Temat: Kupię przystawkę do kukurydzy
Jak w temacie, kupię przystawkę do kukurydzy do kombajnu E514 4 rzędową, najlepiej OROS z rozdrabniaczem łodyg. Oczywiście adaptacją do kombajnu też jestem zainteresowany. Jak by co to pisać
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię przystawkę do kukurydzy
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie, kupię przystawkę do kukurydzy do kombajnu E514 4 rzędową, najlepiej OROS z rozdrabniaczem łodyg. Oczywiście adaptacją do kombajnu też jestem zainteresowany. Jak by co to pisać
To już 16 nie będziesz kosił ?
516 wraz z kukurydzą idzie na handel. Do zaspokojenia suszarni w zupełności wystarczy 514 i z hederem 4 rzędowym nie ma żadnego problemu z przejazdami, fakt tej przystawki od 516 trochę mi szkoda bo jest naprawdę w dobrym stanie a jak by klienta za dobre pieniądze nie było to najwyżej ją zwężę do 4 rzędów a dwie sekcje zostaną na części bo jak by nie patrzeć ma budowę modułową
Mam zwalniacz obrotow do sprzedania.
Rozumiem że sprawny, więc ile za niego?
Laszek, jaka cena przystawki?? Jaki jej model i jak ci się ona sprawowała??
Maniek za przystawkę z całą adaptacją 20 tyś. Cheder pasuje do 516/517 bez żadnych przeróbek, po prostu podjeżdżasz, zahaczasz i wszystko pasuje i o to mi chodziło jak ją kupowałem żeby tak właśnie było. Jest to 6 rzędowy OROS 6013 z rozdrabniaczem łodyg, po sąsiedzku na polu Agrifarmu jak kosili Lexionem z przystawką Gerinhoff to patrząc na ściernisko nie było różnicy jeśli chodzi o rozdrobnienie łodyg. W komplecie zwalniacz obrotów, blachy na bęben, klepisko, blachy na wytrząsacze, sito. Zakładać i jechać. A skąd jesteś dokładnie? Zapomniałem że sito musisz sobie kupić osobno bo przecież 17 ma inne od 16
Sprawny,kompletny.Przedwczoraj go wymontowalem,bo mlocarnia za wolno chodzila.Myslalem,ze po przestawieniu tego suwaka mozna kosic pszenice,ale wtedy jeszcze wolniej pracuje.Moj wyglada tak samo,tylko nie jest malowany i mam jeszcze uchwyt do zamocowania do ramy.
Jestem z centrum, a dokładniej Łęczyca. Do kukurydzy trzeba wymienić tylko dolne sita??
Ja, górne może zostać żaluzjowe albo możesz dać otworowe na górę i wtedy jedno wystarczy, tylko wtedy musisz zaślepić z tyłu tą przestrzeń żeby nie leciało na powrót i wtedy możesz wyłączyć cały elewator kłosowy. A dużo masz kukurydzy do koszenia na ziarno?
Lepszej czystości ziarna niż na zestawie: górne sito kieszeniowe, dolne otworowe nie osiągniesz. Żaluzja lubi się często zapychać, zwłaszcza jak qq wilgotna i zieleniny leci sporsza ilość. Na początku (co prawda w bajzonie) mieliśmy 2xżaluzja - porażka. Potem góra kieszeniowe, dolne żaluzja - ciut lepiej, ale jeszcze śmieci leciały, zapychało się. Teraz - otworowe+kieszeniowe - mam tylko ziarno w zbiorniku.. no i może ze 20 kawałeczków łodygi długich na 5cm na przyczepie 7T, i to bez żadnych przysłon, blach, fartuchów..
A to na bębnie nie masz blach zakładanych? U nas w Agrifarmie jak kosili Lexionem kukurydze to mieli tylko górne sito otworowe i było też cacy. A jest tu ktoś na forum kto kosi kukurydzę 514 albo 512?
No blach żadnych nie zakładam, ani nic. Jedyne co to zmieniam sita no i zapinam przystawke, zwiększa się prześwit klepiska, zmniejsza obroty bębna na minimalne i ogień. Demon prędkości to to nie jest, ale idzie - odpukać - nader nieźle
w zeszłym roku skosiłem 514 ponad 40h. na górze mam żaluzje na dolne otworowe i czysto w zbiorniku. na bęben przesłony, na pierwsze pole wytrząsaczy też zakładam specjalne przesłony, zwalniacz do obrotów i do dzieła. W tym roku chce jeszcze dorobić zaślepkę na chwytacz kamieni. A klepisko mam do zboża tylko przestawiam szczelinę wlotową i wylotową na inne niż do zboża.
Bęben wtedy na jakich obrotach Wam się kręci?
No w bajzonie to będzie koło 550 obrotów. Jak bardzo mokra qq, w granicach nawet 40% (a bywały i takie lata), to trochę się gniecie ziarno.
A kosił ktoś kuku zwykłym chederem ?
Ponoć idzie ale kombajn wtedy aż pierdzi. Sprzedam Ci swoją przystawkę do 516
iśc idzie ale szału nie ma i się morduje ... Leszek a ile taka przystawka kosztuje
to brachola przystawka, razem z całą adaptacją chce 20 tyś., zakładać i jechać, w całości sprawna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupię przystawkę do kukurydzy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo