1

Temat: Kupię przystawkę do kukurydzy

Jak w temacie, kupię przystawkę do kukurydzy do kombajnu E514 4 rzędową, najlepiej OROS z rozdrabniaczem łodyg. Oczywiście adaptacją do kombajnu też jestem zainteresowany. Jak by co to pisać smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2

Odp: Kupię przystawkę do kukurydzy

To już 16 nie będziesz kosił ?

3 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-08-08 07:53:46)

516 wraz z kukurydzą idzie na handel. Do zaspokojenia suszarni w zupełności wystarczy 514 i z hederem 4 rzędowym nie ma żadnego problemu z przejazdami, fakt tej przystawki od 516 trochę mi szkoda bo jest naprawdę w dobrym stanie a jak by klienta za dobre pieniądze nie było to najwyżej ją zwężę do 4 rzędów a dwie sekcje zostaną na części bo jak by nie patrzeć ma budowę modułową

E 516 na części
Telefon 695 076 269

4

Mam zwalniacz obrotow do sprzedania.

5

Rozumiem że sprawny, więc ile za niego?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

6

Laszek, jaka cena przystawki?? Jaki jej model i jak ci się ona sprawowała??

7 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-08-10 22:55:22)

Maniek za przystawkę z całą adaptacją 20 tyś. Cheder pasuje do 516/517 bez żadnych przeróbek, po prostu podjeżdżasz, zahaczasz i wszystko pasuje i o to mi chodziło jak ją kupowałem żeby tak właśnie było. Jest to 6 rzędowy OROS 6013 z rozdrabniaczem łodyg, po sąsiedzku na polu Agrifarmu jak kosili Lexionem z przystawką Gerinhoff to patrząc na ściernisko nie było różnicy jeśli chodzi o rozdrobnienie łodyg. W komplecie zwalniacz obrotów, blachy na bęben, klepisko, blachy na wytrząsacze, sito. Zakładać i jechać. A skąd jesteś dokładnie? Zapomniałem że sito musisz sobie kupić osobno bo przecież 17 ma inne od 16

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8

Sprawny,kompletny.Przedwczoraj go wymontowalem,bo mlocarnia za wolno chodzila.Myslalem,ze po przestawieniu tego suwaka mozna kosic pszenice,ale wtedy jeszcze wolniej pracuje.Moj wyglada tak samo,tylko nie jest malowany i mam jeszcze uchwyt do zamocowania do ramy.

http://allegro.pl/fortschritt-reduktor- … 48682.html

9

Jestem z centrum, a dokładniej Łęczyca. Do kukurydzy trzeba wymienić tylko dolne sita??

10 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-08-13 12:40:54)

Ja, górne może zostać żaluzjowe albo możesz dać otworowe na górę i wtedy jedno wystarczy, tylko wtedy musisz zaślepić z tyłu tą przestrzeń żeby nie leciało na powrót i wtedy możesz wyłączyć cały elewator kłosowy. A dużo masz kukurydzy do koszenia na ziarno?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Lepszej czystości ziarna niż na zestawie: górne sito kieszeniowe, dolne otworowe nie osiągniesz. Żaluzja lubi się często zapychać, zwłaszcza jak qq wilgotna i zieleniny leci sporsza ilość. Na początku (co prawda w bajzonie) mieliśmy 2xżaluzja - porażka. Potem góra kieszeniowe, dolne żaluzja - ciut lepiej, ale jeszcze śmieci leciały, zapychało się. Teraz - otworowe+kieszeniowe - mam tylko ziarno w zbiorniku.. no i może ze 20 kawałeczków łodygi długich na 5cm na przyczepie 7T, i to bez żadnych przysłon, blach, fartuchów..

12

A to na bębnie nie masz blach zakładanych? U nas w Agrifarmie jak kosili Lexionem kukurydze to mieli tylko górne sito otworowe i było też cacy. A jest tu ktoś na forum kto kosi kukurydzę 514 albo 512?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

13

No blach żadnych nie zakładam, ani nic. Jedyne co to zmieniam sita no i zapinam przystawke, zwiększa się prześwit klepiska, zmniejsza obroty bębna na minimalne i ogień. Demon prędkości to to nie jest, ale idzie - odpukać - nader nieźle smile

14 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2013-08-13 22:47:12)

w zeszłym roku skosiłem 514 ponad 40h. na górze mam żaluzje na dolne otworowe i czysto w zbiorniku. na bęben przesłony, na pierwsze pole wytrząsaczy też zakładam specjalne przesłony, zwalniacz do obrotów i do dzieła. W tym roku chce jeszcze dorobić zaślepkę na chwytacz kamieni. A klepisko mam do zboża tylko przestawiam szczelinę wlotową i wylotową na inne niż do zboża.

15

Bęben wtedy na jakich obrotach Wam się kręci?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

16

No w bajzonie to będzie koło 550 obrotów. Jak bardzo mokra qq, w granicach nawet 40% (a bywały i takie lata), to trochę się gniecie ziarno.

17

A kosił ktoś kuku zwykłym chederem ?

18

Ponoć idzie ale kombajn wtedy aż pierdzi. Sprzedam Ci swoją przystawkę do 516 smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

19

iśc idzie ale szału nie ma i się morduje ...  Leszek a ile taka przystawka kosztuje smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20

to brachola przystawka, razem z całą adaptacją chce 20 tyś., zakładać i jechać, w całości sprawna

E 516 na części
Telefon 695 076 269