML67bqYI
Dzieje się coś podobnego jak na filmie. Ale to dziwne że było tylko 1.5 metra między linią i kombajnem, przecież te linie są dość wysoko.
Słyszałem o takim przypadku od gościa, od którego kupowaliśmy 323. Podobno ktoś kosił bizonem i przeskoczył ładunek z linii wysokiego napięcia. Tam podobno skończyło się na szczęście "tylko" na oparzeniach.
Aż się włos jeży na głowie i ciary mnie przechodzą jak czytam coś takiego nie bezpieczeństwo czyha na każdym kroku .
Tadeuszu, tak zmieniając temat - jak podróż nowym nabytkiem do domu? Bez żadnych niespodzianek?
panowie własnie dobrze że poruszyliście temat ... mianowicie na moim polu biegna druty pech chciał że pole jest po środku słupów z czego właśnie jest u mnie największe ich wychylenie .... z kombajnu do nich w tym roku miałem niecałe 2 m .. z dachu kabiny rękom bym sięgną ... aż sie nie dobrze robiło jak się pod nimi jechało ... a elektrownia nic z tego nie robi sobie ... co zrobic ?
Facet na kursie wspominał że pod liniami nie powinno się robic. Zależnie od napięcia przenoszonego przez daną trakcję są inne odległości jakie powinno się od nich utrzymywać !
bamreras u mnie za słomę 150-300 zł za ha. Zależy co tam jeszcze leży
Igor o podróży pisałem troche wyżej w tym wątku , podróż szybko i przyjemnie w 303 tak miło nie miałem Przez 130km żadnych przygód i niespodzianek, podziwiałem tylko kombajny które walczyły z pszenicą na polach . Na dzień dzisiejszy mam do uszczelnienia rurkę przy rozdzielaczy wogóle nie wiem jak się za to zabrać chyba będe musiał koło tylne zdjąć, a no i jeszcze powietrze zaczęło mi uciekać dziś z układu pneumatycznego też w okolicach rozdzielacza chyba z takiej pierdółki do której idą rureczki i są dwa odpowietrzniki (nie wiem do czego to ) albo jeszcze ciut za tym ale to jutro się tym zajmę . Wrażenia ogólnie na plus
to coś z rureczkami to sterowanie hamulca pneumatycznego
Panowie nie dajcie się zwariować z tymi liniami energetycznymi ,przeskok prądu nie jest nigdy większy niż wysokość izolatorów na słupach, które są dobierane proporcjonalnie do wysokości napięcia . To co napisał Kuba jest straszne i bardzo przykre dla rodziny jednak jakiej mocy była linia przesyłowa skoro była na wysokości około 5,5metra nad ziemią?
Strony Poprzednia 1 … 59 60 61 62 63 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo