201

Odp: Lato 2013

Dla własnego bezpieczeństwa ja mam na kombajnie zawsze wodę i oprócz tego dwie gaśnice ,które żeby nigdy nie były używane czego życzę wszystkim

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

202

a ja mam jeszcze szpadel

203

Raz kontrol przyjechala na pole z "pipu" i baba sie pyta taty czy ma gasnice? tata na to ze nie ma ale za to ok 15l wody ma ze soba. a ona na to to tez dobrze miec bo czasami i gasnica nie zadziala czy cos. popatrzyla pogadala i zyczyla milej pracy smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

204

Wiem co było przyczyną. Odepchnąłem młocarnię, na całej szerokości bębna była słoma idealnie wzdłuż cepów, nie miała jak pobrać. Kosiłem cały przejazd, gdzie słoma była wylężona w poprzek koszenia. Pierwszy raz coś takiego się stało.

205

Dobrze że miałeś tą wodę !Ja się z beczką wody nie rozstaję i dzięki temu chyba dwa lata temu ocaliłem prasę i być może Fastraca ,a dokładnie tydzień temu gościowi  co ma pole niedaleko mnie zapaliła się prasa pasowa claas którą miał drugi rok razem z ciągnikiem claas 200KM.  Dobrze że operator był na tyle zwinny i zdążył odczepić traktor bo z prasy pozostały tylko ramki.Z kolei u sąsiada Romana pracują na polu co roku cztery wielkie kombajny a za nimi gania krone big-pak i zawsze jest na skraju pola zetor z beczką 3tyś. l.z nawieszanymi na niej kilkunastoma wiadrami i dwojgiem ludzi z których jeden zawsze jest na dachu i obserwuje pracujące maszyny .

206

Mi sie raz zdarzyło pas w bizonie a raczej kurz  w kole od młocarni polewać piwem smile

mdw

207

No ja niestety wody nie woziłem na bizonie a gaśnica nie wystarczyła....

https://www.youtube.com/watch?v=6duDtV0Wv0g

208

A jak doszło do tego incydentu z bizonem?

mdw

209

Najprawdopodobniej zwarcie w instalacji w okolicy rozrusznika, a już kończyłem jęczmień , miałem dojechać do końca pola wysypać i stawiać pod wiatę aby przezimował no ale stało się inaczej.

210

U mnie w wiosce obok spalił się rekord w tym tygodniu. Podobno cała góra koło silnika spalona. A suprze u tego samego gościa rozleciała się oś z tyłu podczas gwałtownego przejazdu przez miedzę.  Także trzeba się mieć na baczności podczas żniw. A przygody to się zawsze zdarzają.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

211

Miałes ubezpieczony?  JA ubezpieczam co roku od takich incydentów. 20zł i spokojna głowa.

212

To znana wada suprów,u mnie na wiosce już dwa zostawiły tylny wózek na polu z czego jeden odpadł na moich oczach,puściły spawy na tuleji w której siedzi sworzeń.Ja już też po żniwach,zero przygód i awarii w tym roku.Co do spalania to miałem 6 ha. leżącej pszenicy gdzie wyszło ok 22 l./ha. z sieczkarnią a na reszcie średnio 13 l/ha.

213

Niestety nie był ubezpieczony , szkoda go byłem z niego zadowolony wersja exportowa .

214

unas na okolicy ok 15 % zbóż pokoszone  nie damy rady co dzien pada co wjazd to deszcze 3 rok w dupe ręce opadają

215

ja u siebie mam do zmłócenia 5ha pszenicy ale jak marcin mówi zapadało no i końcówka chyba będzie kradziona a co do ferdka to nie żle ,wypadły tylko dwa łożyska d206 i pękła śruba koła pasowego napinacza sieczkarni ,no i sąsiad zagrodził łąkę żebym nie mógł na skróty dojechać na pole...

216

U was deszcz a u mnie susza nawet ziemniaków trudno ukopać na obiad już nie wspomnę o jakieś orce bo szkoda zachodu .Nie padało od początku czerwca.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

217

Panowie marcin iwicher a może tak jak ma być na pasze to może worki od sianowiszonki i zakisić. Jako dodatek do pasz idealne, a kosi sie przy wilgotności nawet 25%

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

218

wcale nie głupi pomysł bo cena paszy jest że ho ho...

219

a ja juz po mału mam dość tych żniw ... jak nigdy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

220

tzn?