Odp: Rzepak
Jaki koszt takiej mieszanki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 30 31 32 33 34 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaki koszt takiej mieszanki?
Ok 180 zł ha
A i jeszcze zapomniałem to jest do stosowania zaraz po siewie? Jeszcze przypomniałem sobie jak na Navigatorze było napisane dwa lata temu że działa również doglebowo a już rok temu nie było napisane i etykieta inna... Zadzwoniłem do sprzedawcy i powiedział że ma słabe działanie doglebowe i dlatego zrezygnowali z pisania tego. Dlatego opryskałem w fazie 5liści. Dzięki Piotrze, muszę coś wymyślić zanim posieję, a pieniędzy za rzepak nie widać
najlepsze opryski to opryski doglebowe ... raz i po kłopocie
Zastanawiam sie nad rzepakiem po pszenicy,ale stosuje Atribut na jednoliscienne.Na etykiecie jest napisane,zeby nie siac rzepaku po zastosowaniu.Pryska ktos tym?
Ja sieje w tym roku 14 ha - praktycznie tyle samo co ostatni. Pod korzeń 300 kg Polifoski 6 + 50 - 100 fosforanu amonu (w zależności od zasobności gleby - ubogie w P). Więcej azotu na jesień nie podaję.
Od kilku lat chwasty niszczę w fazie 5-6 liści właściwych (navigator + metazanex) - wychodzi trochę drożej niż doglebowo, ale nie ma efektu żółtych liści .....
Zeszłej jesieni poszedł sam Navigtor i byłem zadowolony. Tylko na wiosnę mi przytulka wyskoczyła. Na jednoliścienne poszedł Agil tu efekt bardzo dobry i myślę czy nie zrobić jak w zeszłym roku bo metazanex bierze w sumie komosę, a przytulię ma w średnio wrażliwych...
W mieszance z Commandem wychodzi taniej ale nie jest napisane czy bierze samosiewy? A jakby trzeba było poprawiać to żadna opłacalność.
z reguły na samosiewy się powtarza nie wiem jak u was ... ale ja w tym roku po jęcmzieniu ozimym więc już wiem ze na samosiewy trzeba będzie jechac ...
Jak siejecie rzepak , to znaczy jak gęsto w każdą lejke czy co drugą?
Co drugą, ale myślałem czy w tym roku nie zasiać co trzecią ale wyjdzie chyba za rzadko, bo mam mało redlic.
Mi wychodzi że co 25 centymetrów jak co drugą a każdą 13 cm , zastanawiam sie jak lepiej sialem już tak i tak ale róznicy nie było w plonie i nie wiem jak lepiej w sumie.
do tej pory zawsze siałem właśnie co 2 lejek ... ale w tym roku chyba zasieje na każdy ...
Wojtek czego co każdą chcesz siać?
Dlaczego co kazdy?
Zaczynam w tym roku swoja wielka przygode z rzepakiem i jestem zdecydowany zasiac 9,5 ha.Kazda informacja na wage zlota......Dzisiaj orientowalem sie co do odmian.Czy Wy tez zauwazacie wielka roznice pomiedzy odmianami hybrydowymi,a liniowymi.Sprzedawca poleca hybrydowe,sa duzo drozsze.Polecil mi odmiane Visby i Sherpa - ok 860 zł za 3kg.
Szok kuwa...........
Hybryda mi sypla o 500-600 kg wiecej jak populacyjny w tyum roku.
Czyli prawie jedno w drugie poszło.
Nie no hybryda wychdzi 0d 120 zł drożej niż zwykły więc kalkulacja jest na plusie.
ponad osiemset złotych hybryda na hektar kosztuje, a ile kosztuje 3kg zwykłego populacyjnego?
A próbował ktoś z Was siać rzepak siewnikiem do buraków. Niedaleko mnie w jednej spółdzielni siali właśnie punktowym i bardzo ładnie to wyglądało. Teraz w Agrifarmie siali pasowo Horschem Focus, ciekawe jak to będzie wyglądało. Wrażenie zestaw robił jak ciągnął go Xerion 5000 i takie dwa zestawy na polu
ponad osiemset złotych hybryda na hektar kosztuje, a ile kosztuje 3kg zwykłego populacyjnego?
nie na hektar tylko na trzy a to duza róznica!!dla poczatkujacych proponuje odmiany liniowe.
u mnie zaczynaja sie robic modne uprawy pasowe.odnosnie siewu punktowego jedyny plus to oszczedność nasion w plonie nic lepiej.kolega miał zasiane dla syngenty na pokaz odmiana kolumb
ja zacząlem dziś orac.nasiona juz mam SY SAVEO i DK EXSTORM
Strony Poprzednia 1 … 30 31 32 33 34 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo