161

Odp: Gruber vs talerzówka

Ja mam niemieckiego Silowolfa 13 sztywnych łap i wał, 3 metry szerokości i rusek sobie z tym spokojnie radzi z prędkością 10km/h ale ostatnio jeżdżę  bieg niżej czyli 8km/h to wtedy ziemia tak mocno nie loto na boki i wychodzi równiej. Jak założyłem go do 303 to spokojnie dawał rade na II 3

E 516 na części
Telefon 695 076 269

162

Najlepiej zeby byla predkosc ok 10km/h wtedy fajnie wyniesza wszystko. u mnie forsz lata na III 2 z talerzowka no i troche lata na boki ziemia ale wtedy widac dobra odleglosc nastepnego przejazdu heh. No i malo pali 100l na 20ha

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

163

Koledzy mam pytanie odnośnie grubera
Miałem grubera który miał 3 rzędy łap i gdy było troszkę dłuższej słomy albo chwastów to się zapychał i teraz moje pytanie czy przy gruberze 2 rzędowym nie ma tego problemu? Bo zastanawiam się nad kupieniem grubera ale właśnie z 2 rzędami.

164

Jeśli to gruber na samej redlicy to będzie się zapychał. Zmniejsz ilość łap załóż gęsie stopy i problem zniknie , dlatego przerabiam swojego , jeszcze troszkę zwiększe  rozstaw i będzie malina.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

165

Mam grubera typu kos  7łap w dwóch rzędach przy szerokości 3m i też niestety potrafi się czasami zapchać szczególnie tam gdzie zboże leżało ,a w zeszłym roku kupiłem talerzówkę john deere i robi robot cud malina mimo że byłem zafascynowany gruberem .

166

Też jestem zdania że talerzówki nic nie przebije .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

167

Ja z kolei jestem zafascynowany talerzówkami, ale w takie warunki jak mamy to talerzówka niekiedy tylko ziemię natnie. Jest strasznie sucho po zbożach, nie chciała wchodzić. Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiś gruber gdy rok suchy to właśnie gruberem jechać?

168

Mi ta kompaktowa też właśnie się widzi, jak tylko bym miał klienta na grubera to od razu bym go pogonił. Wioskę dalej gościu ma właśnie Agro-masz'a i bardzo go sobie chwali, do ścierniska super sprawa a do siewu jeszcze lepsza. Nadbudował na niego sprzęgiem swojej roboty bez hydropaku siewnik Accorda i zestaw pierwsza klasa. Jedyne co mnie martwi to masa takiego zestawu jak by współpracowała z ruskiem, ale zawsze można coś dołożyć mu na przód obciążenia

E 516 na części
Telefon 695 076 269

169

koseś napisał/a:

Mam grubera typu kos  7łap w dwóch rzędach przy szerokości 3m i też niestety potrafi się czasami zapchać szczególnie tam gdzie zboże leżało ,a w zeszłym roku kupiłem talerzówkę john deere i robi robot cud malina mimo że byłem zafascynowany gruberem .

Kosa też zapychałem. Ale wsadziłem go na 30 cm bo robiłem pod rzepak, drugi raz płycej żeby nawozy wymieszać i wyszło bardzo dobrze. Tylko jak więcej słomy to potrafił się zapchać.

170

Laszek napisał/a:

Mi ta kompaktowa też właśnie się widzi, jak tylko bym miał klienta na grubera to od razu bym go pogonił. Wioskę dalej gościu ma właśnie Agro-masz'a i bardzo go sobie chwali, do ścierniska super sprawa a do siewu jeszcze lepsza. Nadbudował na niego sprzęgiem swojej roboty bez hydropaku siewnik Accorda i zestaw pierwsza klasa. Jedyne co mnie martwi to masa takiego zestawu jak by współpracowała z ruskiem, ale zawsze można coś dołożyć mu na przód obciążenia

Jeśli chodzi o te brony to z Agromaszu polecam natomiast ich biernych uprawowo- siewnych nie polecam. Raz spawałem ramę, ale popękało zaraz za spawami, teraz porobiłem wzmocnienia poszło w niego ze 40kg stali i zobaczymy. brony mają mocne wieżyczki i talerze są z dobrego materiału już nie mało zrobiła u nas i cały czas pracuje w bardzo suchej ziemi i z kamieniami niekiedy, to nawet talerze się jeszcze nie zaostrzyły.

171

Własnie mam na testach talerzówkę Maschio Ufo 300.Ta maszyna robi dobrą robotę,polegnięte ściernisko i posiekana słoma giną w oczach.Tylko cena zaporowa -nowa to ponad 60 tyś,ta pokazowa jest za 35 netto,jak wszystko zagra to zrobię fotki lub filmik.

172

A ja sobie coś  takiego dla eksperymentu  kupiłem jak na pierwszej fotce   . http://allegro.pl/kultywator-sciernisko … 50847.html
Nie kupił bym jak by była kasa ale  stary kultywator mnie  do szału doprowadzał . Myślałem że będzie  gorzej jednak źle nie robi . Nawet na cięższej glebie idzie gdzie  polskiemu zęby  się prostowały .  I ciężko  go zapchać  .
Sąsiadowi  tym zrobiłem po pszenicy a potem wjechał na to swoją kompaktową talerzówką (też dla eksperymentu ) no w tedy to  miodzio .
Tylko zastanawiam się co za tym puścić żeby  te rowki zagarnęło ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

173 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-04-18 21:17:10)

Nie będę zakładał wątku
Dotej pory ruską DBT 3 ciągałem na haku i głębokość pracy regulowałem na śrubie przy zaczepie (zaczep wyżej niżej) ale mi się to nie widzi. Chcę zrobić zaczepianą przez belkę, na dolnych cięglach. Miałem tak przez chwilę ale oryginał belka z c 360 ( taka była na podwórku ) pękła przy kulce  dolnego ciegła.
Chcę zrobić nowe mam materiał i pytanie czy wytrzyma?
Jaki a Kształtownik 150x100x8. Cięgła nie będa wkładane na bolce tylko bolce będą wyjmowane i kładane tak by ich nie wyginalo. Bedzie tak?

http://images61.fotosik.pl/892/4db87e0a60d40e9fm.jpg

174

http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=2409&p=3
Krzysiek tu w poście 54 masz fachowo zrobione, podpytaj konstruktora co i jak dokładnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

175

Wytrzyma .

176

Co to daje

177 Ostatnio edytowany przez Laszek (2014-04-19 09:14:10)

Krzysiek a koła masz w swojej talerzówce w środku pomiędzy pierwszym a drugim rzędem talerzy? Jeśli tak to jak podniesiesz na kłach i podnośniku to nie buja się mocno? No bo mało wiele jest równowaga na kołach...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

178

No tak mam jak piszesz ale jak starczy sił to to przerobię dam koła do tyłu.
Nie wiem jak to się sprawdzi w uprawie ale na pewno będę miał jeden problem z glowy. Mianowicie nie będzie mi walić ziemią na uszelniacze piasty koła.
Połowa ciężaru w trakcie transportu będzie na ciągniku i polowa na kołach i przestanie skakać na haku góra dół.

179

Do pełni szczęścia jeszcze z tyłu za kołami założysz wał i będziesz miał możliwość ustawienia dokładnie głębokości i ugniecenie jednocześnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

180

Powoli... wał też będzie